Çocuk Kalbi Özeti ve Hakkında Edmondo De Amicis

 
 
Yazıda “Edmondo De Amicis’in,  Çocuk Kalbi,  “ hakkında bilgiler, eserin, konusu, ana fikri, kahramanları,  “Edmondo De Amicis’in,  Çocuk Kalbi “  “olay örgüsü,  romanın yazarı, “’nin  “hayatı, “, “şahıs kadrosu  yazarın diğer eserleri , eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar, “Edmondo De Amicis’in,  Çocuk Kalbi “ anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, , çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.
 
ESER VE YAZAR HAKKINDA 
 
Çocuk Kalbi, İtalyan yazar Edmondo De Amicis’in çocuklar için yazdığı Enrico adındaki İtalyan bir çocuğun okul ve sosyal yaşamını, Enrico’nun  ağzından anlatan bir romanıdır. Kitap, İtalya’nı milli birlik ve bütünlüğünü sağladığı yıllarda yazılmış, gerçek bir İtalyan Milliyetçisi olan yazar bu eserini bir anlamda İtalyan çocuklarına vatanseverlik, milli birlik ve bütünlük duygularını aşılamak için kaleme almıştır.  Kitap, çocukların dünyasına inmekteki başarısı ile çok dikkat çekmiş ; “1880’lerin İtalya’sını, çocukların oyunlarını, giysilerini, okul, aile, sosyal yaşantılarını öğrenmek, anlatılanlardan dersler çıkartma[1] konusunda eğitim bilimciler tarafından çok tavsiye edilen bir çocuk klasiği haline gelmiştir.
 
Yazar bu eseri kendi   oğlunun günlüklerinden esinlenerek yazmış  [2]dolayısıyla bu günlükler sayesinde çocukların dünyasına inmeyi de başarmıştır. Eser 1886 yılında tamamlanmış ve dünyanın tüm dillerine çevrilmiştir. “ Eğitim bilim uzmanlarınca “dünyanın en yararlı çocuk kitabı” olarak kabul edilmiştir.”[3]
Maddi bakımdan iyi durumda olduğu ve ailesi tarafından da ilgi gördüğü halde bunları hak etmeyen çocukların tavırları eserin dikkat çeken bir yönüdür.
 
Bu kitabın çocuklar için ne denli önemli olduğu şöyle de ifade edilebilir.  Bu eseri Fransızca ’ya çeviren yazar A. Piazzi,  Çocuk Kalbi için; “ Bu kitabı okumayan çocuk mutsuzdur. Bu kitabı çocuklarına okutmayan ana-baba ve öğretmenler sorumludur. Ve bu okulun girmediği okul, okul değildir.” Demiştir. [4]
 
 Eser konusu ve  içeriği ile ahlaki, didaktik ve eğitici amaçla yazılmıştır.  Kitap dürüstlük, erdem, ahlaklı olmak, dayanışmanın ve çalışmanın önemi; dostluk, yurt ve insan sevgisini; paylaşımcılığı, merhameti ve diğer pek çok insani duyguyu ortaya koymaktaki başarısı yönünden oldukça faydalı bir eserdir.
 
 
Edmondo De Amicis : ( 21 Ekim 1846, Oneglia, İmperia, İtalya; Ölüm 11 Mart 1908, Bordighera, İtalya) İtalya’nın, Oneglia, İmperia’da doğmuş askeri akademiden mezun olmuştur.
1847 de İstanbul’a da gelen ve içerisinde İstanbul’a ait çeşitli gravürlerin bulunduğu ‘’İstanbul’’ adlı eseriyle de tanınan Edmondo De Amicis,  Edmondo De Amicis, 1866 Avusturya-İtalya Savaşı’na katılmış, askerlikten ayrıldıktan sonra çeşitli ülkelere geziye çıkmıştır. Seyahat konulu eserleri ile de tanınan yazarın en tanınmış eseri Çocuk Kalbi adlı kitabıdır.
 
KONUSU
 
İtalya da bir mahalle okulunda 3.sınıfı okuyan Enrıco adlı bir çocuğun yazdığı günlüğüdür.  Romanın kurgusunda Enrıco, üçüncü sınıfa gitmeye başlar. Yeni bir sınıfa ve öğretmene kavuşan Enrico  günlük tutmaya başlayarak  yıl boyunca okuldaki anılarını ve başından geçenleri kaleme almıştır.
Enrico, sınıftaki her çocuğun farklı bir hikâyesi olduğunu, bazılarının ailesinin çok zengin, bazılarının ailesinin ise çok fakir olduğunu tespit etmiştir.  Enrico  gözlemlerini defterine yazdıkça  sadece okulu ve okuldakileri değil hayatı da öğrenmeye başladığını  anlar.
ANAFİKRİ
Çocuklar ailelerine ve çevrelerindeki insanlara saygılı davranmalı, yardımlaşmanın önemini ve  paylaşmayı öğrenerek insanlara ön yargı ile yaklaşmamalıdır. Eser, erdemi çalışkanlığı,, doğruluğu dürüstlüğü , ahlaklı ve iyi kalpli yardımsever bir insan olmayı önermektedir.
Kitaptaki Önemli Kişiler
  • Enrico:  Eserin kahramanı  günlüklerin sahibidir.
  • Garrone: 14 yaşındaki okula 2 yıl geç başlamış iri bir çocuktur.  Nelli’yi korur ve sever. Haylaz öğrencilere karşı güçsüzleri koruyan  iyi kalpli biridir.
  • Derossi: Sınıf birincisidir.  Hem çalışkan, hem de çok hanımefendidir.
  • Stardi: Babasının  güvensizliklerine rağmen sınıfın en yüce gönüllü çocuğudur.
  • Garoffi:  Büyüyünce zengin bir tüccar olmayı hak eden ticarete kabiliyetli bir çocuktur.
  • Coretti: Dükkânında odun satarak ailesine katkıda bulunan dersleri de ihmal etmeyen bir öğrenci.
  • Nelli: Çelimsiz, annesinin korunmasına muhtaç  bir öğrenci.
  • Küçük Duvarcı: Yaptığı tavşan taklidi ile gönüllerde taht kurmuş bir isimdir.
  • Silvia: Enriko’ya değer veren; fakat  aynı sevgiyi göremeyen bir abla.
  • Votini: Babasının zenginliği yüzünden kendini başkalarından üstün gören, kibirli bir çocuk.
  • Franti: Alaycı, tembel, ,pasaklı, yaramaz, saygısızlık ve kavgacı bir çocuk
  • Crossi: Ailesi fakirdir ama kendisi derslerine önem verir.
  • Öğretmen: İyi kalpli, kötü davranışları olan çocuklara iyi davranan adam.
  • Robetti: Bir çocuğu ezilmekten kurtarıp kendini tehlikeye atan 2. sınıf öğrencisi.
  •  
ESERİN ÖZETİ
İtalya da bir mahalle okulunda  okuyan ve 3.sınıfa yeni başlayan Enrico yeni öğretmeninden hiç hoşlanmaz. Enrıco eski öğretmenini özlemekte ve sürekli olarak eski öğretmenini ve onun  o güler yüzünü hatırlayıp üzülmektedir.
Fakat zamanla  yeni öğretmeninden de hoşlanmaya başlar.  Enrıco sınıftaki arkadaşlarını gözlemlemekte ve onlar hakkında edindiği izlenimleri,  onlar hakkında şahit olduğu olayları günlüğüne almaktadır.  Nely zayıf ve çok güçsüz bir çocuktur. Votin ve Franti ona kötü davranmakta ama iyi kalpli Garrone onu kollamaktadır.
 
Birgün Robetti adında bir çocuk okula giderken bir çocuğun atlı tramvay yolunda düştüğünü görmüş,  çocuğu kurtarırken kendi ayağı atlı tramvayın altında kalmıştır. Bunu gören Enrico  Robetti’nin bu davranışını çok beğenmiş ve ona çok üzülmüştür.
Başka bir gün Enriconun sınıfına Calabriali bir öğrenci gelir.  Sınıftakilerin bazıları bu çekingen çocuğun üzerine gitmişler ama Öğretmen  o çocuğun da sınıfla kaynaşmasını sağlamıştır.
 
Yine günün birinde annesi ve kız kardeşi ile yoksul bir kadına çamaşır götüren Enrico kapıyı açan kadını ve içerideki  sınıf arkadaşını görür. Enrıco bu çocuğun hayatı ile ilgilenince  Crossi’nin babasının olmadığını bütün zorluklara rağmen karanlık odada dersini yapmaya çalıştığını, fark eder çok içlenir. Crossi’nin böyle bir halde derslerine çalışırken Votini ve Franti’nin tembel haylaz ve kendilerine beğenmiş olmalarına bir anlam veremez.  Özellikle Votiin’nin hak etmediği bir saygı ve sevgi gördüğünü kendine pek çok imkan sunulduğu halde bunların hepsini kötüye kullandığını fark etmiştir.
Enriconun annesi  Crossi ve ailesine para yardımında bulunmuş bu durum Enrıco’nun çok hoşuna gitmiştir.  Enrıco arkadaşlarının tavırlarına bakarak ilerde ne olabilecekleri hakkında da tahminlerde bulunmaktadır.
 
Kitabın sonlarına doğru Enrico annesine saygısızlık yapar. Bu olaya üzülen annesi ve babası Enrico’ya nasihatlerde bulunur.
 
 
[1]Mehmet Fırat Pürselim [Çocuk Kitapları] Edmondo de Amicis ve Çocuk  Kalbi, https://yesilgazete.org/blog/2014/11/15/cocuk-kitaplari-edmondo-de-amicis-ve-cocuk-kalbi/
[2]  https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ocuk_Kalbi
[3] https://www.pandora.com.tr/urun.aspx?id=128887
[4]  https://www.pandora.com.tr/urun/urun/128887

 

 





EsaAdmin / Erkek / 8/24/2016