Göksu Köprüsü Efsanesi Silifke – Mersin

 
 
Göksu Köprüsü  Hakkında ve Yörede Benzeri Efsaneler 
 
Silifke Göksu Köprüsü M.S. 77-78 yıllarında Kilikya Valisi L. Octavius Memor tarafından, Roma İmparatoru Vespasianus ve oğulları Titus ile Domitianus adına yaptırılmıştır.  Silifke’nin Göksu Irmağı üzerindeki bu Taş Köprü XIX. yy. ‘ ın sonlarına kadar orijinal şeklini korumuş,  bu köprü üzerindeki en önemli tamiratlardan birisinin de 1875 yılında Silifke Mutasarrıfı Mehmet Ali Paşa tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.
 
Aşağıda derlenen efsanenin ana motifi görkemli bir mimari eserin yapımı esasında tanrılara bir insanı kurban olarak adamak gerektiği inancından kaynaklanmaktadır.   Antik çağlarda yapılmış olması muhtemel olan bu durumun günümüze kadar ulaşmış olması da ilginçtir.  Antik çağlardaki insanları kurban etme  veya ölen birisinin adına bir köprü yaptırma inançlarından kaynaklı bu tip efsanelerin bir benzeri de Adana Taşköprü Efsanesi dir. [1]
Adana Ulu Cami Yapılış Efsanesinde de bina yapılırken birini kurban etme motif bulunmaktadır. [2]
 
 
Göksu Köprüsü Efsanesi 
 
Silifke de Göksu nehri üzerindeki köprü bir türlü bitmiyor muş. İşçiler akşama kadar çalışıyorlar ama dün, akşama kadar yapılan iş ertesi sabaha hiç yapılmamış gibi eski haline geliyor, aksine bir sürü de aksilik çıkıyormuş.
 
İçlerinden birisi köprünün işlerinin ilerleyebilmesi için bir adak kesilmesi gerektiğini söylemiş. Eğer bu adak yerine gelmezse bu köprünün işi hiç bitmez demiş.  Bu köprünün işinin bitmesi için bir insanın kurban edilmesine karar verilmiş.  Bu karara göre ertesi sabah köprüye ilk su almaya gelenin yakalanıp köprüye kurban edilmesine karar verilmiş.
 
Bunun üzerine köprüde çalışan işçiler toplanıp bu karara varmışlar.  İçlerinden birisi sabaha kadar nöbet tutacak ırmağa sabah ilk kim su almaya gelirse o kişi yaklanacak ve köprü için kurban edilecektir.  
 
İşin aksi yanı sabahleyin köprüye gelerek su almak isteyen ilk kişi de köprüyü yapan ustabaşının karısı olmuş. Kadını yakalayıp kurban etmek için hazırlanmışlar.  Kadın çocuklarıma bir bakayım onların, karnını doyurayım sonra geleyim diye ne kadar yakarsa da yine kurtulamamış.
 
İşçiler kadını yakalayıp, köprünün bir ayağının içine kadını koymuşlar ve etrafını örmüşler.  Bu hadiseden sonra köprünün işleri rast gitmeye işler ilerlemeye başlamış ve köprü de bitmiş
Rivayete göre zaman zaman bu kadının iniltisi hala duyuluyormuş.
Efsaneyi anlatan: Şenel Keskin, 1952 , Silifke doğumlu.
Kaynak :


KAYNAKÇA / İLGİLİ LİNKLER
1 ANTAKYA VE SELEUCİA PİERİA KENTLERİ EFSANESİ
2 Adana Taşköprü Efsanesi
3 ADANA GÜZELLEMESİ
4 Adana Ulu Cami Yapılış Efsanesi
5 Misis Köprüsü ve Lokman Hekim Efsanesi
6 Hatay Asi Nehri ve Lokman Hekim Efsanesi
7 Hatay Erzin Su Kemerleri Efsanesi
8 Hatay Tarih Turizm ve Kültür Dosyası
9 Efsane Nedir ve Özellikleri





EsaAdmin / Erkek / 8/24/2016