ANADOLU'DA BİNDALLI

 

ANADOLU'DA  BİNDALLI

Bindallı ile ilgili tariflere bakarak bindallı hakkında fikir sahibi olmaya çalışalım.“Çoğunlukla mor kadife üzerine sırma ile kabartma dal, yaprak ve çiçek işlenmiş giysi veya örtü. ““Genç kızların veya kadınların eskiden gündelik yaşmada günümüzde de düğün kına geceleri veya benzeri özel günlerde giydikleri, metal tellerle kadife, cuha, atlas kumaş üzerine çeşitli desenlerin işlenmesiyle elde edilmiş, uzun kollu, kenarları yırtmaçlı, ayak bileklerine kadar uzanan geleneksel giysi türü.”                               

“Kadife ve atlas gibi kumaş çeşitleri üzerine el işi ile tellerle üzerine motifler işlenerek süslenen, yöresel eğlenceler de ve özel günlerde giyilen, bordo, kırmızı, mor, eflatun gibi renklerde olan, kemer, çarık gibi aksesuarlarıyla bütünleşen geleneksel giysi.”

“Dokunduktan sonra üzerine, sırma, sim, altın tel ve benzer materyal kullanarak, çeşitli tekniklerle serpme dal, yaprak, çiçek vs. motifler işlenmiş kadife ya da atlas kumaşa yapılan uygulamaların genel adı.”

Bu az çok farklı gözüken tarifler bizlere bindallı hakkında belirdin bir fikir vermek için yeterlidir. Bindallıların uzun, kollu, uzun etekli, tek parça ve omuzdan topuğa kadar uzanan, üzeri çeşitli desenlerle işlenen, bu desenlerin kumaş üzerine tel ile dikilen desenlerden oluşan bir giysi olarak özellik kazandığı belli olmaktadır.

Bindallıların yapımı kadife ya da atlas kumaş üstüne, sırma, kılaptan ya da sim ile serpme dal, yaprak, çiçek motifleri işleyerek elde edilen işlemeli kumaşlara dayanmaktadır.  Seçilen, en çok tercih edilen renkleri, koyu kırmızı, mor, lacivert ve benzeri koyu renkli kumaşlardır.   Bindallıların özel günlerde giyilen özel bir kıyafet olması günümüzde de gelinlik veya kına gecesi kıyafeti olarak geleneklerimize yerleşmesine vesile olmuştur.

Bindallı kumaşın adı veya bir yapım türü olarak değil giysinin adı olarak kullanılır hale gelmiştir. Bindallı denmesindeki sebeplerden birisi, yanlardan ve kol kesimlerinde yırtmaçlarının olmasıdır. Diğer bir sebebi ise bindallı kumaşlarının üzerlerinin altın renkli simler veya gümüş tellerle üzerlerine lale, çiçek, yaprak, hatayi, bulut gibi geleneksel Türk kumaşlarında ve süsleme sanatlarında da gördüğümüz desenlerin işlenmiş olmasıdır. Yapımındaki bu özellik sebebi ile Bindallıya bazı yörelerde Maraş işi, sırma veya sim işi de denilir.