POP ART
Popüler Sanatın kısaltılmış adıdır. Pop art, Sanatı popular art 'ın kısaltılmasıdır ve bir terim olarak ilk kez İngiltereli eleÅŸtirmen Lawrence Alloway'ın Åžubat 1958'de Architectural Design dergisinde yayınlanan “The Arts and The Mass Media” adlı makalesinde görülmüÅŸtür. Bu akım Sanatçıları, endüstri ürünü artıklarından güzete parçalarına, insan ile diÄŸer canlı ve eÅŸyalardan alınmış mulajlardan, hazır doÄŸa nesnelerine kadar nu bulunursa kullanılmış ve bir sanat yapıtı olarak sunmuÅŸlardır. Pop-art gerçek ile görüntünün farkını çarpıcı bir biçimde ortaya koyar ve makineleÅŸmiÅŸ hazırcı insanı eleÅŸtirir. Pop-art teknikleri içinde ÅŸablonlar, boya tabancası, baskı resimler, ipek baskının tuval resminde kullanılması vardır. Bu akımın temsilcilerinin birleÅŸtikleri tek ilke, resim yapma iÅŸinin yaratıcı yönünü yüceltmek, resmin ne yöne gideceÄŸini ve neyi anlatacağını resme baÅŸlamadan Önce bilmeyi reddetmektir. Pop Art hareketini belirleyen tüketim toplumunun ihtiyaçları sanayi aÅŸamasına gelen ülkelerde, yaÅŸama tarzı ile endüstriyel üretim nesneleri arasında ilgi çekici bir duyuÅŸ birliÄŸidir.
Pop art, 1950'lerde, özellikle ABD ve İngiltere'de Soyut dışavurumculuÄŸa tepki gösteren genç sanatçıların 1960'larda bir akım haline getirdikleri sanat türüdür. İngiltere ve ABD'de deÄŸiÅŸik koÅŸullarda ve birbirinden bağımsız olarak ortaya çıkmıştır. Çizgi romanları sanatsal çalışmlar haline getiren bir akım olarak doÄŸdu. 1950'lerde İngiltere'de doÄŸduÄŸu düÅŸünüldüÄŸü halde kimlierine göre asıl geliÅŸme alanını ABD'de bulmuÅŸtur. Pop art 1950’lerde bir reaksiyon göstererek geliÅŸmiÅŸtir ve daha sonra soyut ifadelerle altmışlı ve yetmiÅŸli yıllarda da geliÅŸme göstermiÅŸtir. Pop - Art sanatı adeta ABD'nin kimliÄŸi ve genel çehresiyle bütünleÅŸmiÅŸ bir Sanat Akımı olmuÅŸtur.
Pop art Sanatının ortaya çıkışı ile ilgili ilk örnek olarak Richard Hamilton'ın "Günümüz Evleri..." baÅŸlıklı kolajı 1956'da ilk örnek kabul edilmiÅŸtir. Böylece İngiliz pop- art sanatı sanatı, Richard Hamilton'ın etkili olduÄŸu bir dönemle baÅŸlar (1953-1957); Peter Blake, Roger Coleman gibi geç resimsel soyutlama tarzına yakın eser veren sanatçılarla devam eder (1957-1961), 1960'lardan sonra FİGÜRe geri dönülür ve en sonunda pop-art sanatı ortaya çıkmış olur.(1)
1960'ların başında ABD'de güçlü ve yerleÅŸik bir akım haline geldi. Bir yönüyle soyut (abstract) ekspresyonizme tepki niteliÄŸi de taşıyan Amerikan Pop Art'ın önde gelen isimleri Andy Warhol, Tom Wesselmann, James Rosenquist, Claes Oldenburg, Roy Lichtenstein, Jim Dine, Edward Ruscha, Wayne Thiebaud, Mel Ramos ve David Hockney'dir. (2)
Marcel Duchamp'ın 20. yüzyıl başında hazır yapım nesneleri baÄŸlamları nedeniyle sanat eseri olarak sunmuÅŸ olması, pop sanatçılarının popüler kültür imgelerini benzer bir motivasyonla sunmalarında etkili olmuÅŸtur. Pop Art'çılar Resim, Heykel, Sinema ve çevresel düzenlemelerle kendilerini ifade ederken konu olarak gündelik yaÅŸam nesnelerini, kitlesel medyayı, reklamları, çizgi roman karelerini, billboardları, paketleri, televizyon ve Sinema kiÅŸilerini-figürlerini, kamusal mekân nesnelerini vd. almışlardır. Kullandıkları stil kitlesel medya üretiminin stillerine benzer: kalın çizgiler ve ÅŸekiller, parlak, uçucu renkler; genellikle tanınan nesne ve insanlara yönelik düz, dolayımsız bir yaklaşım. Pop Art, ruhsal ve psikolojik bir derinlikten alabildiÄŸine uzaktır. Yüzeyin ötesinde anlamlar, örtük ifadeler vaat etmez. Oyunu sever, paradik ve ironiktir. Ama, ele aldığı nesneler, kiÅŸiler, durumlar, edimler ve kavramlarla iliÅŸkisi kesinlikle eleÅŸtirel deÄŸildir. (2)

ABD'de pop sanatı
Amerikan pop sanatının ilk temellerinin Soyut dışavurumculuk ile popüler imgeleri birleÅŸtiren Jasper Johns ve Robert Rauschenberg tarafından atıldığı söylenebilir. Sonrasında önemli sanatçılar arasında Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg vardır. Popüler kültür imgeleri kiÅŸisellikten arındırılmış bir ÅŸekilde sunulur; örnek alınan modellerin anonim kimliklerinden çok uzaklaşılmaz.(1) Özellikle Amerika’da günümüzün en yaygın anlayışıdır. Pop-art, Dadacıların kolajlarından tutunda kendinden önceki öncü akımları adeta yeniden fakat daha kuvvetle canlandırmakta ve sürdürmektedir.
Türkiye'de pop sanatı
Türkiye'de pop sanatı Andy Warhol akımıyla onun adını taşıyan stili ile ilk olarak izlerini bırakmaya baÅŸlamıştır. Fakat bu çizgiye sadık kalmak kaydıyla o çizginin dışına 2000'lerden sonra genç kuÅŸak sanatçılar çıkmayı baÅŸarmış, çoÄŸul ve renkli görünümlerin yerine daha sade ve net tekil renkler yerini almaya baÅŸlamıştır. Bu çizgiye çıkanlar çok ender sayılabilecek sanatçılardır. Pop sanatının ülkemizdeki tekil renk temsilcilerinden biri olan Ümit Bilgen (1979) alanında bir ilke imza atmış, siyah ve beyazın uyumunu bu sanata renklerin dışında uyarlamıştır. Sanatçı eserleri çoÄŸul renklerden ziyade daha sade ve simetrik renkler olan siyah ve beyaza dönüÅŸtürmüÅŸtür. Bu anlamda Türkiye'de renk kombinasyonlarının çokça kullanıldığı stilden siyah beyaza uyarlanması ise oldukça sıra dışıdır. Bu sıradışılık eserlerin farklılığında ve kullanılan materyalde kendini belli eder. (1)
BAÅžILCA POP ART SANATÇILARI

Andy Warol
Andy Warol genellikle eserlerinde ünlü insanları kullanır. Bu eserinde de Hz. İsa'yı kullanmıştır. Klasik bir İsa heykeli farklı renklerde ve farklı renk fonlarında moderniz edilmiÅŸ biçimde karşımıza çıkmaktadır. Bu eserde bir pop art özelliÄŸi olarak tekrar unsuru ön plana çıkmaktadır. Dört farklı renkte dört farklı fonun üzerinde ikonik olarak aynı İsa heykeli ile karşılaÅŸmaktayız. Bu tekrar unsuru esrin beynimize empoze edilerek zihnimizde kalıcılığını saÄŸlamaktadır. Eserdeki her karede karşımıza belirsiz olarak bulutların arasından, gölge biçiminde bir melek figürü çıkmaktadır. Bu meleklerin eserde bulunması ve arkadaki gök yüzü fonlarının mavi yerine farklı renklerde olması sürrealizmden bahsetmemize olanak tanır. (3)
