Günseli Aru ve Heykelciliği

 

ARU (Günseli), Türk heykelci (İstanbul 1918 –Ölümü İstanbul 1977).

 

İstanbul Devlet güzel sanatlar akademisi dekoratif  Sanatlar bölümünü bitirdi. Başlangıçta dekoratif eşya üzerinde çalışırken, 1955'ten sonra Soyut  Heykel e yöneldi.  Ağaç ve değişik malzemelerle çalıştı. Devlet resim ve heykel sergisinde birincilik (1964), Devlet güzel sanatlar Akademisi’nin heykel dalında birincilik (1965) ödüllerini kazanmıştır.

Prof. Kemal Ahmet Arû ile evlenen Günseli Aru sosyal hayatında da aktif, eğlenmeyi ve hayattan zevk almayı bilen,  hiç çekinmeden düşündüklerini söyleyen birisiydi.  [1]Günseli Âru Bronz Heykel yapmaya başlamadan önce çok değişik malzemelerle  Heykel yapıyordu.  Yün, hasır, ağaç ve alçı ile Heykel ler yapmayı denemişti. [2] En sonunda bronz heykeller de yaparak ölümsüz ve kalıcı heykeller de yapmayı arzuladı.

Türkiye’nin ilk heykeltıraşlarından olan Günseli Aru aynı zamanda ülkemizin İlk Kadın heykelcilerinden yenilikçi akımı ülkemize kazandıran ilk heykeltıraşlardandır.[3]  Günseli Aru, soyut anlayıştaki yapıtlarıyla tanınan kadın heykelcimizdir. Günseli Aru, Akademide açılan sergilerde heykelleri sergilenen heykelcilerimizden birisidir. [4]

Nermin Farukî, Zerrin Bölükbaşı, Sabiha Bengütaş , Lerzan Bengisu ile birlikte ülkemizin ilk kadın heykelcilerindendir.

1960 Anayasasıyla özgürlük ortamının sağlanması Türkiye’de televizyon yayınının başlaması ve uluslar arası iletişimin artması öncesi ve sonrasında heykel sanatımızın gelişmesine katkıda bulunmuş olan heykelcilerden biri de Günseli Aru ‘dur.  

1960 yıllarından sonra özel sanat galerilerinin açılması ise, kişisel heykel sergilerinin yoğunluk kazanmasına neden olmuştur.  Böylece Saim Bugay  , Koray Ariş, Sarkis, Ferit Özşen, Meriç Hızal, Seyhun Topuz, Füsun Onur, Osman Dinç, Remzi Savaş, Erol Kınalı, Cengiz Çekil,  Mehmet Aksoy, Azade Köker, Rahmi Aksungur, Hayri Karay, Serhat Kiraz, Ayşe Erkmen, İsmail Saray, Yunus Tonkuş, Erdağ Aksel, Canan Baykal, Vedat Somay ve daha birçok genç sanatçı kişisel sergilerle Türk heykel sanatında varlık göstermeye başlamışlardır.  Sayılan bu isimlerle birlikte heykel sanatımızın gelişimine hız kazandıran soyut heykel anlayışının yerleşmesine katkıda bulunan isimlerden birisi de Günseli Aru’dur.

 

KAYNAKÇA

 

[1] Doğan Hasol , Kemal Ahmet Arû’yu Anarken,  ww.kemalahmetaru.itu.edu.tr/doganhasol.pdf

[2] Milliyet - 25 Nisan 1969 - MİLLİYET GAZETE ARŞİVİ

[3] https://www.edebiyaTvesanatakademisi.com/sanat/179-cumhuriyet__d%C3%B6nemi_heykelcileri_ve_heykel_sanati.html

[4] https://www.edebiyaTvesanatakademisi.com/sanat/202-turkiyenin_ilk_heykel_sanatcilari.html





Şahamettin KuzucularAdmin / Erkek / 1/20/2016