1578 Kars Zaferi sonrasında Lala Mustafa Paşa ve Osmanlı askerleri ile kampta Gelibolulu Mustafa Ali , Nusretname’den alıntı: https://www.pinterest.com/source/warfare.co.nf/)
Gelibolulu Mustafa Ali ve Nusretname Adlı Eseri
Nusretname
İran Seferini yapan Lala Mustafa Paşa'nın münşi olarak bu seferde bulunan Gelibolulu Ali -Mustafa -bu eserini sefer esnasındaki resmi yazışmaları eserine kronolojik bir sırayla yerleştirerek, olayların merkezinde bulunarak ve çeşitli rivayetleri de kullanarak yazmıştır. Bu sebepten de eserine, “zaferleri anlatan kitap anlamına gelen "Nusret-name" ismini vermiştir.
Gelibolulu Ali -Mustafa- 25 Mayıs ı582de Fakir Şeyh isminde özel bir hattata yazdırdığı bu nüshayı Gazanfer Ağa’nın aracılığı ile 1583 ilkbaharında III. Murad’a takdim etmiştir. All, bu eseri ile padişahın ilgisine mazhar olmuştur. Eseri çok beğenen II. Mustafa bu eserin tezhip, hattat ve minyatürcüler tarafından süslenerek yeniden yazılmasını emretmiştir. Böylece Ali’nin Nusretname adlı eseri Gelibolulu Ali ’nin “ nezaretinde Sultan Murad'ın özel katibi Mustafa bin Abdülcelil ve saraydaki sanat erbabı bugün Topkapı Sarayı Hazine bölümünde bulunan özel münakkaş nüshayıistinsah etmişlerdir(l584). Bu eserin saray nakkaşları tarafından hazırlanmasına ise bizzat Gelibolulu Ali nezaret etmiş eserin saray nakkaşları tarafından hazırlanması ise bir yıl sürmüştür. “ Sultanın emri ile asıl nüshasından yeniden yazılarak süslenen bu eser “ British Müzesindeki nüshasının kopyasıdır. “ [1] III. Murat’ın yadırmış olduğu bu nüsha ise bu gün Topkapı Sarayındaki nüshasıdır.
Lala Mustafa Paşa ile Konya Mevlevîhânesinde 1578 Gürcistan'ı fethi Lala Mustafa Paşa Kars'ta
(Nusretnâme, TSMK, Hazine, nr. 1365, vr. 36a)
NUSRETNAME’NİN NÜSHALARI
NUSRETNAME’NİN MİNYATÜRLÜ KOPYASI VE MİNYATÜRLERİ
Lala Mustafa Paşa’nın hemşehirisi ve gözde münşisi olan Mustafa Âli, Lala Mustafa Paşa ile o yıllarda sarayda çok etkin olan saray ağası dostu Gazanfer Ağa’nın sayesinde devletin önemli görevlerinde bulunmuş, yazdığı eserleri devlet adamlarına ve sultanlara takdim ederek önemli ihsanlar elde etmiştir. Mustafa Âli,II. Selim ve II. Murad zamanlarında yazdığı eserlerinden bol bol ihsan almayı başarmış ve yazdığı çok sayıda eserden istifade etmesini de bilmiştir.
Mustafa Ali’nin Nusretname adlı eserinin minyatürlerle de süslenmiş olmasın ise III. Murad’ın Saray Ağası olan Gazanfer Ağa sayesinde olmuştur. II Selim ve III. Murad zamanlarında saray ağaları oldukça etkin olmuş, veziriazamlar dahi padişahlarla görüşebilmek için bu ağalardan yardım istemek zorunda kalmaya başlamışlardı.
Mustafa Âli’nin 1583 yılında yazdığı Nusretnâme adlı eserini III. Murad’a takdim edilmesinde aracılık eden Gazanfer Ağa bu eserin minyatürlerle donatılmasında ve süslenmesinde çok büyük bir rolü olmuştur. Eser Sultan III. Murad’a, Gazanfer Ağa aracılığı ile sunulduktan sonra eseri beğenen sultan Murad, eserin süslü bir nüshasının saray nakkaşhanesinde hazırlanmasını emreder. [3] Böylece Nusretname’nin minyatürlü nüshası Mustafa Âli’nin gözetiminde ve yirmi sanatçı tarafından bir yılda bitirilir.
“Kitap 1584 yılı Temmuz ayında bittiğinde minyatürleri, tezhipleri, halkârî süslemeleri ve özellikle kırmızı atlas üzerine zerduzî cildiyle çok göz kamaştırıcı olmuştur[4]. Bu eserin minyatürlerinden birinde Gazanfer Ağa da betimlenmiştir.”
“Katalog no 699, Hazine 1365'te kayıtlı olan Nusretnâme seferlere gidiş yolları, konak yerleri ve paşanın mektuplarını içerir. Gürcistan, Azerbaycan ve Şirvan fethini konu a lan bu nüshada 257 yaprak, 41 minyatür bulunur. Yazarı hayattayken istinsah edildiğinden dolayı önemlidir; III. Murad'ın özel kâtiplerinden Mustafa bin Abdülcelil tarafından istinsah edilmiş olması da önemini artırır. Eserin minyatürlerinden birinde müellif eserini Lala Mustafa'ya sunarken tasvir edilmiştir; bu sırada bir tarafta da Mevleviler sema etmektedir. Diğer minyatürlerde kalenin savaş sırasında tamiri ve çadırında oturmuş bunu bekleyen padişah görülür.” [5]
Eserde yer lan ilgili minyatürde “ Gazanfer Ağa , Sultan III. Murad’ın sağında, silahtarların yanında ayakta durmaktadır. Aynı resimde Âli’nin diğer destekçisi, padişah hocası ve 1598 yılında şeyhülislam olan Hoca Sadeddin Efendi de (ö.1599) sultanın solunda otururken betimlenmiştir.”
Lala Mustafa Paşa’ ziyafet, (Nusretname TSMK, Hazine,
nr. 1365, vr. 34b)
Osmanlı Ordusu Tiflis'te 1582. Nusretname alıntı: https://www.pinterest.com/source/warfare.co.nf/)
Ordunun saraydan ayrılışı, Nusretname ( alıntı: https://www.pinterest.com/source/warfare.co.nf/)
Not: Geleneksel ve Güzel Sanatlarla ilgili, Tez, yazı, İnceleme, Resim,Tablo, kaligrafi, ebru, Fotoğraf, minyatür, hat, sedef, el işi, oya, bezeme, Telkari, kazaziye benzeri çalışma ve araştırmalarınızı, sitemize üye olarak , bize başvurarak ESA'da paylaşarak kültürümüze katkıda bulunabilir, kendinizi ve ürünlerinizi tanıtabilirsiniz.
BAŞVURU İÇİN : ESA, İLETİŞİM veya s_kuzucular@hotmail.com
Sitedeki yazıların tüm hakları ve sorumluluğu yazı sahiplerine aittir. Yazıların izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi davranışlara karşın yasal işlemlere başvurulacaktır.