Halef Nedir Anlamı Kökeni Kullanım Yerleri
Osmanlıca yazılışı : Halef : الخلف
Halef Sözcüğünün Kökeni:
Halef sözcüğü köken olarak Aramice ve Süryanice dillerindeki “ χālaf” sözcüğüne dayanır. [1]Bu dillerden Arapçaya geçmiştir. Halef sözcüğü Arapçada "birinin ardından gelen, birinin yerine geçen, asıl, ardıl” anlamlarında sözcükler üretilen “ half“ kökünden gelir.
Birinin ardından gelen anlamındaki halaf خلف, halife, hilaf, hilafet, muhalif, muhalefet sözcükleri de aynı kökenden gelen kelimeler olmaktadır.
Halef Sözcüğünün Sözlük Anlamları
Halef ve half kelimesi sözlüklerde “birinin ardından gelen, birinin yerine, bir şeyin yerine geçen, ardıl, geçme, yerine geçme, mübadele etme”,bedel”, asılın yani selefin karşıtı olarak “sonraki nesil veya kişi” anlamları ile tarif edilir.
Bazı dilcilere göre iyi nesil veya kişiler için halef, kötü veya hayırsız nesil için half denilmiştir. Örneğin Hz Ali iyi bir nesil veya halife yani halef iken; II. Yezid kötü yani half olarak bilinmiştir.
Halef sözcüğü asıl olanın yani eskiniin yerine geçecek kişi anlamı ile karşımıza çıkar. Bu anlamı ile daha ziyade selef sözcüğü ile birlikte kullanılır. Örneğin bakanlık yapan birisinin yerine atanacak olan yeni bakan eski bakanın halefidir. Bir müsteşar görevi bırakır diğeri onun makamına geçerse yeni müsteşar, esli müsteşarın halefi olmuş olur.
İslamiyet’te halef sözcüğü sadece kişiler için kullanılmaz. Örneğin “Teyemmüm abdest ve guslün, kazâ edânın, vekil müvekkilin halefidir. Kazâsı olmayan bayram ve cenaze namazlarının halefi yoktur.” [2]Birine kefil olduğu için esas borçlunun borcunu ödeyen kişi alacaklının halefi olmuş olur.
KAYNAKÇA
[1]https://www.etimolojiturkce.com/kelime/halef
[2] https://islamansiklopedisi.org.tr/halef