Absolutizm
Fransızca: . Absolutisme
Absolutizm, mutlakıyet, monarşi anlamlarına gelen Fransızca kökenli bir kelimedir. Absolutizm’in sanat, edebiyat ve siyasette kullanılan bir terimdir.
Sanatta ve Edebiyatta Absolutizm
Saltçılık XX. yüzyıl başlarında beliren bir sanat akımı.
Resim sanatında belli bir konusu olmayan renk ve çizgi armonisine dayanan resim anlayışı anlamında kullanılmış bir terimdir.
Edebiyat ve sanatta absolutizm: Eserde veya prensipte bir ebedinin varlığına veya değişmezliğine inanmaya ve eseri bu değişmez esaslara göre incelemeye denmiştir.
Şiir sanatında ise sözlerin yalnız müzik değerine ve bu değerin insanda uyandırdığı duygulara önem veren bir anlayış olarak anlaşılmıştır. Ahenge önem veren şiiri söz ile müzik arasında hatta şiiri müziğe daha yakın melodik bir unsur olarak gören şiir anlayışı olarak belirginleşir. Bazı sembolist şairlerin , öz - saf şiiri savunan şairlerin ve Ahmet Haşim'in yandaş olduğu bu anlayış Haşim'in "Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar " adlı yazısında kaleme alınmıştır.
Siyasette Absolutizm
Siyasette absolutizm ise: Devleti yöneten, idare eden gücün tek elde toplanmasıdır. Absolutizmde mutlak bir idare olmasına karşın, Faşizm, Komünizm Teokratizm gibi kanunları kuraları amaç ve hedefleri olan yönetim biçimlerinden farklı olarak vatandaşlarına hissettirmeden, rejiminin ne olduğu da bilinmeden halkı yönetmektir. Vatandaşlar ülke de Demokrasi olduğunu zannetmekte, idarecileri yapılan seçimlerle iktidara getirdiğini düşünmektedir. Hâlbuki bu tip idarelerde önerilen ve dayatılan idarenin dışında muhalefetin gelişmesine izin verilmemiş önerilenlerin seçilmesi mecbur bırakılmıştır. Yönetim bütün ihtişamıyla gücünü her yerde belli ettirmekte, muhalif ve alternatif hükümetlerin kurulmasına olanak sağlanmakta, yasalar, istendiği an, istendiği şekilde değiştirilmekte ve bunların da halkın yararına olduğu düşündürülmektedir.
Tarihte Absolutizmi açıkça uygulayan liderlerden biri Fransa Kralı XIV. Lui’dir. XIV. Lui en sonunda “Devlet benim!” diyebilmiştir.