07.01.2022
ABSTRE
Fransızca : Abstrait
Fransızca kökenli, abstrait kelimesinden gelir. Dilimize de bu dilden girmiştir.
Sözlüklerdeki anlamları: Soyut, özet, hülasa, mücerret, bir bütünden çekip ayırmak, özünü almak, suyunu sıkmak şekillerindedir. Bir kitabın özeti. Elle tutulup, gözle görülemeyen; mücerret, soyut. Anlamlarına da gelmektedir. Anlaşılması, kavranılması güç, soyutlama ile elde edilen, varlığı duyularla algılanamayan, mücerret, somut karşıtı olarak tarif eden sözlükler de vardır.
Abstre kelimesinin Osmanlıcadaki karşılığı mücerret, günümüz Türkçesindeki eş anlamlısı veya karşılığı soyuttur. Bu terim edebiyat, resim, heykel ve grafik sanatlarında bir üslup tarz veya anlayış olarak şekillenmiş, somut eşya ve canlıların görünüşlerin betimlemesinden vazgeçilerek renk, çizgi ve renkli çizgilerle çağrışımlar oluşturduğu düşünülen çizimler yapılmıştır.
Özellikle resim sanatında kendisini belli eden bu anlayış, belli bir düzene sokulan çizimler ve renklerin duygu ve düşünceleri betimleyici figüratif sanattan daha iyi anlatabilir düşüncesinden doğmuştur.[1]
Anlık kararlara dayalı bir resim eğilimi, içsel duyumları sembolik ifadelerle anlatma eğilimi, doğayı ve nesnel varlıkları betimlemeyi amaç etmeyen, duygu patlamalarını ve yaratıcılığı bu şekilde özgür bıraktıklarını iddia eden bir resim akımı olarak daha çok belirmiştir.
Edebiyatta ise bir şiir anlayışı olarak düşünülmüş, şiiri duygu ve düşünceyi anlatan bir araç değil sadece ses değeri olarak düşünülmüştür. Bu şiir tarzından anlam, düşünce, imge veya betimler değer taşımamış seslerin yarattığı veya oluşturduğu düşünülen çağrışımların önemli olduğu iddia edilmiştir. Şiirde anlama karşı çıkan tüm anlayışların bu yaklaşımla bir bağı vardır demektir.
ABSTRE EKSPRESYONIZM
Soyut dışavurumculuk, anlık kararlara dayanan bir resim eğilimi olarak ve dışavurumculuğun bir dalı olarak şekillenen bir resim akımı veya eğilimi olarak ortaya çıkmıştı. Soyut ekspresyonizm, içsel deneyime sembolik anlatım vermeyi amaçlayan sanat dalı olarak kabul edilmiştir. Ekspresyonizmin uzantısı olarak ortaya çıkan bu akım ortay attığı bu ifade ediş biçimiyle dışavurumculuk akımından farklı bir sanat akımı sayılır.[2] ( bkz Abstre Ekspresyonizm Sanat Akımı, Soyut Sanat Akımları Abstre Nonfiğüratif )
KAYNAKÇA
[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/soyut-sanat-akimlari-abstre-nonfiguratif/112633
[2] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/abstre-ekspresyonizm-sanat-akimi/112607
Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın