KategorilerEDEBİYATEdebiyat Terimleri MazmunlarAforizma Özdeyiş Vecize Örnekleri

Aforizma Özdeyiş Vecize Örnekleri

19.04.2020

 

AFORİZMA NEDİR VE ÖRNEKLERİ  ( Özdeyiş- Vecize )

 

AFROZİM, AFORİZMA NEDİR ( Özdeyiş)

Sözlük anlamları:  Özlü, çarpıcı, aykırı söz şekillerindedir.

Sözcüğün kökeni antik Yunanca’dan gelir. Grek dilindeki apo ön eki ve horos kelimesinin birleşiminden oluşmuştur. Horos kelimesi Grekçe’de sınır anlamına gelmektedir. Apo ön eki ise ayrılma, uzaklaşma manasındadır. Apohoros sözcüğü Lanticeye "aphorismus" şeklinde geçmiş, dilimize de bu mecralardan gelmiştir.  Bu kelimelerin sözlüklerdeki anlamları özlü, açık kısa ve düşündüren söz anlamlarına gelir.

Aforizma sözcüğü dilimizde ve başka dillerde vecize, ülger, kelamıkibar, motto gibi kelimler ile de eş anlamlı kabul edilir.

Aforizma’nın Türkçedeki karşılığı özdeyiş, eski dildeki karşılığı ise vecizedir.  Vecize ve özdeyiş söyleyeni bilinen atasözü gibi düşünülmelidir.  Aforizma edebiyattaki terim anlamı ile : “   Herhangi bir konu hakkında mutlak bilinmesi gereken esas özelliklerin  kısa, açık ve anlaşılır bir biçimde anlatma sanatıdır” şeklinde tarif edilebilir.

 Bu sözcük aforizma ile eş anlamlı olarak  da kullanılmış, söyleyeni bilinen sözlere de aforizma, yani özdeyiş denmiştir. Özdeyiş ve vecize ise “ Tecrübe, birikim, hüküm taşıyan özlü bir düşünceyi- duygu, ilke, tespit, bilgece çıkarım -  kısa, özlü ve kesin bir çıkarımla aktaran bilgelerin özlü sözleri “ olarak tarif edebiliriz.

Aforizma  söyleyeni bilinen özlü söz anlamındadır. Atasözleri ile özdeyişlerin en farklı yanı da buldur. Atasözleri ile özdeyişler bu fark dışında büyük benzerlik taşırlar. Lakin özdeyişler daha da bilge kişilerin sözleri oldukları için daha evrensel ve daha da entelektüel boyutları olan sözler olmaktadırlar. Aforizmalarda savunulan fikirler, yazarın hayat, tecrübesi, bilgi birikimi ve  öznel kanaatlerinden oluşur.

 Özdeyişlerin- yani aforizmaların -  derin anlamlarla yüklü olmaları nedeni ile .“Derin anlamı olan geniş duygu ve anlatıların  tek ve slogan biçimine dönüşen özlü sözler “ olarak da tarif edenler vardır. Friedrich Wilhelm Nietzsche’nin “Benim arzum başkalarının bir kitapta anlattığı şeyi, on cümlede anlatmaktır” sözü  aforizmanın  batılı edebiyattaki  mantığını  ve amacını anlatmaktadır.

Edebiyatımızda afrozim ve aforizmanın karşılığı batılıların anladıklarından biraz daha farklıdır. Edebiyatta bu kelimenin sözlüklere yansımayan daha geniş kavramları bulunur. Aforizma’nın  Türkçe deki karşılığı  kabul edilen  vecize  ve diğer eş anlamı olan özdeyiş   kavramında, derin düşünceler içerdiği   izahı uzun olduğu halde, çok kısa ve  çok öz söylenmiş, bu açıdan hüner göstermiş,  söz anlamları da vardır.  Bizdeki özdeyiş vecize kavramında ahenk ve şiirsellik de   olması gereken bir özellik olarak sezilmektedir. Bizdeki özdeyişlerin pek çoğu, azade mısra niteliğinde ahenkli cümleler şeklindedir. Cenab Şehabeddin’in Tiryaki Sözleri (1918) edebiyatımızda özdeyişler ile ilgili önemli bir çalışmadır.

BATILI AFROZİM ÖRNEKLERİ

  • “İnsanın belli başlı iki günahı vardır, öbürleri bunlardan çıkar: sabırsızlık ve tembellik. Sabırsız oldukları için Cennet’ten kovuldular, tembelliklerinden geri dönemiyorlar.” (Franz Kafka)

  • Düzlükte kalma, çok yükseklere çıkma Dünya en güzel yokuşun yarısında görülür.  Nietzsche

  • Çabucak koca bir ateş yakmak isteyenler, cılız samanları tutuşturmakla işe başlarlar , Shakespeare

  • Sanat gerceğin yansıtılması değildir; yansimanin gercekliğidir.   JJGodard

  • Cehalet her zaman kendisine hayran olmaya hazırdır. Santra Guitry

  • İşin saçma tarafı,en saçmasının bile filozofun birinin çoktan söylemiş olmasıdır. Cicero

  • Hiç aldatmama niyeti, sık sık aldatılmaya yol açar.  LA ROCHEFOUCAULD 

  • Olduğun gibi görünmezsen kendini de olduğun gibi göremezsin.   LA ROCHEFOUCAULD

  • En büyük bilgelik, bilgeliği gizlemektir.   LA ROCHEFOUCAULD

  • Papağan, temiz de olsa gagasını siler. Pascal

  • Görmek isteyenler için yeterince ışık, istemeyenler için yeterince karanlık vardır.  Pascal

  • Hayatın sırrı, çok çok fena kandırılmanın zevkini takdir etmektir. Oscar Wilde

  • Adamlığın ölçütü,  elindeki gücü ile neler yaptığıdır. Platon 

  • Başkalarında görüp de rahatsız olduğumuz her şey, bize kendimizi tanıtır. Carl Gustav Jung

  • Dünya  en çok kötü insanların şiddetinden değil, iyi insanların sessizliğinden  acı çeker. Napolyon

  • Hayat çözülecek bir sorun değil, tecrübe edilecek bir gerçekliktir. Soren Kierkegaard

  • Çaresizliğin en belirgin özelliği kendin olamamaktır. Soren Kierkegaard

 

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da