Afrika'nın Yeşil Tepeleri Hakkında ve Özet Ernest Hemingway

29.07.2019
Afrika'nın Yeşil Tepeleri Hakkında ve Özet  Ernest Hemingway

 

 

Afrika'nın Yeşil Tepeleri, özgün adı ile “The Green Hills of Africa,”  Amerikalı yazar Ernest Hemingway’ın ilk baskısı  1935 yılında yapılmış olan, Amerikan Gerçekçiliği tarzında yazılmış,  anı türünde ve kurgusal olmayan bir romanıdır.

Tüm diğer romanlarında macera, serüven, savaş, avcılık, denizcilik, boğa güreşleri gibi konuları işleyen Hemingway bu romanında da avcılık, seyahat ve macera konularını işlemektedir.  Yazarın bu romanı Afrika’ya yaptığı bir seyahati anlattığım anılar dizisidir.  Gerçekte yaşadığı av, macera serüven ve olayları yalın ve gerçekte olduğu gibi anlatmaya önem veren bir yazardır.  Hemingway,  bu amacına ulaşmak için dünyanın pek çok yerine gitmiş, İspanya da savaşa boğa güreşlerine tanık olmuş denizlerde dolaşmış, balık avlarına katılmış, Afrika’nın vahşi doğası içinde yaşamış, vahşi hayvanların avlarına katılmış gerçekten tanık olduğu pek çok olayı ve anıları da romanlarına malzeme olarak kullanmıştır. Kendi ülkesinde de balıkçılıkla birlikte, avlanmanın her türüne ilgi duymuş; çoğunlukla avlanabileceği yerlerde yaşamış, yaşamını bir serüvenler zincirine dönüştürmüş olan yazar Avrupa’da bulunduğu yıllarda sık sık Afrika’ya avlanmaya gitmiş, bu seyahatlerini ve serüvenlerini Afrika’nın Yeşil Tepeleri  (Kilimanjaro’nun Karları ile Francis Macomber'in Kısa ve Mutlu Yaşamı)  adlı romanları haline getirmiştir.

Bu roman yazarın bizzat yaşadığı ve tanık olduğu olaylara dayanır.  Yazar 1933 yılının yaz aylarında, karısı Pauline ve bir arkadaşıyla birlikte Doğu Afrika’ya düzenlenen bir safariye katılmış, Kenya ve Tanzanya’daki bu gezi, Hemingway’e hem bir nefes alma hem de Serengeti düzlüklerinde avlanma olanağı sunmuş, yazarın bu romanı da işte bu gezideki anılar ve serüvenlerden oluşmuştur.

Hemingway, 8 Aralık 1933'ten 17 Şubat 1934'e[1] kadar Doğu Afrika'daki bu safaride yaşadıklarını ve şahit olduklarını bu kitabında aktarmıştır. Kısaca yazarın bu romanı bu safari seyahatinin romanıdır.

Yazar bu romanında safari esnasında tanıdığı insanların isimlerini değiştirmiş, birkaç kişiye dayanan karma karakterler yaratmış, bazı olayları ve şahit olduğu serüvenleri daha da heyecanlı hale getirmiş velhasıl iki av süren bu Afrika serüvenlerinin romanını yazmıştır.

Yazarın kurmaca olmayan ve iki ay süren Doğu Afrika serüvenlerini anlattığı bu romanı “Pursuit ( Pursuit) ve "Konuşma", "Pursuit Hatırladı", "Pursuit ve Başarısızlık" ve "Mutluluk Peşinde”  olarak dört bölümden oluşur. Safariye katılanlar “En büyük boynuz’, ‘En iri geyik’, ‘En büyük diş’ diyerek pek çok hayvan avlamakta ve öldürdükleri hayvanları bir birleri ile yarıştırmaktadırlar.

ROMANIN ÖZETİ

1933 yılında Tanzanya ve Kenya’ya yapılan bu safariye yazar eşi ve bir dostuyla katılmıştır. Fakat bu geziye katılan bir çok başka yazar daha vardır. Roman yazarın sinir bozucu başka bir başarısız avdan geri dönmesiyle başlar.

“... oturuyorum, tüfekümün ayağımdaki poposu, sol kolumun koğuşundaki namlu, dizlerimin arasında bir viski şişesi, viskiyi bir teneke bardağa döküyor ... Günün en güzeli ve karanlıkta geçirdiğimiz kalın çalılıklara bakarak, gecenin serin rüzgârı hissederek ve Afrika'nın güzel kokusunu koklarken tamamen mutlu oldum. " s. 6

Kampa geri dönerken, kamyonuyla sorun yaşayan Avusturyalı Kandisky ile tanışır.  Hemingway'in kimliğini öğrenen, Kandinsky, yazarları tartışmaya teşvik eder. Bunun üzerine Hemingway ve diğer yazarlar tartışmaya başlarlar. Hemingway Amerikan edebiyatının Mark Twain ve Huckleberry Finn'in Maceraları ile başladığını savunur. Edgar Allan Poe'un eserlerinin ise ustalıkla işlenen ölü eserler olduğunu iddia eder.

Ralph Waldo Emerson, Nathaniel Hawthorne, Henry David Thoreauve  John Greenleaf Whittier gibi yazarları ise okuyamayacağı kadar kötü olduklarını  ifade ederken  Henry James ve Stephen Crane'yi över.

 Amerikalı yazarların ekonomi, politika, eleştirmenler, içki, kadın, para ve hırs tarafından yok edilip tüketildiği iddiasındadır. Gustave Flaubert ve Rudyard Kipling'i överek av, savaş ve gerçek maceralarını romanlarının yazılmasını önerir. Afrika’ya gelmeden önce Paris’te James Joyce’la içki içtiklerini de anlatan yazar,   “Harika bir yazarın yetenek, disiplin, zeka, ilgisizlik ve kesin bir vicdan sahibi olması gerektiğini”  savunur.

"Pursuit Remembered" adlı ikinci bölümde Hemingway, av gezisinin önceki günlerine geri döner. Arkadaşı Karl ile devam eden rekabetçi av anılarını anlatır. Yazar bu bölümde arkadaşı Karl ile yaşadıkları av maceralarını ayrıntılı olarak dile getirmiştir.  Karl'ın kendisinin başarılı avları ve  gezileri ile başarısız kalan av öykülerini anlatır. Başarısız avlar sonrasında yaşadığı hüsranları kendini içkiye ve sigaraya vuruşunu vb aktarır.  Bu bölüm Karl'ın mutsuz keşfi ile sona erer.

“Benim bu sazlıklarda duyduğum coşkuyu, bir uçakta duyamazsınız. Öldürmüş, hem de önemsiz bir yaban sığırını öldürmüş olmak, insanın içini azıcık dinginleştirir. Öldürmek başkalarıyla paylaşılan bir duygu değildir.”

Bölüm 3, "Pursuit ve Failure" adlı bölümde yazar ile  M'Cola arasındaki  gizli işbirliği ve sonu hüsranla biten avlara değinilmiştir. Arkadaşı Karl’dan daha iyi avlar avlamak sonrasındaki başarısızlığı üzerine yaşadığı hüsranlar ve uykusuz gecelerini aktarır. Ertesi gün, bir başka avda yine aksilikler olmuş yağmur yağmış silahları ıslanmıştır.  

Sımsıcak bir düzlükte sırtlanın uzaktan vuruluşunu görmek, daha da eğlenceliydi. Ters dönmesini, çılgınca daireler çizmesini, içine tohumlarını salan ölümle yarışırcasına hızlı hareketler yapmasını izlemek, çok ilginçti. Ama M’Cola’nın kahkahalar atmasına neden olan asıl olay başkaydı. Klasik bir sırtlanın koşarken uzaktan vurulmuşsa öfkeyle dönerek bağırsaklarını ortaya çıkarana dek kendini parçalaması, sırtlan şakasının doruğuydu. Hayvan, bağırsaklarını çıkardıktan sonra, durup bunları tadına vara vara yerdi”.

“Mutluluk Peşinde”  başlıklı dördüncü bölümde  Afrika'nın el değmemiş ve bozulmamış bölgeleri anlatılır . Yazar bu bölümde iki tane başarılı av yaparı. Ama kampına döndüğü zaman, Karl'ın daha da güzel bir av geçirdiği için daha da sinirlenir.  Yazar en sonunda rakibini tebrik eder.

İLGİLİ LİNKLERİMİZ

 

Çanlar Kimin İçin Çalıyor Hakkında Bilgiler Konusu Ernest Hemingway

Çanlar Kimin İçin Çalıyor ve Özeti Ernest HEMINGWAY

Yaşlı Adam Ve Deniz Romanı Ve Özeti Ernest Hemingway

Yaşlı Adam ve Deniz Hakkında Özeti Ernest Hemingway

Hemingway'in Bir Hikayesinden Çağrışımlarla

Silahlara Veda Hakkında Konu İçerik Özet İnceleme “Ernest Hemingway

Afrika'nın Yeşil Tepeleri Hakkında ve Özet Ernest Hemingway

SİLAHLARA VEDA ERNEST HEMİNGWAY

 KAYNAKÇA


[1] https://www.enotes.com/topics/green-hills-africa

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar