Ahmet Turan Alkan Hayatı ve Eserleri

25.07.2015

 

Ahmet Turan Alkan

Ahmet Turan Alkan

 

Ahmet Turan Alkan (d. 1954, Sivas), Türk gazeteci, akademisyen, yazar.

 

1954 yılında Sivas’ta doğdu; İlk, orta ve lise eğitimini Sivas’ta yaptı. 1972 yılında A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdi; bu fakültenin Siyaset ve İdare bölümünden 1978 yılında mezun oldu.

 

İlk köşe yazısı 1974 yılında, Sivas’ta çıkan mahalli Anadolu Gazetesi’nde yayınladı. [1] Sivas Ülkü Ocakları Derneği tarafından dört sayı yayınlanan “Pusat” adlı dergide; 1976-77 tarihleri arasında “Fedai”  adlı dergide yazıları çıktı ve bu derginin yönetim kadrosunda bulundu.  Fakültede öğrenci iken o yıllarda yoğun olarak yaşanan sağcı solcu öğrenci çatışmaları nedeni ile fakülteye devam etmek konusunda problemler yaşamış, devrimci öğrencilerin baskı ve tehditlerine maruz kalmıştı. Bu nedenle fakülte yıllarında memleketi olan Sivas’ta da çok kalmıştı.  Bu gidip gelmeler sırasında Sivas’ta yeniden yayınlanmaya başlayan “Hadiselerle Hakikat” Gazetesi’nin yazı işleri müdürü oldu. O yıllarda Ülkücüler camiası içinde olan Alkan, gazete ve matbaacılığın tüm yönlerini tecrübe ederek öğrenmişti. Ankara’ya gidip geldiği 1978 yıllarındaki günlerde Ankara’da çıkan  "Hasret" ve "Genç Arkadaş" dergilerine katkılarda bulunmaya çalışmıştı.

 

Daha sonra   Sivas’ta yayınlanan “Hadiselerle Hakikat” Gazetesi’nin yazı işleri müdürü oldu. [2]1978 Yılında Ankara’da yayınlanan Hasret ve Genç Arkadaş dergilerinde de yazıları görüldü.[3]

 

SBF'nin İdare ve Siyaset Bölümü'nden mezun olduktan sonra Sivas  “Hakikat “ gazetesinde iki yıl çalıştı.  1980’de askerlik hizmeti için Tatvan’a gitti. Askerlik hizmetini Tatvan’da yedek subay olarak tamamladı.  1982 ‘de askerliğini bitirdikten sonra Sivas’ta bir muhasebe bürosunda üç yıl çalıştı. 1985'de Cumhuriyet Üniversitesi'ne girdi. 1987 yılında  Yüksek Lisansını, Doğu ve Batı Karşısında Cemil Meriç, Akçay Yayınları, Ankara, 1994, (Yüksek lisans tezi) tezi ile tamamladı.  1991 yılında da Doktorasını Birinci Meşrutiyet Devrinde Ordu ve Siyaset, Cedit Yayınları, Ankara, 1993, adlı çalışması ile  tamamladı. [4] 1993 yılında yardımcı Doçent oldu.  1994 yılında ise  Sivas Cumhuriyet Üniversitesinin İktisadi ve İdari Bilimler  Fakültesine geçti. İBF Kamu Yönetimi bölümü öğretim üyesi oldu.[5]

 

Evli ve iki çocuk babası olan A.T. Alkan, 1989 Yılında düzenli olarak başladığı yazarlık hayatı süresince muhtelif gazete ve dergilerde denemeleri yayınlandı; 19 basılı eseri bulunan yazar, Zaman Gazetesi’nde ve Aksiyon dergisinde yazı hayatına devam etti.

 

Araştırma ve denemeleri Türkiye Günlüğü, Tarih ve Toplum, Dergâh, Türk Edebiyatı,  Yeni Türkiye, Aktüel  dergileri ile  ve Zaman ‘da  ( Gazete)  çıktı. [6]

 

2008 yılında Cumhuriyet Üniversitesi’nden emekli oldu. Turan Alkan, İstanbul Üsküdar semtine taşındı ve orada yaşamaya başladı. Zaman gazetesinde yazar olarak yazıları yayımlanan A. Turan Alkan 16 Temmuz 2016 yılında "Fethullahçı Terör Örgütü darbe teşebbüsü sonrasında yapılan “paralel devlet yapılanması" davası kapsamında 27 Temmuz 2016'da gözaltına alındı.  31 Temmuz 2016’da  "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan tutuklandı [7] ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" iddiasıyla 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.  İki yıla yakın bir süre cezaevinde kalan Alkan 6 Temmuz 218’de tahliye kararı aldı.

 

Tahliye sonrasında yaşadıklarını ‘saflık’ ve ‘enayilik’ olarak nitelendirip “ FETÖ'nün bir terör örgütü olduğuna ancak 15 Temmuz darbesinden sonra görebildim,” diyerek cumhurbaşkanından ve Türk halkından özür diledi.  

 

Türkiye Günlüğü, Tarih ve Toplum, Dergâh, Türk Edebiyatı ve Yeni Türkiye dergilerinde de yazıları yayınlanmış olan A. T. Alkan’ın en tanınmış eseri  “ Altıncı Şehir adlı eseridir.  Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Beş şehir adlı eserinden esinlenerek Altıncı Şehir adlı kitabıyla  “doğduğu ve hayran olduğu şehri”, Sivas'ı anlattı. Bu eserinde Folklorla sınırlı kalmayıp Türkiye`de yaşanan büyük değişmeyi Sivas ‘ın çehresine bakarak anlatmaya çalıştı.  “Altıncı Şehir, bu bakımdan sadece Sivas`ın değil, bütün Türkiye`nin hikâyesini” anlatan bir şehir tarihçiliği bazında bir eser oldu.

 

Daha çok denemeleri ile dikkat çeken Alkan, Tanpınar ve Cemil Meriç etkisinde kalmıştır.

 

 

Eserleri

 

Ubeydullah Efendi`nin Amerika Hatıraları,  1989, Altıncı Şehir 1992     ,Birinci Meşrutiyet Devrinde Ordu ve Siyaset, Cedit Yayınları, Ankara, 1993, (Doktora tezi), İstiklâl Mahkemeleri Ağaç (Alternatif Üniversite) Yayınları, İstanbul, 1993, Doğu ve Batı Karşısında Cemil Meriç, Akçay Yayınları, Ankara, 1994, (Yüksek lisans tezi), Yatağına Kırgın Irmaklar, Ötüken Yay., İstanbul, 1997, Ateş Tecrübeleri 1996 , Üç Noktanın Söylediği, Arkadaşlara Başarılar Dilerim.( 2001) , Kalem İşleri ( 2002)  Gemilerde Talim Var ( 2005)

 

KAYNAKÇA

 

[1] Ahmet Turan Alkan,  https://ahmetturanalkan.net/biyografi/

[2] Ahmet Turan Alkan,  https://ahmetturanalkan.net/biyografi/

[3] Ahmet Turan Alkan,  https://ahmetturanalkan.net/biyografi/

[4] Dr Aslan Tekin Edebiyatımızda İsimler, Elips Yyaınları Ankara, 2005 shf 51

[5] Dr Aslan Tekin Edebiyatımızda İsimler, Elips Yyaınları Ankara, 2005 shf 51

[6] Dr Aslan Tekin Edebiyatımızda İsimler, Elips Yyaınları Ankara, 2005 shf 51

[7] "Ali Bulaç ve Şahin Alpay dahil 6 kişi tutuklandı". Milliyet.com.tr. 31 Temmuz 2016.

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar