Aitlik B

17.07.2015

Totem (sosyal) basınç temel düzlemi bastırıp baskılar olan bir düzey düzlem ilişkisi oluşuyla; grup içi kişiler kaynaklı aksamalardan ötürü, her kişilerin aralarında oluşan boşluk devinmesinin içi totem temsilciliği, totem sosyal edimiyle doldurulmuştur. 

 

Totem alan, temel düzlemin baskısını bir süre baskılar olur denli güçlü ve etkin olmuştur. Söz gelimi, sürü döneminde yeme içme nedenle saldırgan oluşunuzun, temel düzlemli durumu egemendir.

 

Oysa totem (sosyal) alan içinde saldırganlık bastırılmıştır. Saldırır olmak sosyal olucu totem senkronizasyonu bozar.

 

Saldırganlık kuralcı oluşunuzu belli aşamadan sonra bozar. Saldırganlık ortadan kalkmış değildir. Sadece totem sosyal öğrenmesi içinde sembol anlayış ve algılarla zarflanmıştır.

 

Bu öğrenme bencillikti duygularınızı bastırır, geriletir bir durum oluşla sosyal (totem) öğrenmeli düzeye gelmiştir.

 

Hiç kuşkusuz sürü tutum içinde saldırgan oluşu zarflayan bir sosyal öğrenme olan ölüm orucu gibi sosyali sosyolojik durumlar; bilinçli feda oluşla ortaya konan bir baskın oluş değildirler. Ama bu ulvilik sürü durum içinde; daha sonraki yaşamlar içinde, az az bulunurlukla uç vermiştiler.

 

Ölüm orucu gibi sosyal duygular her bir durum aşamasıyla çoğalan yaygınlaşıp tutumlaşan, rafine durumlara denk gelecekti. Sosyoloji bencilliği yok edemeyecekti.

 

Bu sosyolojinin kendisini yok etmesi olurdu. Ama kimi çok durumda kişi bencilliğini bir adım sonraya doğru bekletip, kişiler bencilliğini, oluşma esnasının ilk önceliği olmaktan çıkarabilecekti. Sosyoloji grup totem bilincini ele alacaktı.

 

Hemcinslerimiz olma genel kümesinin özel yer bağıntılı aitliği olan totem özellik bir farklı oluştur. Birbirine yakın aynı özel böğe yer aitli iki totem küme, birbirine ne kadar benzer ve ayırt edilemezlik içerse de, mutlak bir minumum farklılık içerir.

 

Varlık zıtların varlığı ve birliği oluşu yasası gereği; hemcins olma kümesi tıpkı ön ittifak ve diğer ittifaklar gibi “birliğe, tevhide” vurgu yaparken; minimal fark ta kendisine vurgu yapmak zorundadır.

 

Minimal fark etkin olmasa da kendisini korumak, kendisine vurguyla kendisini geleceğe aktarır olmak zorundadır. Bu bağlamla totem oluş içinde kişidi bencillik farkı sürecekti.

 

Aslında grup totem bilincinin de bir tek bencilik olduğu ve grup bilinci bu tek benciliği grup çevrimi üzerinde güvence olur biçimde sağlatımlara götürüyordu.


Bu tür grup sağlatımı egoyu doyuma götüren geciktirme (düzenlenimle zamanını bekleme-sırasını bekler olmanın baskılanışı) oluşuyla (kesim noktası oluşuyla) ortaya çıkar. Bu tavırın da kişisi bencilliği düzenletmenin meşruiyet ligi olduğunu da yazılarımda belirtmiştim.

 

İşte öz bencilliğin bu durum (ahval) üzerinde kendini akis edip sosyal olmasını öğrenmesi ve sosyal olucu tutumları aitlik kılışla girişip biçimlenmesi pek olası oluyordu.

 

Sosyal olan en az iki kişilik (kişi-kişi ya da anne yavru) bağıntılı olmuşça beliren ve belirlenen bir olay durumun sosyal tutum olduğunu yazılarımda birçok kez söyledim.

 

Sosyal oluş, bencilliğin sahibiyetliği oluşla dışta kişi-kişiler arası bir düzenlenim ve kurallar olgusu olmakla, sosyal oluş grup bilincinde anlam ilişiklerine dönüyordu.

 

Anlam ilişkisi içindeki nedenselliğin bencilliğe hitap eder olmuşça olur durumu; su yüzüne çıksın veya çıkmasın. İşte anlam ilişkisindeki nedenselliğin kavranımı; tam anlamıyla bilinsin veya bilinmesin, buradaki neden sellik; “sosyali anlam ilişkilerine" dönen kodlanmalardır.

 

Siz; özneli oluşla bir yapıyı bir yerden alıp, bir yere götürür olamazsınız. Bir yere götürür olmanızı uç veren belirleyen nesneli koşullar belirmeden böyle bir özneli keyfi oluşu ortaya konamaz.


Sosyal oluş böylesi bir bencillikti nesneli determinedir. Totem meslekleri, ittifakları belirleyen bir nesneli oluştur. Değilse hiç kimse bir şeyi bir yerde alıp bir yere götürür olmamıştır.

 

Sosyo totemilik içinde korunan nesnel fark bencillik iken; korunan öznel fark totemi sosyal oluş farkıdır. Bu yüzden zamana zemine göre hem temel olan, hem özellik olan ve hem de fark olan minimallik zorunludur.

 

Bu nedenle korunan fark nedeniyle, hem biziz; yeni düzlem özelliği nedeniyle de; hem biz değiliz.

 

Bu anlam ilişkilerinin bilincine varılmış olsun veya bilincine varılmamış olsun; her anlam ilişkisi olan mana ve totem bir nedenselliğe karşı gelir.

 

O mana ve totemi oluşa karşılık gelen neden sellik; o mana ve totem anlayışlara yaptırım sal ve çevrim sel olmalarının güç aktarımını ve iç özgüç yansımasını yaparlar. Nesnellik artık anlam ve anlatım ilişkilerinde kuplaj olarak vardır

 

Zorunluluk sosyal yapı içinde totemi mana anlamı üzerinde kendisini dışa vurabilmiştir. Anlam ilişkisi her bir düzey ve düzlem ilişkileriyle bambaşka özellik ve girişme türüdürler.

 

Anlam ilişkileri; sosyal oluşçu farkı ortaya koyan aitlik sahibiyenliğiyle, o aitliğe özgü ritüeli olmanın kült devimli hareketidir. Kült hareketi; kutsal kılma-saygılama- tapım özelliklerini de kazanan bir sosyal kültürdür.

 

Özne-nesnel nedenselliği gütmeyen hiç bir anlam ilişkisi yoktur. Anlam ilişkisi altta nesnel oluşla, üstte sosyal olanı ilgileyen imgeni bir anlama anlatımın sosyal ilişkisi olmak ile totemi anlamadır (manadır).

 

İnsanlık ilk kez bu temeli bu denli nesneli olan “sahiplik olgusunu” köleci sistemle kişidi çıkarlı sömürü ilişkisine tamamen nesnellikte kopul bir özneli anlama çevirmiştir.

 

Her ne kadar köleci dönem nesneli olanı tamamen özneli anlama çevirmiştir dersem de bunun anlamı şöyle olmalı.

 

Nesneli olan, ilk zarflama olan totemi sosyal zarflamanın üzerine; tamamen sınıf çıkarlı olan ikinci bir zarflanmayla, gizlinin gizlisi olmuştur. Unutmayın ki ilk totemi  sosyalite oluşta sınıf ilişkileri yoktur.

 Sürecek

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar