Alaçatı'yı Gezelim İzmir Çeşme

22.04.2012


Alaçatı 



 Resim alıntı: https://alacatidahayat.files.wordpress.com/2

Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı beldesi, Çeşme yarımadasının “ince belinde”, rüzgarın kuzeyden güneye, güneyden kuzeye estiği koridorun merkezinde yer alır. Yazın hakim rüzgar olan poyraz Alaçatı'ya “nefes aldırır”, kışın ise daha çok esen lodos beldede ılık bir iklim oluşturur. Alaçatı'da rüzgarlı gün sayısı (yılda 330 gün ile) Türkiye ortalamasının çok üzerindedir, bu da beldeyi dünyanın en önemli rüzgar surf'ü merkezlerinden biri yapmıştır.

İzmir ilinin Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı Bucağı,  2 km kuzeyindeki Ilıca plajı ve 2 km güneyinde de rüzgâr alıp dalga yapmayan özelliği sayesinde surf tutkunlarının vazgeçemediği surf plajı ile dünya çapında tanınmaktadır. İzmir ilinin Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı Bucağı, İzmir (79 Km) - Çeşme (7 Km) yolu üzerinde yarımadanın darlaşmış yerinde, Ilıca (Kuzey) ve Alaçatı Limanı (Güney) arasında, doğusunda Koca Dağın batıya uzantısı olan bir sırt üzerinde kurulmuştur. Batıda Ege Denizi ve Çeşme, Doğuda Uzunkuyu koruluğu ile Urla İlçesi'ne sınırlıdır. Deniz seviyesinden yüksekliği 16 m , yüzölçümü 55 km2'dir. Alaçatı merkez bucağına, bağlı 3 köyü vardır. Batısında Çeşme'ye sınır Karadağ sönmüş bir yanardağ olup zengin termal kaynaklara sahiptir. Kuzeyinde kumsalıyla ünlü Ilıca, güneyinde rüzgar surf'ü klüplerinin olduğu Alaçatı limanı, batısında zeytinlikler ve yeni yeni bağlarla kaplanmaya başlayan Karadağ bulunur. (1) 

"Alaçatı; rüzgarın sakız ve lavanta kokusunu etrafa yaydığı mis gibi havası, daracık sokaklarında, begonviller ve saksı çiçekleriyle süslü taş evleri, deniz ürünleri ve ege mezeleriyle zengin yemek çeşitleri, otantik dokusu ve mimari yapısıyla, bir estetik harikası  bir bucaktır." (4) 

Bucak merkezinin civarında, yağmur sularını taşımaya yarayan küçük dere yatakları bulunur. Alaçatı ovalarından Buca ovası üzerine kurulan Alaçatı - Kutlu Aktaş içme suyu barajı 1998 yılında hizmete girmiştir. Yörenin tarıma elverişli topraklarında özellikle zeytin, anason, soğan ve enginar üretilmektedir. Ayrıca Alaçatı Türkiye'nin tek sakız ağacı bahçesine sahiptir. Güneyinde doğal Alaçatı Limanı, devamlı esen rüzgârına rağmen dalgasız denizi ile dünyada surf yapmaya elverişli önemli merkezlerden biridir. Yöre Akdeniz ikliminin tüm özelliklerini taşımaktadır. Kışları yağışlı - ılıman, yazları sıcak ve kurak geçmektedir. Alaçatı nüfusu da mevsimine göre değişir. Kışlık nüfus 10000 iken yazları 60000–70000'i bulmaktadır. (2) 

TARİHÇESİ
1850'li yıllarda Güneyi bataklık olan Alaçatı; zamanın Sadrazamının “Bataklığı kurutun!” Buyruğuyla Alaçatı'nın Güneyindeki tabii limana ulasan bir kanal açılır.  Bu çalışmaya zamanın mimari Hacı Memiş Ağa önderlik eder ve adalardan imar işinde çalışmak üzere Rum işçiler getirtir. Gelen Rum işçiler Alaçatı Limanının 1000 m kuzeyinde yeni Alaçatı'yı inşa ederek yerleşirler. İşleyebilecekleri tarlaları olmadığı için, büyük toprak sahibi Türkler tarlalarını tesis edip işletmek ve bir süre sonra devretmek koşuluyla Rumlara verirler. Bir anlamda bu, yap-işlet-devret modelidir. İşletme sahibi Rumlar Alaçatı'da bağcılığı geliştirirler. Günümüzden yüzyıl önce Alaçatı'dan şarap dış ülkelere ihraç edilir. Alaçatı şarabı dünyanın kaliteli şarapları arasında yerini alır. Bu yüzden Alaçatı kiliselerinin en önemli süsleme figürleri üzüm salkımlarıdır. 1873 yılında Alaçatı'da Belediye teşkilatı kurulur. Takriben 19. yy 'dan önce Alaçatı ve çevresinde, Çeşme, Köste, Çiftlik, Ovacık vs. ile birlikte 45 bin kişi yaşamaktadır. Bu nüfusun 40 bini Rum geriye kalan beş bini Türklerdi. Hilmi Uran 1914'te Çeşme'ye Kaymakam olarak tayin edilir. Göreve başladığından bir iki ay sonra Balkanlar'dan özellikle Yugoslavya, Makedonya, bölgelerinden ilk göçmenler gemi ile Çeşme'ye gelir. Göçmenlerin gelişi Rumlar arasında panik yaratır, ve kısa zaman içinde bölgeyi terk ederler. Yugoslavya'dan gelen bu göçmenler Alaçatı'da iskân edilir. Bağcılığa yabancı olan göçmenler şarapçılığı hiç bilmezler. Selanik'ten Makedonya'nın Karacaova bölgesinden ve Girit, İstanköy gibi adalardan mübadil göçmenler gelir. Alaçatı'da tütüncülüğün gelişmesini sağlarlar. Tütün, kavun yetiştiriciliği ve hayvancılık 1980'li yıllara Alaçatı'yı taşıyan unsurlardır. Daha sonra tarım üretiminin yerini esnaflık, kısmen balıkçılık ve turizm almıştır. ( 2) 

Alaçatı ve Turizm
1990'larda ilk rüzgar sörfü tutkunları geldi limana. 2000'li yıllarda da taş ev meraklıları. 2001 yılında ilk küçük otel açıldı. Yalnızca 3-4 yıl içinde Alaçatı Türkiye'nin en gözde tatil yörelerinden biri haline geldi.Bozulmadan korunmuş, neredeyse en genci 100 yaşında olan taş evler birer birer onarıldı; küçük oteller ve restoranlar açıldı. Alaçatı'da Türkiye'nin en güzel küçük otellerinde konaklayabilir, restoranlarında en güzel yemeklerini yiyebilirsiniz. Alaçatı kentsel sit alanı ilan edildi. Beldede binalar aynen korunmak zorunda ve geleneksel mimariye uygun olmayan, çok katlı yeni bina yapılması artık mümkün değil.Alaçatı artık dünyanın en önemli rüzgar sörfü merkezlerinden birisidir. Birçok uluslararası yarışma beldede yapılır. Alaçatı sahilleri Akdeniz'in en temiz denizlerine, en güzel plajlarına sahiptir. Beldede sabahlara kadar yüksek sesli müzik yayını yapılmasına, bar veya diskotek açılmasına izin verilmiyor. Kahvelerinde plastik sandalye göremezsiniz. Sokaklar hala parke taşıyla kaplıdır. Alaçatı sokaklarında yazın klasik müzik dinletilerine rastlarsınız. (4) 

ALAÇATI VE SÜRF

Alaçatı'yı, Türkiye'nin son yıllardaki en gözde tatil beldesi haline getiren unsurlardan birisi de, dünyaca ünlü windsurf alanı ve kumsallarıdır.Merkeze 4 km. uzaklıkta, Alaçatı yat limanının yanında, enlemesine 500 m. ve boylamasına 330 m. sığ alanı bulunmaktadır. Dolayısıyla hiç yüzme bilmeyenler için dahi, bu kadar büyük alan, windsurf öğrenmek için ilk aşamada yeterlidir. Rüzgar sörfü klüplerinin yer aldığı Yumru Koy'un kıyıdan kıyıya uzaklığı 1900 m. dir. Doğu kıyısının dağ olması, açık deniz korkusunu ortadan kaldırmaktadır. Alanın üç bir tarafı kara ile çevrilidir, sadece güney kısmı açıktır, bu nedenle oldukça güvenlidir. Bu koyda rüzgar sörfünün yanısıra, kite sörf de yapılmaktadır. (1) 

ALAÇATI İLE İLGİLİ YORUMLAR

"Kendimizi Alaçatı’nın Arnavut kaldırımlı dar sokaklarına atıyoruz. Sokaklarda eski Rum evlerinden  restore edilmiş, maviye boyanmış kapı ve pencereleriyle çok hoş görünen, sarmaşıkların ve begonvillerin sarıp sarmaladığı taş binaların arasından yürüyoruz. Her biri ayrı objelerle ve saksı çiçekleriyle süslenmiş bu taş binalarda, şirin butikler, resim ve heykel galerileri, hediyelik eşya dükkanları, lokantalar, kafeler yer alıyor." (3) 
"Ana caddede ve ara sokaklarda, çiçekler-lambalar-ışıklarla bezenmiş, ahşap masa ve sandalyeleri, güzel örtüleri, ince zevkin ürünü dekorasyonlarıyla şık lokantalar, butik otellerle dolu. " (3)
"Dünyadan koptuğunuzu hissedeceksiniz!Konaklama alternatiflerinden en güzeli; otantik Alaçatı evleri, neredeyse en genci 100 yaşında olan taş evlerde konaklama olanağı. Bu taş evler birer birer onarıldı, küçük oteller restoranlar açıldı. Türkiye'nin en güzel küçük otellerinde konaklayabilir, restoranlarında en güzel yemeklerini yiyebilirsiniz. Klasik müzik, canlı performanslar ve doyasıya sanat... Sokaklarda mini Mozart dinletileri sizi şımartmasın. Alaçatı'da sokak aralarında rüzgârla birlikte güzel bir keman ya da arp sesi duyabilirsiniz. Parke taşlı sokakları, mozaik döşeli pazarı, daracık sokakları, begonvillerle süslü evleri, rüzgâr sörfü ve değirmenleriyle, yapımı devam eden Yat limanı ve Alaçatı kanalkent projesi ile Aaçatı geleceğin önemli turistik merkezlerinden biri olacağının sinyallerini vermektedir." (5) 

"Pazaryeri Camisi’nin bulunduğu meydanda da ahşap masalı, sedirli kahveler yer alıyor. Bu alanda gümüş takıların ve her türlü incik-boncuğun satıldığı standlar, Cumartesi ve Pazar günleri kurulan antika pazarı da yer alıyor. Fotoğraf makinasından-eski lambalara, cam eşyadan-porselene her türden antika eşya bulmak mümkün. Buraları dolaştıktan sonra bir kahvede sedire yayıldık ve Alaçatı’nın sakızlı kahvesinin keyfini çıkararak dinlendik. İçinde nane yapraklarının yüzdüğü, nefis lezzette ve aromada doğal limonatayı keyifle yudumladık."(3)

"Alaçatı’da yeme-içme kültürü de son derece gelişmiş. Zengin çeşitleriyle deniz ürünlerinden mi yesek, kumru mu, yoksa pazardan tazecik alınarak has zeytinyağında pişirilen zeytinyağlı sebze yemekleri ve ege mezelerinden mi yesek acaba. Kalamata, Agrilia, Lavanta, Tuval ve  Picanta gibi çok sayıda isim yapmış lokanta hizmet veriyor. Ayrıca pide ve ev yemekleri ile kumru yapan işletmeler de var."(3)

Deniz kısmında ise başka güzellikler yaşanıyor. Sahilde denize girme-güneşlenmenin yanı sıra, rüzgar sörfü uluslararası bir şöhrete sahip ve her yıl yarışmalar düzenleniyor. Ayrıca denizle yaşamın iç içe geçtiği, Venedik tarzında Port Alaçatı projesi başlatılmış. Denizin yanı başında, su ile iç içe bir yaşamı seçen ve evlerinin önüne teknelerini bağlamayı hayal eden, çok uluslu bir topluluk için tasarlanan projenin nihai boyutu için bir limit belirlenmemiş. Ancak gelecek 20 yıl boyunca gelişmeye devam edecek projenin, mağazaları, sportif ve kültürel faaliyetlere yönelik merkezleri, güvenliği, marinası, sağlık, spa, golf ve turistik tesisleriyle birlikte 500 evin üzerinde bir yerleşim alanı olması planlanıyor.(3)

Alaçatı’ya bir kez daha giderek, şirin bir taş otelde kalmayı, meşhur pazarını dolaşmayı, deniz kısmındaki yaşamı izlemeyi ve Port Alaçatı’dan son gelişmeleri anlatmak istiyorum. (3) 

"Alaçatı, Avrupa'nın sörf bölgeleri arasında en ilginci ve çeşitlik sunan bölgelerindendir. Bozulmamış bir örtüsü ile sörf merkezi V biçiminde berrak suyu olan bir koydadır. Alaçatı çeşitli rüzgâr koşulları ve ideal sörf alanı ile Avrupa'daki en önemli sörf merkezlerinden biridir. Deniz suyu oldukça sığdır ve rüzgâr genellikle kuzeyden esmektedir.  Haziran ayından Eylül ayının ortalarına kadar ortalama 4-6 şiddetinde eser. Nisan-Ekim aylarında ise %50 güney rüzgarı eser ve güzel dalgalar oluşturur.
Alaçatı'nın en güzel özelliği, rüzgarın soldan yani meltem olarak esmesi ve şiddetli rüzgarda dahi düzenli dalgaların oluşmasıdır. Diğer bölgelerde çoğunlukla sert dalga kıvrımları mevcuttur. Akıntının da rüzgâr ile aynı yönde olması sörf yapanlara kolaylık sağlamaktadır.  "  (5) 


KAYNAKLAR

1.https://alacati-rehberi.com/tr/?page=tarihce
2.https://www.videosofturkey.com/eksayfa/tatil_alacati.html ) 
3.Ayşe DÖNMEZ, Alaçatı:Taş evlerin süslü güzelliği, Haziran 2008,https://msn.gezikolik.com/Pages/e_11065.aspx
4.https://alacati.neredekal.com/
https://www.alacatiantikmotel.com/antik/alacati.html

 


Türkiye'nin Başlıca Gezilecek Yerleri

  • Abant Gölünü gezelim
  • Alaçatı'yı Gezelim - İzmir-Çeşme
  • ALANYA'YI GEZELİM Mİ ?
  • Amasra: "Çeşm-i Cihan Bu mu Ola?"
  • Assos- Behramkale-Aristo'nun Aşk Beldesi
  • Aspendos Tiyatrosu ve Antik Kenti
  • Antalya'da Çağlayanlar
  • Ayas'ı Hiç Gördünüz mü? ( Yumurtalık- Adana )
  • AĞVA'YI GEZELİM Mİ?
  • AYDER YAYLASI VE GÜZELLİKLERİ
  • AYVALIK'TA GEZİNELİM
  • AVANOS'TA GEZİNELİM
  • BERGAMA, PERGAMON'DA GEZİNELİM
  • BODRUM'UN GÜZELLİKLERİ
  • BOZBURUN VE GÜZELLİKLERİ
  • BOZCAADA'YI GEZELİM
  • Çukurpınar, Anamur ve Mamure Kalesi
  • DATÇA VE KNİDOS ANTİK KENTİ
  • Demre ve Noel Baba
  • Efes ( Ephesus ) Antik Kenti İzmir -Selçuk
  • Edirne'de Dolmenler
  • Eğirdir Gölü ve Doğal Güzellikleri
  • Fethiye ve Ölü Deniz
  • Dalyan ve İztuzu Plajı
  • Gediz Deltası ve İzmir Kuş Cenneti
  • Girlevik Şelalesi - Erzincan
  • Göbeklitepe- Cihanda İlk Yerleşke ve Gizemleri
  • GÖKÇEADA VE GÜZELLİKLERİ
  • Göreme'nin Turizm, Doğal ve Tarihi Özellikleri
İliniz, ilçeniz hatta köylerinizin, doğal güzellikleri hakkında yazılar yazabilir, Turistik, tarihi ve doğal güzellikleri fotoğraflarınız ile  paylaşabilrisiniz. 

 BAŞVURU İÇİN : ESA, İLETİŞİM  veya s_kuzucular@hotmail.com


Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar