08.12.2017
ALFABE:
İNG., ALMANCA, FRANSIZCA : ALPHABET,
Osmanlıca: Elifba
Bir dilin seslerini işaretleyen, belirli bir sıraya göre dizilmiş belli sayıda harflerin tümü.
Alfabedeki ilk iki harf Arapçada elif, ba harfleri; Yunancada ise alfa ve beta sesleridir. Arapça ve Yunancadaki bu harflerin hecelerinin birleşmeleri neticesinde “alfabe” kelimesi ortaya çıkmıştır.
Cumhuriyet devrinde ise A, B ve C seslerinin birleştirilmesi ile alfabeye “Abece” de denmiştir.
Yazı Sümerler tarafından bulunmuş, Mısır, Hitit, Akat, Çin, Hami Sami Babil, Hami Sami (Kuzey ve Güney alfabesi) Habeşçe, Semud ve Galla alfabeleri, Fenike, Arami, İbrani, Yunan, Latin, Arap, Pehlevi, Avesta, Hint ve Uygur alfabeleri dünyanın ilk alfabeleri olmuşlardır.
lk alfabenin M. Ö. 4.000- 2.000 yılları aralarında kullanıldığı, M. Ö. 1.800- 1.500 yılları arasında Sina yarımadasında dahi Sami diliyle yazılmış bir kitabenin yazıldığı anlaşılmaktadır.
Alfabede harfler, sesleri gösteren işaretlerdir. Dünyadaki dillerin pek çoğunda aynı sesli veya seszi harfler bulunabildiği gibi bir dilde olan sesler veya harfler diğer dünya dillerinde bulunmayabilir. Bu nedenle her dil kendine özgü bir alfabe sistemi geliştirmiştir. Örneğin Türkçede ş harfiyle işaretlenen /ş/ sesi, İngilizcede sh, Fransızcada ch, Almancada sch ( harf gruplarıyla karşılanır.
Latin temelli Türk alfabesinde yirmi dokuz harf (a, b, c, ç, d, e, f, g, ğ, h, ı, i, j, k, l, m, n, o, ö, p, r, s, ş, t, u, ü, v, y, z) bulunmaktadır.
0
1
Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın