KategorilerYabancı Roman Özetleri RomancılarAlkatraz Kuşçusu Hakkında ve Özeti Thomas E. Gaddis

Alkatraz Kuşçusu Hakkında ve Özeti Thomas E. Gaddis

06.06.2015
İlgili resim

 

Alkatraz Kuşçusu Romanı Hakkında 

Alkatraz Kuşçusu, Orijinal adı ile Birdman of Alcatraz, Thomas E. Gaddis'in 1955'de yazdığı bir romandır. Bu roman ABD'li yazar Thomas Eugene Gaddis’in (14 Eylül 1908, 10 Ekim 1984), en meşhur romanıdır. Üstelik yazar bu romanı ile tanınmıştır.  

Alkatraz Kuşçusu, gerçek bir yaşamdan almış, yazar bu romanda Cinayetten hüküm giyen Robert Stroud adlı bir mahkûmun  Alkadraz hapishanesinde geçen biyografisini roman şeklinde kaleme almıştır.

Roman gerçek hayattan alınmış olması, aynı hapishanede yaşayan bir mahkûmun biyografisinden kurgulanmış olması ile de dikkat çekmiştir.  

Yazdığı bu biyografi yazısı ülkenin en ünlü hapishane biyografilerinden biri haline geldi. "Alkatraz Kuşçusu" gerçekte cinayetten hüküm giymiş Robert Franklin Stroud'un hikâyesiydi. Robert Stroud, Kansas'taki Leavenworth Federal Cezaevi'nde bir gardiyanı bıçaklayarak öldürmesi sonucu ömür boyu tecrit hapsine çarptırılmıştı. Hapse girmesine neden olan ilk olay ise Alaska'da işlediği bir cinayetti. Stroud tecritte tek başına yaşarken 1939 ve 1941 yılları arasında kuşları inceleyerek kuş hastalıklarıyla ilgili yazılar yazmış ve kuşlar üzerine uzman olmuştu.[1]

Alkatraz Kuşçusu kitabı  yayınlandıktan yedi yıl sonra aynı adda bir filmin  konusu da olmuştur.  1962 yılında çekilen  Burt Lancaster'ın başrolünü oynadığı, yönetmenliğini John Frankenheimer'in gerçekleştirdiği ABD yapımı bu  sinema filmi o yıllarda  hâsılat rekoru da kırmış, en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında Thelma Ritter ve en iyi siyah beyaz sinema  dalında Akademi Ödülleri'ne aday gösterilmiştir. [2]. San Fransisco Körfezi’nin en sisli bir gününde iki mahkûm kaçmaya muvaffak olmuştu…”

 

ROMANIN VE FİLMİNİN ÖZETİ

Romanın ana mekanı olan Alkadraz Hapishanesi San Fransisco Körfezi’nde Alcatraz Adasının üzerinde kale gibi korunan bir hapishanedir.  Bu hapishane,  Kansas’ta Leavenworth Hapishanesi olarak da adlandırılmaktadır.

Hapishaneler idaresi burasın bakımsızlıktan, ilgisizlikten ve çok masraflı olmasından dolayı kapatılmasını teklif etmiş ama burasının kapatılması ile ilgili harekete geçilmemiştir.  “Bu hapishanede bir yıl içinde 14 mahkûm aklını oynatmış, 1937 yılında Percival adında bir mahkûm mutfakta et satırını kaptığı gibi bir elini uçurmuş ve diğer bir mahkûmdan öteki elini de kesmesini istemişti. Kaçmaya teşebbüs eden Borman adında bir mahkûm boğulmak üzereyken vurularak öldürülmüştür

Başka hapishanelerden Alcatraz Hapishanesi’ne getirilen cinayet suçu ile idam cezası almayı bekleyen Robert Stroud hapishane avlusunda bulduğu hasta bir kuşla ilgilenmeye başlar.

Müdür Harvey, buradaki mahkûmlara 86 maddeden oluşan hapishane kurallarını dağıtmakta ve mahkûmların bu kurallara uymasını istemektedir. Hücresinde bulduğu kanarya ile uğraşarak günlerini geçiren Harvey Stroud’un idamı iptal edilmiş ancak Başsavcı tarafından ömrünün sonuna kadar hücrede kalmasına karar verilmiştir.

Hapishane de mahkûmlara çok çeşitli temizlik işleri yaptırılmakta ve yemek dağıttırılmaktadır. Hapishane de bir peder de vardır. Fakat Peder asıl işinden ziyade mahkûmlarla zaman geçirmektedir. Müdür Harvey ise gün güne yeni kurallar koymakta ve mahkûmları da bu yeni kurallara uymaya zorlamaktadır. Harvey Stroud, kendilerine uygulanan baskılara boyun eğmemekte pasif direniş göstermektedir “  buradaki ilk günümde dizlerimin üzerine çöküp ağlamamı istedin benden,  o zaman yapmadım şimdi de yapmayacağım, elini yalamayacağım ve sen avcunu yalayacaksın gardiyan, şunu aklından çıkarma bir erkek vazgeçene dek kamçılanmaz ve bu mutluluğu sana asla tattırmayacağım”…

Stroud’, hapishane kurallarını acımasızca eleştirdiği bir kitap da yazmaktadır.  Müdür  bu kitabı bulup okuduktan sonra hapishane kurallarını hafifleten bazı uygulamalar yapmaya başlamıştır.  Örneğin mahkumların ayaklarındaki demir gülleler, çizgili mintanlar ve dayak kaldırılmıştır. Fakat kaldırılan bu cezalar yerine maddi tahakkümler içeren yeni maddeler konulur.

Stroud bir gün avluda gezerken yuvasından düşmüş bir kuş görür. , “şurada hasta bir kuş var,”dedi, “ona ilacını vereyim.” Gardiyanlar birbirlerine bakıştılar. Emirde buna aykırı bir şey yoktu, “pekala, ver bakalım” dediler. Stroud, “ Çiroz “ adını verdiği bu kuşla ilgilenmeye başlar.

Bir süre sonra hapishane müdürü değişir ve yeni müdür Younger göreve başlar. Stroud,  kuşu ile çok güzel ve ilginç bir iletişim kurmuş, kuşuna pek çok komutlar ve akrobatik hareketler öğretmiştir. Stroud, yanına ziyarete gelen yeni müdüre kuşunun maharetlerini göstermek fırsatı bulur. Bir yandan da kuşları çoğalmıştır ama bir gün ani bir karar ile Çiroz’u özgür bırakır.  Fakat bir bahar günü Çiroz ona geri döner. “ Dışarısı çok zor ha, güvende olacağın mahpushaneye döndün demek, sanırım müebbet hapissin ahbap, tıpkı benim gibi” Fakat kısa bir süre sonra Çiroz ölmüş diğer kuşlar da hastalanıp ölmeye başlamışlardır. Ama Stroud onları tedavi etmenin yolunu bulur.

KAYNAK


[1] https://tr.wikipedia.org/wiki/Thomas_E._Gaddis

[2] https://tr.wikipedia.org/wiki/Alkatraz_Ku%C5%9F%C3%A7usu_(film)

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da