Antalya'da Çağlayanlar

03.05.2012

ANTALYA' DA ŞELALELER

Antalya hakkında geniş bilgi için: https://www.edebiyadvesanatakademisi.com/Mesaj.aspx?id=90

Torosların güneyindeki kaynaklardan çıkan akarsular,Toroslardan aşağı inerken  geçtikleri yerlerde veya denize dökülürken inanılmaz güzellikte çağlayanlar oluşturur. Toroslardan fışkırarak denize koşturan sular, kimi yerde tırmanarak kimi yerde atlayarak Akdenize gitmektedir. Denizlere kavuşmaya can atan dağ sularının bu görkemli macerası Antalya'da çağlayanlar gösterisi yaratmıştır. Toros Dağlarının yamaçlarından Akdenize kavuşmayı amaç edinen bu sular bazen yer üstünden ve bazen de yer altından  ilginç yolculuklar yapar. Bu yolculuk esnasında eşine ender rastlanan güzel sütüvenler çıkar. Bu çayların üzerinde sayısı yirmiyi aşan muhteşem çağlayan vardır. İşte biz de bu yazıda  şelaleler içindeki en görkemli olanları size bildirmek istedik. 

Her yanı yarı bir cennet köşesi olan Antalya'ya katılan bu güzelliğin belki de en değerli parçaları işte bu şelalelerdir. Antalya'ya kattığı doğal tablolara ilaveten bu çağlayanlar turistik açıdan da Antalya'ının en önemli çazibe alanlarından biridir. Turistik açıdan da ilgi çekici olan bu çağlayanlar  Yukarı Düden,  Aşağı Düden i, Kurşunlu , Uçarsu ve Manavgat Şelaleleridir. Bunlardan başka Gündoğmuş Kasabası civarında Çevikli, Kızılkaya gibi şelaleler de Antalyadaki kayda değer diğer çağlayanlar arasında sayılabilir.(1) 

Bu çağlayanları oluşturan  akarsuların başında Düden suyu gelmektedir. Düden Suyu Kepez yakınlarında bir çağlayan oluşturur. Bu su Yedioklar denilen yerde kollara ayrılarak on üç çağlayan halinde Akdeniz’e dökülür. Bu şelalelerin başında; Yukarı Düden Şelalesi, Aşağı Düden Şelalesi, Kurşunlu Şelalesi ve Manavgat Şelalesi gelmektedir. Antalya'nın 39 m yüksekliğindeki dik traverten falezinden denize düşen Düden Suyu, Kepez Mesire yerinde de bir çağlayan oluşturur.Düden Suyu'nun Antalya'ya gelen  diğer bir kolu, Yedioklar denilen yerde değişik kollara ayrılarak 13 çağlayan halinde muhteşem manzaralar oluşturup, denize kavuşmaktadır.(2)

Yukarı Düden-  İskender Şelalesi

 
Resim Alıntı Adresi: https://www.google.com/imgres?q=Yukarı+Düden&um=

Şehir merkezinin kuzey cihetinde  merkeze 10 km uzaklıkta  sık ağaçlı ve yemyeşil görünümü bir cennet köşesidir. Bu çağlayanda 20 m yükseklikten dökülen suyun kaynağı; şelaleye 22 km uzaklıkta olan "Kırkgöz Mevkisidir.  Şelalenin aktığı 20 m  yükseklikteki  kayalık bölge çağlayanın kuzey ve güney yanlarından girilen mağralarla da doludur.  Mağaraya inilerek, arkadan da izlenebilen şelalede görülmeye değer kaya mezarları vardır. Suların arkasından çağlayanı seyretmek doyumusuz bir duygu verir. Şelalenin  çanağından çıkan kaynak suları  dökülen sular ile bir köpük resitali , bir manzara görkemi ve melodi yaratır. Kısaca bu çağlayan tüm sanatların doğal resitalidir. 

Kaynağını Kepez Hidroelektrik Santrali’nden alır ve Düdenbaşı denilen noktada yer yüzüne çıkar. Düden Çayı boyunca iki kola ayrılır. Antalya'ya yaklaşık 7 km uzaklıkta olan kolu Aşağı Düden (ya da Karpuzkaldıran Şelalesi) ve Varsak'a 1 km uzaklıkta olan kolu Yukarı Düden Şelalesi'dir. Bu iki kola ayrılan şelaler Akdeniz'e dökülür.(3) 

Şelale, "Mesire Yeri ve Piknik Alanı" haline getirilmiş. Belediye Halk otobüsü ve minibüslerle ulaşım mümkün. İskender Şelalesi" de denilen bu şelale, şehir merkezinin kuzeyinde merkeze çok yakın bir yerdedir. Zaten son zamanlarda şehirle birleşmiştir. Düden Şelalesi Antalya`nın en güzel şelalelerinden biridir. Dünyanın dörtbir yerinden Düden Şelalesini görmek için turistler akın akın Antalya`ya gelmektedir. 

Aşağı Düden Şelalesi- Karpuzkaldıran Şelalesi

Larayolu üzerinde, Karpuzkaldıran Plajı yakınlarında, şehir merkezine 8 km uzaklıktadır. Düden çayının yaklaşık 40 m yüksekliğindeki bir falezden su bulutu halinde denize dökülmesi ile  muhteşem bir görüntü oluşturur. Düden çayının yaklaşık 40 m yüksekliğindeki bir falezden denize dökülmesi ile oluşan bu muhteşem güzelliği seyretmeye doyum olmaz. Çağlayanın  hemen yanında bulunan "Gençlik Parkı"ndan veya herhangi bir deniz aracından  oluşan bu manzarayı seyretmeniz mümkündür. 

Kurşunlu Şelalesi

Antalya-Mersin karayolunun 24 km'sinden sola dönülerek 7 km devam edilidikten sonra  çağlayana ulaşılır. Çam ağaçlarının arasında zengin bitki örtüsü olan bu şelale de sular  18 m yükseklikten dökülür.Yedi  adet küçük göletin küçük şelaleciklerle birbirine bağlandığı, 2 km'lik bir kanyon içinden akarak gelen  bu şelale 1986 yılında hizmete açılmıştır. Şelale ve piknik yeri 33 hektarlık bir alanı kaplar. Kurşunlu Şelalesi, Antalya Bölgesi'nin sahip olduğu irili-ufaklı birçok piknik alanı ve şelaleler arasında, bitki zenginliği yönünden dikkat çeken doğal güzelliklerinden birisidir. Kurşunlu Şelalesi'ne su 18 metre yükseklikten dökülmekte ve küçük şelaleciklerle 7 adet küçük gölet birbirine bağlanmaktadır. Kurşunlu Şelalesi 2 kilometrelik bir kanyonun içinde kalmaktadır.(3)

Kurşunlu Şelalesi'ne, Antalya'dan Aksu kasabası yönüne gidildiğinde, Antalya Havaalanı'ndan 3 km kadar sonra, yol levhalarının yönlendirmesinde  sola sapılarak gidilir. 8 km'lik yol, bahçeler ve tarlalar arasından  Kurşunlu Şelalesi'ne ulaştırır. Bu küçük şelale etrafındaki Orman Bakanlığı'nca düzenlenen piknik alanı, şelaleden inen suyun akıp gittiği küçük bir derenin kenarında yer alan yaya gezinti yolu, bitki zenginliği yönünden, Antalya'nın en ilginç yerlerinden birisi. Özellikle bu gezinti yolu üzerinde ve "Bitki Tüneli" olarak adlandırılan bu bölümde, kış hariç diğer mevsimlerde bin bir çeşit bitki türü dikkatleri üzerine çekiyor. Bu güzel ve ilginç şelaleye, hemen yanında yer alan piknik alanının kuzeybatısında yer alan merdivenlerden inilerek ulaşılıyor. On metre kadar yükseklikten düşen su, aşağıda küçük bir gölcük oluştuyor. Bu küçük gölün batı yönünde çevre düzeni çalışmaları sırasında restore edilmiş bir su değirmeni var. Mevsimine göre, etrafı sık yeşilliklerle sarılmış bu küçük gölde, tatlı su kaplumbağaları, yengeçler ve balıklar bulunuyor. Bu küçük gölden güneye akan suyun oluşturduğu küçük derenin kıyısını izleyen gezinti yolu, sizi bitkiler dünyasına götürüyor. Bu patika yol üzerinde binlerce çeşit bitki etrafınızda adeta bir duvar oluşturuyor. 

Kurşunlu Şelalesi, Antalya Bölgesi'nin sahip olduğu irili-ufaklı birçok piknik alanı ve şelaleler arasında, bitki zenginliği yönünden dikkat çeken doğal güzelliklerinden birisidir. (1) Kızılçamın hakim olduğu alanda yer yer tek veya küçük gruplar halinde doğu çınarı, defne, harnup, yabani zeytin, sakız ağacı, sögüt ve incir ağaçları bulunmaktadır. Mersin, alıç, zakkum, böğürtlen, yabani gül, sütleğen, ılgın, ladin, kermes meşesi, kekik, yabani nane, kayıt, eğrelti ve sarmaşıklan alt florayı meydana getirir. Su bitkilerinden ise (su üstü) topalak, su nanesi, kamış(su içi) su avizeleri, iplikli yeşilalgler, (yüzer bitki) nilüferleri görmek mümkündür.(3) 

Dosya:Kursunlu.jpg 
Alıntı Vikpedi/ Kurşunlu:  Kurşunlu Şelalesi, 

Dosya:The waterfall pond.jpg

Alıntı Vikpedi/ Kurşunlu:  Kurşunlu Şelalesi göleti

Manavgat Şelalesi

Çağlayanı oluşturan akarsuyu Batı Toroslar'ın Seydişehir ve Beyşehir Gölleri arasına giren Şeytan Dağı'nın (2.130 m) yamaçlarından kaynağını almaktadır. Antik çağda Selevkia ve Side antik kentlerine su kemerleriyle su sağlayan Manavgat Çayı, dağlık ve ormanlık alanlardan geçerken kanyon biçimli dar bir vadiden akarak, Manavgat ilçesinin 3 km kuzeyinde bulunan  4-5 m`lik bir falezden düşmesiyle Manavgat Şelalelesini meydana getirir.

Şelale Antalya`ya 80 km mesafededir. Manavgat ilçesinin 3 km kuzeyinde bulunan ve adını bu ilçeden alan şelale, ırmak sularının az bir yükseklikten dökülmesine rağmen geniş bir alan üzerinde gürül gürül akış yaratarak  görülmeyi gerektiren  bir manzara oluşturur. 

Manavgat ırmağı 1984 yılında tamamlanan Oymapınar Barajı'nda 500 hektarlık bir yapay göl oluşturduktan sonra  bir düzlükte akar ve Manavgat ilçe merkezinin 4 km kuzeyinde güzel bir şelale meydana getirir. Oymapınar baraj gölü de gitmişken  görülmeye değer bir manzara sunmaktadır.
 
Manavgat Irmağı’nı besleyen kaynaklardan en büyüğü olan karstik Dumanlı kaynağı, sol kıyıdaki dik bir kayanın yüzünde bulunan küçük mağaralardan fışkırarak çıkar. Duman ve köpük halinde 15 m kadar yükselir ve ırmağa karışır. Kent gürültüsünden uzaklaşıp doğa ile baş başa kalmak isteyenler için şelalenin çevresinde uygun piknik alanları var. Ayrıca çevredeki lokantalar, taze balık yeme imkanını sunarlar. Ulaşım, Manavgat'tan kalkan minibüslerle sağlanmaktadır. 

Dosya:Manavgat waterfall by tomgensler.JPG

Alara Şelalesi

Antalya'ya bağlı olan Köprülü beldesindeki dağların eteklerinden şelale yaparak doğan Alara Çayı, Manavgat’ın Boztepe köyü yakınlarından denize dökülüyor. Çayın uzunluğu 70 km. Bahar ayları bu bölgede rafting için en uygun sezon. Alara Deresi Torosların en yüksek zirvelerinden biri olan Geyikdağ (2800 m.) ve Akdağ (2500 m.)’den besleniyor. Alara Çayı, yüzeye çıktığı noktalardan birinde yaklaşık 25 m’lik bir şelale olup dökülüyor. Alara Şelalesi, Akdeniz’in keşfedilmemiş coğrafi güzelliklerinden biri. Şelaleye ulaşmak için Alanya Konaklı’dan kuzeye, Güzelbağ, Gündoğmuş yolunu izlemek gerekiyor. Şelale’ye ulaşmak Konaklı‘dan yaklaşık 70 km sürüyor.

 
  • https://www.gezikolik.com/tr/Dogal_Guzellikler/Selaleler/Turkiye/ANTALYA/Antalya_nin_Selaleleri/
  • https://www.kenthaber.com/akdeniz/antalya/merkez/Rehber/selaleler/antalya-selaleleri
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Kur%C5%9Funlu_%C5%9Eelalesi
    https://www.edebiyadvesanatakademisi.com/forummesaj/90-antalyanin_
    https://www.google.com/imgres?q=Yukarı+Düden&um=

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar