Argo Nedir
İngilizce : slang
Fransızca: argo
Anlamı herkes tarafından bilinmeyen, resmi veya genel dilde kullanılmayan hatta kullanılmaması gereken, süfli, yasa dışı, işlerle uğraşan veya yozlaşmış kültür tabaklarına ait gruplar arasında oluşan, çoğu iyi ahlaka uymayan, elit kültürün kullanmayı uygun görmediği çoğu aykırı sözcüklerden oluşan özel dile argo denir.
TDK Türkçe Sözlükte argo, şu şeklide tanımlanmıştır.
1. Aynı uğraş alanındaki insanların, kullanılan genel dilden ayrı olarak, benimseyip kullandıkları, herkesçe anlaşılamayan, kendilerine özgü sözcük ve deyimlerin yer aldığı özel dil.
2. Ortak dilden olmakla birlikte her yerde ve her zaman kullanılmayan ya da kullanılması hoş karşılanmayan; külhanbeylerinin, serserilerin ya da eğitimsiz kimselerin kullandıkları sözcük, deyim ya da söz.
Argo sözcükler daha ziyade bitimlerin; süfli işlerle uğraşan – lümpen- , hırsız, haydut, yankesici, dolandırıcı, külhanbeyleri, serseri ya da eğitimsiz kimselerin kullandıkları sözcük, deyim ya da sözlerden oluşmaktadır.
Argo, bu tip çevrelerin sadece kendilerinin anlayabileceği sözcük, deyim ve deyişlerden oluşur. Bu söz, deyim veya deyişler genellikle; kaba, küfürlü, çirkin veya bayağı manalar içermektedir. Argonun çoğunlukla alt kültür tabakalarında, varoşlarda, süfli ve yasadışı işlerle uğraşanlar arasında oluştuğu dikkati çeker. Dilimizde cinsellik, erotizm ve kadın satıcılarının ve fahişe kadın tipleri ile ilgili argoların fazla oluşu hayli dikkat çekicidir. Argo, seviyesiz, külhanbeyi veya bitirim kesitlerin kullandığı özel bir dil olmakla birlikte argo olan her sözcük küfür anlamlar içermez.
Argonun ortaya çıkma nedeni sınırlı bir topluluğun kendilerine özgü bir ileti oluşturma ihtiyacından ortaya çıkmaktadır. Bu topluluk sadece kendilerinin anlayacağı kendilerine özgü sözcükler ve deyişler üreterek gizli kapaklı veya şifreli bir ileti sistemi kurmuş olur. Örneğin çift cinsiyetlilerin, kadın satıcılarının, uyuşturucu kullananların, şoförlerin, kumarbazların, askerlerin vb kullandıkları argo kelimeler bu amaçlı iletişime örnektir.
Argoların genellikle erkeklerin ürettiği özel anlamlı sözcükler ve deyişler olduğu dikkati çeker. Dilimizdeki argo anlamlı sözcüklerin pek çoğunun kadın cinsinin türevlerini ifade eder şekilde oluşması, kadınlar arasında argo kullanımının yaygın olmaması bu görüşe kanıt olabilecektir.
Argo sözcükler veya deyişler sonradan üretilerek veya mevcut kelimelere özel anlamlar yüklemek şeklinde oluşturulur. Argo sözcükler sıfatları cins isim haline getirilerek, yerel ağızlardaki sözcüklere özel anlamlar yüklemek, genel dildeki sözcüklerin biçimlerini bozmak, tamamen sonradan uydurma, sözcükler üreterek, sözcüklerin anlamlarını kaydırmak, yabancı kökenli sözcükleri çarpıtarak kullanmak şekillerinde oluşur.
Hırsızlar, haydutlar, , mahkûmlar, yankesiciler, dolandırıcılar, kumarbazlar, serseriler öğrenciler, askerler vb arasında özel argo sözcükler oluşmaktadır.
Argo Örnekleri:
Salak görülen birine “lavuk”, kâğıt paraya “papel”, çirkin birine veya kadına” paçoz”, denmesi argodur.
Argoların pek çoğu cinsellik ile ilgilidir. çıtır ( genç kız) , fıstık, lokum ( çekici kadın ), motor ( yaşlı genelev kadını ) helga ( Alman kadın) nataşa ( Rus Fahişe) , kakanoz ( yaşlı ve kötü kadın ) , manita ( sevgili ) muameleci (Fahişe, orospu), oynaş ( başkasıyla sevişen kadın ) , sap ( sevgilisi olmayan erkek) tele-kız (fahişe) , yollu ( iffetsiz,kolay kadın )
“Afilli, “gösterişLİ, andavallı, dallama (ahmak, enayi, bön) , dingil ( aptal) ,arakçı (hırsız) · araklamak (çalmak) , fırıldak ( güvenilmez) gerzek ( akılsız) , ot ( esrar) , duman ( esrar içmek ) yavşak ( kız çocuğu ) zamazingo ( nikahsız eş- abur çubur şeyler ) , zerzevat ( uygunsuz kadın, çok lazım olmayan şeyler )