AŞIKLAR MECLİSİ
Âşık Cumali:
Sözün kapısından girmek istersen
Köyneğinden soyup kokla sazını
Cevherin ortaya sermek istersen
Teller yerinde mi yokla sazını
Âşık Maraşi:
Aklını fikrini yorma boşuna
Sözlerim taş olup yağar başına
Düşeceksen siyasetin peşine
Hele bir göreyim kökle sazını
Âşık Cumali:
Dadaşlar yurdunda aldım kursumu
Özal okulunda verdim dersimi
Kızdırma alırım senden hırsımı
Delerim meydanda okla sazını
Âşık Maraşi:
Malatya sporun başkanı oldun
Rıdvan gol atınca şaşırıp kaldın
Devre arasında hakeme daldın
Çalma zarar veren akla sazını
Âşık Cumali:
Ünlendin Aney’e bir şiir yazdın
Paye almak için ülkeler gezdin
Birlikte Doğan’ın kuyusun kazdın
Ustayı görünce sakla sazını
Âşık Maraşi:
Ey Çerağ’ı yakan şiirin piri
Sakın hakir görme sen bu fakiri
Çarpışarak yener fikir fikiri
Attırırım âşık takla sazını
Âşık Cumali:
Haksız yere hiç kimseyi yermedim
Andolsun ki sözü yere sermedim
Çok şükür dünyada yokluk görmedim
Gel yazayım git al çekle sazını
Âşık Maraşi:
Seni gidi izolların ağası
Ne tez oldun meydanların boğası
Olacaksan git ol gönül çağası
Çalıp durma elin kukla sazını
Âşık Cumali:
Git Urfa’ya yerleş Nemrut’u taşla
Af dile dua et cenneti düşle
Çiğ köfte yanında çalmaya başla
Sıra gecesinde mehle sazını
Âşık Maraşi:
Siyaset hastalık sakın bulaşma
Bulaşanı kurtarmaya çalışma
Kütük için Malatya’yı dolaşma
Ustayı bezdirme bekle sazını
Âşık Cumali:
Cumali’m bu işte aldın dersini
Taşı gönüllere şiir kürsünü
Bırak artık yalan dünya forsunu
Bir zımpara attır lakla sazını
Âşık Maraşi:
Maraşi’nin can yoldaşı Cumali
Yaşımız da artık buldu kemali
Koruyalım kem gözlerden cemali
Kurtlar kemirmesin tokla sazını
Atıştıran Tayyib ATMACA
Âşık Cumali
1949'da Malatya'da doğdu. Ziraat Yüksek Mühendisi. Manisa-Beydere Ziraat Okulu’nda öğretmenlik, Malatya-Doğanşehir İlçe Tarım Müdürlüğü, Adıyaman Topraksu Kontrol Mühendisliği, Sivas Yem Fabrikası Müdürlüğü, Türkiye Zirai Donatım Kurumu İskenderun Bölge Müdür Yardımcılığı, Malatya Kayısıcılık Araştırma Mühendisliği, Malatya Topraksu Kredi Başmühendisliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, âşık Hasan Celali’nin Başdanışmanlığı, Yusuf Bozkurt Özal’ın danışmanlığı, Başbakanlık Müşavirliği, Özal’ın danışmanlığı, T.Şeker Fabrikaları AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, Malatya Spor Kulübü As Başkanlığı, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Sekreterliği, yaptığı görevlerden bazıları.
Şiirleri Çile, Deneme, Defne, Hareket, Aylık Dergi, Düşünce, Yedi İklim, Yönelişler, Mavera dergilerinde yayınlandı.1987'de Struga(Yugoslavya) Şiir Akşamları’nda ülkemizi temsil etti. 1988'de Türkiye Yazarlar Birliği’nce “Yılın Şairi” seçildi, 1993'te Malatya Gazeteciler Cemiyeti tarafından Malatya’ya yaptığı hizmetler dolayısıyla Yılın Bürokratı seçildi, Star Gazetesi’nde köşe yazarlığı… devam edip gidiyor.
Kitapları: Çerağ, Bir Gecenin Şiiri, Kendini Yusuf Gören, Ölüm Bile Aşkile, Kör Sağır Dilsiz Gibi, Kalbim Ey Divane, White Words Poems, Sudaki Kendi Yüzüm-Kendi sesinden şiirler, Andolsun Aşka. Bir de; Sorunlarıyla Ve Çözümleriyle Türk Tarımı kitabı yayınlandı.
Tarım politikaları alanındaki öncü fikirleriyle kendini Türkiye'ye kabul ettirdi. 1980'de "Kaba Aşı" adında, dona dayanıklı, kurutma randımanı yüksek bir kaysı çeşidi buldu ve yaygınlaştırdı. Şimdi Malatya kaysısının yarısı bu çeşittendir.
Âşık Recep’in ekibi ile -nedense- uyuşamadı, olmadı. Âşık Devlet’in Malatya Şehreminliğine aday gösterildi. Teşkilatın zafiyetinden dolayı, çok güçlü başladığı seçimi kaybetti. Memuriyetle igili defteri kapattı.. Derhal emekliliğini istedi, devlet hizmetini bıraktı, İstanbul’a taşındı.
MİAD-Malatyalı İşadamları Derneği- Yüksek İstişare Kurulu üyeliği, 2007'den beri devam etmektedir. İzol Aşiretinin ağalarından...
Üç çocuğu, gelini, eşi ve dostları ile birlikte, yeni bir hayata başlamanın temrinlerini yapıyor.. Siyasete, tarıma ve şiire son hızla devam diyor....
Âşık Maraşi
1949'da Urfa'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Urfa'da tamamladı. 1971'de Atatürk Ünv. Ziraat Fakültesini bitirdi. Tarım Öğretmenliği, İşletme ve Proje Mühendisliği, Türkiye Zirai Donatım Kurumu Urfa Bölge Müdür Yrd. ve Müdürlüğü ile Mersin, skişehir ve Balıkkesir TZDK Bölge Müdürlüğü yaptı. TZDK Genel müdürlüğünde Müşavir olarak çalıştıktan sonra emekli oldu. Yazı hayatına lise yıllarında başladı. 1965'te ilk şiir bir mahalli gazetede yayınlandı. 3 arkadaşıyla Urfa'da Balıklıgöl dergisini çıkardı. 1967'de yazdığı Aney şiiriyle tanındı. 1981'de Şehrayin adlı şiir kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliğince "Yılın Şairi" seçildi. 1989'da Yugoslavya'da "Struga Şiir Akşamları"nda ve 1990'da "Dünya Şiir Okuma Şenliği"nde Türkiye'yi temsil etti. 1991'de merkezi Hindistan'ın Madras kentinde bulunan "Uluslar arası Şairler Akademisi" tarafından "Uluslar arası Seçkin Şair" ödülü ile ödüllendirildi. Kendisine 1992'de merkezi ABD'nin Kaliforniya kentinde bulunan "Dünya Kültür Sanat Akademisi" tarafından "Fahri Edebiyat Doktoru" payesi verildi. Çok sayıda şiir ve araştırma yazıları ile kitapları mevcuttur.
Şahin Mutlu
8 years ago
Mehmet Aluç
8 years ago
Şahamettin Kuzucular
8 years ago