AŞK SELAM EDERSE...

23.02.2019

[ ÂŞK OKULU ]
 
Bir bakış baktın.. Kalbimi yaktın
 
Âşkın kemendini boynuma taktın
 
Yûnus aydur bu âşk geldi
Ölmüş canım diri kıldı
Sen ben demek benden kaldı
Görüceğiz dervişleri
 
ÂŞKIN KEMENDİ
 
Âşıklar âşkın kendine seçtikleridir. Âşk bütün bağları yıkıp kendi bağlarını kurar. Âşk kafesten kurtulmaktır. Mâşuktan b.aşk.a şeylerden yâni , tutkulardan, nefsani sıfatlardan, insanı aşağı çeken bağlardan kurtarıp.. Rûhu özgürlüğüne kavuşturmak hür olmaktır..
 
Hz. Mevlânâ'mız "Kul oldum! Kul oldum! Kul oldum da kurtuldum! Der.
 
Alanya Alaiye beyinin Gaybî isminde çok yakışıklı, içi dışı güzel, âteş gibi bir oğlu vardır. Bey gözünün bebeği gibi baktığı oğlunun üzerine titrer.. Onunla ilgili büyük hayalleri ve ümitleri vardır... Ve onu kendi yerine yetiştirip vâris eylemek ister.
Fakat takdiri ilâhi gereği Gaybî'de (ks) âşkın kendine seçtiği, selâm ettiği SEÇKİN gözdelerdendir. Âşkı arama sen âşka hazır ol. Âşk gelir bulur seni denildiği gibi. İbrahim Ethem Hz. (k.s) misâli talihi kendisine gülünce vakit tamam olmuş âşk onada göz kırpmıştır.
 
Derviş oku ırak atar
Hey demeden cânâ batar
 
Bir gün Gaybî ava çıkar. Güzel mi güzel göz kamaştıcı bir ceylân görür. Okuyla nîşan alır,attığı anda ok ceylânın ön sol koluna saplanır. ÂH!Hû göz alıcı câzibesiyle Gaybî Sultâna döner baygın baygın nâzâr eder. Ve hızla oradan kaçmaya başlar
Gaybî'de ardından koşar. Ceylân bir süre sonra Abdal Mûsâ' nın(ks) dergâhına girer. Gaybî'de ardından ve oradakilere yaralı ceylânı sorar, dervişler görmedik derler. O ara içeriden Abdal Musa Hz. gelir buyur evladım der! Biraz mahçup bir edâ ile Gaybî "Bir maruzatım var efendim! AVDA vurduğum Ceylân'ım buraya kaçtı onu arıyorum"der. Abdal Mûsâ" Eminmisin evladım?! "der. Delikanlı" Evet eminin! "der.. Mübârek sol kolunu kaldırıp oku çıkartır,anlamlı anlamlı bakarak "Bumu! der! Gaybî oraya yığılır.Ava giderken âşkın oku ile vurulmuş kendisi av olmuştur. Ayılınca bu gönül doktoruna " Dervîşiniz olmak istiyorum!" diye niyâzda bulunur. Sıdk ile âşk ile kırk yıl dergâhta Abdal Mûsâ'ya hizmet eder. Babası orada olduğunu duyunca oğlunu almaya gelir. Ne diller döksede oğlunu bir türlü kendisiyle dönmeye ikna edemez.Verdiği sözden dönmez mürşidine " Artık benim babam sizsiniz! "der.
 
 
 
Hazret zâten ince rûhu ve güzel ahlâkı ile öne çıkan bu delikanlıyı Celâl Cemâl terbiyesi ile  nice ince elekten geçirir.İki gönül BİR olunca büyük makamlara hallere eriştirir.  Sonra bir gün ihtimam ile Gaybî'ye " Evladım beyliği bıraktıysan da bak ne güzel oldun! Bütün endîşelerden, kederlerden, arzulardan, kurtuldun ve dahî KAYGUSUZ oldun" der.
 
Hüsnün oldukça füzûn, ışk ehli artık zâr olur
Hüsn ne mikdâr olursa ışk o mikdâr olur
 
Fuzûlî
 
Âyeti Kerime de "O gün ne mal fayda verir nede evlatlar ancak Allâh'a selim bir kalp ile gelen müstesna " Selim kalp nedir? Hastalıktan ,kirden, pastan, şirkten, kaygıdan, endîşeden, kötülükten arınmış, her şeyden silinmiş, artık kendiğii kalmamış mâşukunun güzelliğini yansıtan kalp demek.
 
Her kime kim bir nefes ışk selâm eyledi 
Gönli ulaşdı Hakk’a canda makam eyledi
 
Sevdi inayet anı buldı hidâyet buldı canı 
Cânını ol âşıkın oda harâm eyledi
 
Işk gibi kimiyâ bulmadı hiç evliyâ 
Âşık olan bî-riyâ nefsi gulâm eyledi
 
Ol cihâna gitmeğe cehd ü cihâd itmeğe 
Canları esritmeğe ışkı müdâm eyledi
Dâr-ı belâdur cihân rene ile genci nihân 
Yûsufa zindânı ışk dâr-ı selâm eyledi
 
Ey nice ham âdemi ışk ile buldı demi 
Nefse uyan puhteler kendüyi ham eyledi
 
Kimsene nefsi zebûn kılmadı ey zû-fünûn 
Demiri od kaynadur ışk anı râm eyledi
 
Işk ile Mûsâ kelim ışk ile îsâ kerîm 
Işk ile Hak Ahmed’i bahr-ı kelâm eyledi
 
Maksûdun Eflâkî’nün bir nazar ile bugün 
Kutb-ı cihân Mevlâna virdi tamâm eyledi
 
 

 
 

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Mehmet Aluç

Mehmet Aluç

6 years ago

Emeğinize sağlık kardeşim Allah c.c. razı olsun,selamlarımla.