Aşk ve Gurur Romanı ile Jane Austen Hakkında

10.04.2015
Aşk ve Gurur Romanı ile Jane Austen Hakkında
Aşk ve Gurur ile ilgili görsel sonucu

 

Yazıda Aşk ve Gurur adlı romanın hakkında blgiler, Aşk ve Gurur romanının özeti,Aşk ve Gurur  romanın konusu,Aşk ve Gurur  anafikri, kahramanları,  Jane Austen'in hayatı, Jane Austen'in diğer romanları hakkında bilgiler yer almaktadır. 

AŞK VE GURUR HAKKINDA ÖNEMLİ,NOTLAR

Aşk ve Gurur, Özgün adıyla Pride and Prejudice İngiliz yazar Jane Austen'in yazmış olduğu  ikinci romandır. Jabe Austen  bu romanının henüz 21 yaşında iken 1796-1797 yılları arasında kaleme alınmış [1] eser 18 Ocak 1813 te yayımlanmıştır.  [2]

Bu romanı yazdığında  Jane Austen, Tom Lefroy adındaki genç bir adama âşıktır.  Ama bu aşk mutlu sonla bitmemiş,  Jane Austen ise buna rağmen tüm romanlarını kendi yaşadığı aşkına inat mutlu sonla bitirmiştir.

Dilimize Gurur ve Önyargı adı ile de çevrilen eserin ilk mütercimi ise Hasan Ali Yücel’dir.  Eserin dilimize olan ilk çevirisi ise Türkiye İş Bankası Yayınları Hasan Ali Yücel Klasikler dizisi içinde Gurur ve Önyargı adı ile basılmıştır.[3] Eserin sonraki baskıları ise Aşk ve Gurur adı ile yayımlanır.

Emma, Sensa and Sensibility,Mansfield Park gibi bir çok romanı daha olan yazarın en sevilen ve en popüler romanı belki de Aşk ve Gurur adlı romanıdır. Batı Edebiyatının en çok ilgi uyandıran ve merak edilen kadın kahramanlarından birisi olan Jane Austen’in bu romanı   Dünya Klasikleri arasında gösterilir. 19 yy da kaleme bu roman günümüzde de hala çok sevilmekte,  halen çok satanlar listelerinde yerini korumaktadır. Aşk ve Gurur (Pride and Prejudite), tüm zamanların en sevilen romanları arasında yer almakta, yazarın  41 yıl sürebilen kısa yaşamına  sığdırdığı altı romanı  İngiliz edebiyatının klasikleri arasında yer almaktadır.

Aşk ve Gurur  romanı çok sayıda filmin ve  TV  dizisinin konusu olmuştur.  Eser, ortalama her on yılda bir ya bir sinema filmi, ya da televizyon filmi veya dizisi haline getirilmiştir [4]  1938, 1952, 1967, 1980 ve 1995 yıllarında yapılan dizilerle birlikte televizyona uyarlanmış, eserin  İki kez de  sinema filmi çekilmiştir.

İlk filmi Robert Z. Leonard’ın yönetmiş ve başrollerinde Laurence Olivier ile Greer Garson yer almıştır. 2005 yılında çevrilen ikinci filmi ise Joe Wright yönetmiş, Keira Knightley, Matthew MacFadyen, Brenda Blethyn, Donald Sutherland, Tom Hollander, Rosamund Pike, Jena Malone, Judi Dench yer almıştır. Keira Knightley bu filmdeki performansı ile Oscar ve Altın Küre'ye aday gösterilmiştir. 1995 yılında BBC için, Colin Firth ve Jennifer Ehle başrollerinde 6 bölümlük bir dizisi yapılmıştır. En çok övgü alan ve beğenilen formatıda bu dizidir.”[5]

 SEÇKİN ROMANLAR  İLGİLİ LİNKLERİMİZ

İki Şehrin Hikayesi Hakkında Konusu Olay Örgüsü C. Dickens

Oliver Twist Hakkında Özeti Charles Dickens'ın Hayatı

İki Şehrin Hikayesi Hakkında Özeti C. Dickens'ın Hayatı

David Copperfield Hakkında ve Özeti Charles Dickens

Aşk ve Gurur Romanı ve Özeti, Jane Austen

Dönüşüm ve Özeti F. Kafka

Dava Romanı Özeti Ve Hakkında Franz Kafka

Monte Kristo Kontu ve Özeti A. Dumas

Üç Silahşörler İnceleme ve Özet Alexandre Dumas

Kamelyalı Kadın Romanı Hakkında A. Dumas

Martın Eden ve Özeti Jack London

Vahşetin Çağrısı ve Özeti Jack London

Yüzbaşının Kızı Hakkında ve Özeti A. Puskin'in Hayatı

KAHRAMANLARI

  • Elizabeth: Sarışın orta boylu sevecen, gururlu, iyi kalpli                 

  • Darcy: Uzun boylu, beyaz tenli, yakışıklı, asil, gururlu                                          

  • Wickham: Esmer, uzun boylu, siyah gözlü biri

  • Bennet: Kumral, beyaz tenli, tek amacı kızlarını zengin erkeklerle evlendirmek,                                        

  • KİTABIN KONUSU: 

Orta sınıftan bir aileye mensup Elizabeth Bennett ile soylu ve varlıklı Fitzwilliam Darcy arasında geçen bir aşk hikâyesini konu eden roman  âşıkların  mutlu sona kavuşmalarına kadarki süreçete yaşadıkları gerilimleri konu etmektedir.  Roman bu  unutulmaz aşk öyküsü çerçevesinde aile, toplum ve servetin  sosyal hayattaki etkilerini de anlatmaktadır.  

Roman aşkın her zaman diğer duygulardan üstün ve baskın olduğunu servet ve statütünün insanların ahaylarını ne kadar etkilediğini anlatmak istemiştir. Ne kadar gururlu olursak olalım mutlaka kazanan aşk olur

Roman, gerçek aşkın soyluluktan ve paradan daha önemli olduğunu düşünen iki insanın aşk serüvenini anlatır.[6]

 Aşk ve Gurur Romanı ve Özeti, Jane Austen 

 

JANE AUSTEN ÖZGEÇMİŞİ:    

16 Aralık 1775’de doğan Jane Austen, bir İngiliz romancıdır. Onun kadınların yaşamlarında bahsettiği incelikler ve ustaca dalga geçercesine anlatım tarzı kendi döneminde pek fazla olmasa da; edebiyat tarihinde yerini almıştır. Ancak kadın bir yazar olarak, o dönem için üstün bir başarıya ulaşmıştır. Hampshire’da 1775’de doğan Jane Austen,1783’de Oxford’da bir akrabası sayesinde okumuş; eğitimine Southampton’da devam etmiş; en sonunda da Berkshire’da kadınlar için bir okul olan Abbey’de okumuştur. Roman azmaya 1789’da başlar 1802’de kendi tanımıyla büyük ve garip biri tarafından evlenme teklifi alsa da kabul etmez. Babasının 1805’de ölmesinden sonra Southampton’a taşınır.1809’da Chawton’a zengin kardeşinin yanına taşınır ve günümüzde bu ev bir müze ve turistler için popüler bir yer haline gelir.18 Haziran 1817’de ğögüs kanserinden ölen yazar; öldüğünde henüz 41 yaşındadır ve Winchester Katedrali’ne gömülmüştür. Eserleri arasında Gurur ve Önyargı belki de en tanınmış olandır, bunun yanı sıra Emma, Sensa and Sensibility,Mansfield Park,Northanger Abbey, ve Persuasion romantik öğeler içerir. Günümüzdeki Jane Austen’in tüm romanları sinemaya uyarlanmış ve hepsi oldukça başarılı olmuştur.

 KAYNAKÇA


[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Pride_and_Prejudice

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Pride_and_Prejudice

[3] https://tr.wikipedia.org/wiki/Gurur_ve_%C3%96nyarg%C4%B1

[4] Doğan Hızlan. "Bir Kitabın 200. Yılı" (Türkçe). hurriyet.com.tr. Erişim tarihi: 6 Şubat 2013.

[5] https://tr.wikipedia.org/wiki/Gurur_ve_%C3%96nyarg%C4%B1

[6] Aşk ve Gurur Romanı ve Özeti, Jane Austen - .edebiyadvesanatakademisi.com/.../455.

0

1

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar