Aşkın Hülasası

17.10.2016
 
Gülmeyecek yüzümüz ne çokmuş günahımız
Solmayacak sızımız sinmiş güne ahımız
 
Kanıyor söz kendine bilmeden kem sözü ne
Yanıyor öz ahdine gelmeden kem sözüne
 
Mani olmak istemem varlığımla yar sana
Yani dolmak istemem horluğumla bir ana
 
Derdimiz aynı ama dermanı nerde hani
Bulunamıyor eyvah fermanı derde kani
 
Biçareyim nihayet aklım ermez mi hâle
Hak eylesin inayet haklım görmez mi hâle
 
.............................................................................................................................................................
Bazı sitelerde şiirin hikayesi bölümü var. Ben de şair şiirini neden tahlil etmesin dedim, site yönetiminin ve okuyanların hoşgörüsüne sığınarak.
.............................................................................................................................................................
 İnsanoğlu yaşarken nerede olduğunu,oraya nasıl geldiğini,ne yaptığını, yaptıklarından dolayı mükafata mı layık cezaya mı düçar olacağını düşünmeden gün geçirmemelidir. Geçirmemelidir ki yüzü gülsün.Yüzümüzün gülmesi, günümüzü gün etmek demek değil ama.Hayata tebessüm ederek bakmak, hayrın da şerrin de Allahtan geldiğine inanarak kendini harap etmemektir. Alim insan, tek alimin Allah olduğunu bilir ve onun ilminin yanında ne kadar çok şey öğrenirse öğrensin hiçbir şey bilmediğini de bilir. Bildiğimiz şeyler çoğaldıkça hatalarımızdan dolayı mahcubiyetimiz artar.Tövbe ederek Rahmana sığınırız. Tövbemiz de yaşadığımız her gün hatırımızda yaşarsa; bitmeyen derdin içinden sonsuz dermanlara kavuşabiliriz.

Sözler, bizim düşüncelerimizin aynasıdır. Düşünmeden konuşmak mahvımıza sebep olacağı gibi düşünerek söylediklerimiz bile nice kusurlar barındırır. Gaflete düştüğümüz an kendi kötü sözümüzü iyi sanırız. Ama niyetimizi halis tutar,bozmazsak her zaman kurtuluş vardır. Unutmayalım ki ameller niyetlere göre değerlendiriliyor.

Ey bana değer veren, sevgil,yar...Sana kötü taraflarımla,değersiz hallerimle mani olmak istemem, tek bir anını meşgül etmek istemem. Beni hor görme ama gözünde de büyütme.Biz yoklukta var olup sonsuzluğa talip olalım, geçen, biten dünyaya değil.

 Hepimiz aynı dertle yanıyoruz; hayatımızı sıkıntılara rağmen, onların içindeki dermanları bulup çıkararak huzura ermek istiyoruz.Peki bunu nasıl başaracağız.Eğer bu dünyanın kanunlarına gereğinden fazla boyun eğersek, kendi emrimizle dertteki dermanı bulamadan sadece yok olur gideriz.

Ben de bir kulum, ben de kendi başıma hiçbir şey ifade etmem. Öyleyse ümidim odur ki Allah yardım etsin de kötü yanlarım iyi olsun, haklı taraflarım bir ay gibi karanlığımı aydınlatsın.

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Seferi (Nurcan Bedir Ören)

Seferi (Nurcan Bedir Ören)

8 years ago

Açıklama için teşekkürler... Hâliyle -bendeniz gibi- Aşk diline yeni başlayanlar için yardımcı olacak. Aşkın özeti; Aşkından yan, affetsin diye yan, yanarak temizlen, yandığın kadar aydınlat... mış. Aşkın daim olsun, Maksuduna erersin inşallah kardeşim...Sevgiler, selamlar

Şahin Mutlu

Şahin Mutlu

8 years ago

Şiiriniz-yanılmıyorsam- armoni ve cinas odaklı. Zorlu bir yolculuğu tercih etmişsiniz; kutlarım sizi…Bununla birlikte, bu güzel çalışmanızı gönül kaleminizle ve özel dokunuşlarla daha da güzelleştireceğinizi ifade etmek isterim. –İzninizle- ilk beyit üzerinden size yol arkadaşı olmak isterim: “Gülmeyecek yüzümüz ne çokmuş günahımız / Solmayacak sızımız sinmiş güne ahımız..”…. Figân eyler gönlümüz bîhaber günahımız / Her an işler sızımız artar her gün âhımız… Esenlik dileklerimle…

Aytül Kaplan

Aytül Kaplan

8 years ago

Çok güzel olmus arkadasim. .eline sağlık. .

Maksud - Maksude

Maksud - Maksude

8 years ago

@maksudmaksude456 | Aşk, hercai hislerden azade; ulvi hislere maruf olabildigği zaman aşk diyoruź değil mi sevgili üstadım. Aşka kanarız inşallah diyeyim ben de.

Maksud - Maksude

Maksud - Maksude

8 years ago

@maksudmaksude456 | Aşka giderken kullandığımız birer vasıta efendim armoni de cinas da. Bu sefer aşk durağında bu ikisine tesadüf etmişim. Elbette şiir yazabilmekteki ehliyetimiz silerin rehberliğinde yaza yaza daha iyi hale gelecektir. Teşekkürler katkınız için.

Maksud - Maksude

Maksud - Maksude

8 years ago

@maksudmaksude456 | Çok teşekkür ederim arkadaşım. Zamanına bereket.