27.01.2023
Şairin gönlü devamlı yanarmış. Belki yaşadıklarının etkisiyle belki hissettiklerinin etkisiyle... Hatta her ikisinin etkisiyle... Şiire benzer şeyler yazmaya başlayınca, farkediyoruz bu yangını ve yanık kokusunu. Bazen külleniyor da... ama üstüne bir kaç gazel düşse veya hafif bir meltemle üflense yine yanmaya başlıyor. O yandıkça yeni şiirler çıkıyor veya şiirlere sebepler, ilhamlar tütüyor.
Salih Özel Evrenî ismini bu tip yanık kokan hece şiirleriyle ilk farkettiğimde çok tanıdık duygularla karşılaşmıştım. Bir çok şiirinde benzer duyguları ben de yazmışım veya yazıyormuşum hissine kapıldım. Karşılıklı yorumlarımızda da bu benzerliği farketmiş olacağız ki bazen nazire bazen atışma ile ilhamlarımızın peşine takıldık.
Şiir hakkında tereddütte kaldığım bir çok konuda da bilgece yol göstermelerini dikkate aldım. Sadece hece yazıp kenara çekilmeyen, alışılmadık kafiyeleri de bulan, değişik imgeler ve hayallerle halk şiirini kendi açısından aşmaya çalışan, gelişmeye açık şiirleriyle edebiyatımızda kendine önemli bir yer edindiğine inandığım değerli bir kalem...
Kendi şiirinde, dörtlükler yanı sıra beyitler ve bentlerle de yazabilen, lebdeğmez ve vezn-i Âher gibi özel türlere de yer veren hatta hecelerin açık-kapalı esasına da uyabilen, aruz veya özleşim’li şiirlere de çalışan, daima kendini aşma çabasında olan bir ozanımızdır.
“Şiirlerimin imlasına bakar mısın?” diye başlayan kitap hazırlığında bana önemli bir ödev verdi. Her defasında “Şiirlere -ağlamaktan- bakamıyorum, duygular çok tanıdık olduğu için süre uzuyor.” şeklinde benden kaynaklanan bahanelerime de büyük bir sabır gösterdi. “Aynı frekanslarda olmak böyle bir şey, demek ki doğru yoldayız.” diyerek moral desteğini de esirgemedi.
Elinizde tuttuğunuz bu kitap, her hangi bir şiir kitabı değil, günümüz edebiyatından tarihe düşülmüş bir kayıttır. Şiirseverlerin zevkle okuyacağını umut ediyorum.
Nurcan Ören
Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın