AŞKTAN DA ÜSTÜN

09.12.2018

-- -- . / -- . -- -- / -- -- . / -- . -- --
AŞKTAN DA ÜSTÜN
 
Âhû nigâhı gördüm reşk etti tüm semâvat
Mâh muhteşî olurken pertev-i şems harâbat
 
Âlemde bâd-ı aşk var halvet olur felekler
Çehren vurur semâdan müştak olur melekler.
 
Yıldız semâh dönerken aşkınla pârelendi.
Âynül-hayat sönerken gökler de yârelendi.
 
Güller hasetlenirken hoş-bû füsûnlu gülden
Bülbül de çehre eyler feryâd-ü âhla yelden.
 
Neyler şu cân ziyâsız aşk yoksa cân nefessiz
Çakmazsa şevkle şimşek dil-hûn kalır kafessiz
 
Âh cûş eder mi deryâ sislerde kehkeşansız
Zümrüd-ü anka dağsız olmaz gönül şahansız.
 
Sen çöllerimde hasret sen şâhikâda vuslât
Sen korda bir tebessüm sen düşlerimde ahfât.
 
İster dumân olup sar sarsak şu kalbi öldür
İster şarâb-ı aşk sun mestâne gönlü güldür.
 
NECİBE TAŞKIN ÇETİNKAYA
ARUZ : mef'ûlü / fâilâtün / mef'ûlü / fâilâtün
HECE : 7 + 7 = 14

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Esa

Esa

6 years ago

İster dumân olup sar sarsak şu kalbi öldür İster şarâb-ı aşk sun mestâne gönlü güldür........... İlahi aşkı terennüm eden , Mevla'nın yarattığı âlemin ihtişamını betimlerken de ne gelir gelsin rıza göstererek ona mutmain olduğunu ifşa eden bir gazel. Şiir anlam , kelime oyunları, ve özellikle de muazzam bir ahenk, ses, rtim ve melodi mühendisliği ile de dikkat çekiyor. Elbet ki bunu sağlamak her kelime, her hece özellikle her sesin diğeri ile yaratacağı uyumu nota nota düzenlemek ile mümkün, Şeyh Galip'ten sonra bu işçilik detayı ve zenginliği terk edilmiş olsa bile günüm,zde br kaç kaliteli şairin bu detaylar üzerinde çalışması elbet ki çok önemlidir. Şiire ve şaire getirilecek tek eleştiri çağdaş edebiyatta artık kullanılmayan Arapça e Farsça kelimelere aşırı yer verilmesidir. Çok çok az kişinin idrakine hitap eden bu tercih şairi çok yalnız ve kimsesiz bırakacaktır. Buna mukabil, böyle bir şiir yazabilmek zaten yalnız ve rakipsiz bir Anka kalmanın ta kendisidir. Kimsenin gelemeyeceği yükseklerde uçabilmek başlı başına bir şeref.

Necibe Çetinkaya

Necibe Çetinkaya

6 years ago

@necibecetinkaya942 | Bu güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Yazdıklarınıza hak vermemek ne mümkün. Lâkin bazen duygularımı tam ifade edecek kelime bulamıyorum. İşte o zaman bidiğim kadarıyla eski kelimelere baş vuruyorum. Anlam daha bir kuvvetleniyor. Divan Edebiyatı ve Özleşimde ki ritmi âhengi diğer şiirlerimde yakalıyamıyorum bana yavan geliyor. Divan ve özleşim kaymaklı kadayıf bence. Yorumunuz beni çok mutlu etti. Gönülden teşekkürlerimle saygılar sunuyorum.

Necibe Çetinkaya

Necibe Çetinkaya

6 years ago

@necibecetinkaya942 | Teşekkür ederim Tuğba'cım. Tabii ki yazarsın. Ben daha güzellerini yazacağından eminim. Sevgiler

Seferi (Nurcan Bedir Ören)

Seferi (Nurcan Bedir Ören)

6 years ago

Divan sairleri de hece ölcüsünden yararlansalardi, duraklar kelimenin icinden ayrilmazdi. güzel bir cagi yakalama örnegi sunmussunuz. özlesimin katkisi da oldukca büyük. Konuyu ayrica anlatmaya gerek yok. Ask ve asktan üstün olan sey yine ask yolundan geciyor. Ilk etapta surasi söyle mi olsun, böyle mi olsun diye düsünüp, oldugu gibi kalsin`a karar vermis biri olarak.."bundan iyisi de yine budur" diyorum. Gönlünüze saglik... Ask ve ilhaminiz daim olsun.

Muhammed Bizar

Muhammed Bizar

6 years ago

Burada gerçekten Üstadlar var imiş dedim... Böyle bir kaleme bunu söylemek bile nahoş, farkındayım. Bağışlayın lütfen. Hayretimi gerçekten celbetti şiiriniz. Böyle bir işçilik hürmete değer. Var olun. Allah fehmimizi arttırsın. (Amin).

Necibe Çetinkaya

Necibe Çetinkaya

6 years ago

@necibecetinkaya942 | Sevgili Seferi değerli yorumunuz için gönül dolusu teşekkürler. Evet divan edebiyatında durak yok. Bazen heceler bile bölünüyor. Durakların olması şiirin vurgusunu daha çok artırıyor. Aruzu heceyle yazmamda özleşimin katkısını tabii ki gözardı etmem mümkün değil. Şiirlerim doğup büyürken yanımda olduğunuz için sağ olun. Sevgilerimle

Necibe Çetinkaya

Necibe Çetinkaya

6 years ago

@necibecetinkaya942 | Merhabalar Muhammed Bizar Bey. Gönül okşayan yorumunuz için çok teşekkür ederim. Henüz kendimi üstad olarak görmüyorum. Ama siz öyle diyorsanız gurur duyarım. Saygılarımla.

Necibe Çetinkaya

Necibe Çetinkaya

6 years ago

ESA seçki kuruluna teşekkür ederim.