Ay’ın Çevresinde Konusu Özeti ve Jules Verne Hakkında Bilgiler

25.07.2020



Ay’ın çevresinde ve Jules Verne Hakkında Bilgiler

Ay’ın Çevresinde adlı roman Jules Verne’nin (  1828 – 1905) Ay'a Yolculuk (  Ay'a Seyehat ) adlı romanının devamı sayılabilecek romanıdır.  Özgün adı Autour de la Lune,  İngilizce adı ile Around the Moon  adlı romanın ilk baskısı 1869, Jules Verne’ye destek olan yayıncı arkadaşı Hertz’in yardımlarıyla basılmış, bu eser Türkçe’ye “Ay’ın Çevresinde” , “Ay’ın Etrafında” gibi adlarla çevrilmiştir.

(  Ay'a Seyehat ) De la Terre à la Lune, Jules Verne’in 1865 yılında insanlığın Ay’a ayak bastığı yıllardan 150 sene önce yazmış olduğu bir romandı. Verne bu romanı balonla seyahat yapmanın mümkün olabileceğine dair haberler okuduktan sonra yazmış, Amerikan İç Savaşı sonrasında emekli askerlerin ise  "Ay'a mermi gönderme" projesini duyduktan sonra Ay’ın Çevresinde adlı romanında başlayan Ay gezisine devam niteliğinde yazmıştı.   Romanın orijinali resimli olarak basılmış ilk baskıda bulunan resimler Émile-Antoine Bayard ve Alphonse de Neuville tarafından çizilmiştir.  

Roman bu yolculuğa katılmış olan üç maceraperestin bu uzay aracıyla yaptıkları seyahat sonrasında başlarından geçenleri anlatması tekniğiyle yazılmıştır.

 

SİTEMİZDE İLGİLİ LİNKLER

Ay'a Seyehat Jules Verne

Denizler Altında Yirmi Bin Fersah Jules Verne

Esrarlı Ada Romanı Hakkında ve Özeti Jules Verne

Jules Verne, Dünyanın Merkezine Seyahat Hakkında Özet İnceleme

Jules Verne, Seksen Günde Devr-i Âlem Hakkında Özet İnceleme

Jules Verne’nin Balonla Beş Hafta Hakkında Özet İnceleme

15 Yaşında Bir Kaptan Hakkında Konu Özet

Jules Verne’nin Karpatlar Şatosu Hakkında Özet İnceleme

Dünyanın Ucundaki Fener Hakkında Konusu Özeti Jules Verne

Yüzen Şehir Hakkında Konusu ve Kısa Özet Jules Verne

Jules Verne’nin Buzlar Sfenksi Romanı Hakkında Konusu Kısa Özeti

Kaptan Grant'ın Çocukları Hakkında Özeti Jules Verne

Zacharius Usta Romanı Özeti Jules Verne Hakkında Bilgiler

Jules Verne Dünya’nın Efendisi Hakkında Konu Özet

Jules Verne Meteor Avı Hakkında Konusu Özeti

 

ROMANIN ÖZETİ

Silah Kulübü Başkanı Barbicane, Yüzbaşı Nicholl ve macera sever bir sanatçı olan Michel Ardan dev bir mermiyle Ay'a fırlatılacaklardır. Bu üç arkadaş ve yanlarında bulunan köpekleriyle  dev bir topun fırlatacağı mermiye benzeyen bu uzay aracında beş gün sürecek olan Ay seyahatine başlarlar.

Mermi gibi Ay’a fırlatılan bu uzay aracı dünya’nın yörüngesine ve yer çekimine takılarak ikinci bir uydu haline gelen bir asteroidin yakınından geçerek onunla çarpışmak tehlikesi geçirir. Uzay aracı b u nedenle Ay'a inmek yerine Ay’ın yörüngesine girer.

Barbicane, Ardan ve Nicholl, uzay gözlükleriyle gözlemlere başlarlar. Uzay aracı onları Ay'ın kuzey yarımküresi yani karanlık yüzeyine sürüklenir. Yanlarında gelen köpek ölmüş ve köpeğin cesedinden çıkan gazların onları öldürebilme tehlikesi oluşmuştur. Bu nedenle köpeği uzay boşluğuna bırakırlar. Bir müddet sonra uzay aracı Ay’ın güney tarafına yani ışıklı yüzeyinin yörüngesine döner. Böylece Ay’daki en büyük krater olan Tycho’u da görürler.  

Üç arkadaş Ay’da hayat var mıdır yok mudur tartışmalarından sonra Ay’da yaşamın mümkün olmadığı sonucuna ulaşırlar.  Daha sonra ise uzay aracı Ay'dan uzaklaşıp Ay ve Dünya'nın çekimsel güçlerinin eşit olduğu ölü noktaya sürüklenirler.  Bu ölü noktadan kurtulup Dünya’nın yer çekimine erişmek için uzay aracındaki yer çekimine karşı yumuşak inişi sağlayacak olan roketleri ateşlemeyi düşünürler.  Böylece bu roketler ateşlenir ve uzay aracı büyük bir hızla Dünya’ya doğru düşmeye başlar.

Dört gün sonra Amerikan donanması Dünya’ya düşen parlak bir gök cisminin içindeki uzay gemisini bulur ve üç arkadaşı canlı olarak kurtarır. 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar