AYDER YAYLASI VE GÜZELLİKLERİ

02.06.2012

AYDER YAYLASI

     Ayder, Çamlıhemşin ilçesinin 19 km. güneydoğusunda 1300 lü yıllarda Hemşinliler kurmuş olduğu Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda yeralan 1350 m rakımda ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı bir güzel bir yaylamızdır.  Burada yaşıyan Hemşinliler  Kavrun, Paakçur, Ceymakçur gibi yaylalara giderken Ayder'i dinlenme amaçlı kullanmışlar ama yayla olarak görmemişlerdi.  Daha sonra Ayder'in Turizm'i gelişince  Ayder  coğrafik olarak yayla kabul edilmiştir fakat Ayder, hiç bir zaman yayla olarak kullanılmamıştır. (1)Osmanlıılar tarafından yazılmış olan  Rize Vilayet Salnamesi'nde Çamlıhemşin nahiyesinde Hala deresi civarında Ayder kaplıcası ve maden suyunun bahsi geçmektedir. 1871 tarihli Trabzon Vilayeti salnamesinin 174. Sayfasında,  “ Hemşin nahiyesinde Hala deresi civarında Ayder nam mahalde gayet sıcak bir kaplıca olup yel illetine devası meşhur olup lezzeti hiçbir maden suyuna benzemez” diye yazmaktadır. (2) 

Yayla başlangıçta Halalılar'ın yazın çayır biçerek, büyükbaş hayvanlarının kışlık ot ihtiyacını sağlamak amacıyla kullanılmaktayken, turizm merkezi olmasıyla bu vasfını büyük ölçüde kaybetmiş pansiyonculuk ve gelen turistlere hitap eden hediyelik eşya mağazaları temel geçim kaynağı haline gelmiştir. Ayder yaylası 1200 m ile 1300 m rakımları arasında konumlanmış yaklaşık 44 Ha alanda yayılan ve Aşağı Ambarlık Orta Ambarlık ve Yukarı Ambarlık olarak üç mahalleden oluşan geçici bir yerleşim yeridir.(3) 

Ayder Yaylası Çamlıhemşin İlçesine 17 km’lik asfalt bir yolla bağlanmaktadır. Yaz döneminde sabit nüfus yaklaşık 1500 olarak tespit edilmiştir. Ancak günübirlik ziyaretçiler ve konaklamak üzere gelen turistler ile hareketli nüfusun 3-4 bin civarına yükseldiği hatta hafta sonları 5-6 binlere ulaştığı yetkililer tarafından dile getirilmiştir. Çoğunluğu ahşap taş ahşap ve taş malzemeden inşa edilmiş 216 konut bulunmaktadır. (3) 


Osmanlı döneminden beri şifalı suyu ile ilgi odağı olan Ayder 1987 yılında Turizm merkezi ilan edilmiş, romatizmal hastalıklar, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına şifa verdiği iddia edilen, 260 metre derinlikten gelen 50 derece sıcaklığındaki kaplıcalarından faydalanılabilmesi için modern Turistik tesisler inşa edilmiştir. (1) 

KaradenizTeknik Üniversitesi'nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Güler yaptığı açıklamada, kaplıca sularının romatizmal eklem hastalıkları,sinir, sindirim, dolaşım sistemi hastalıklarıyla idrar yolları ve üreme organı hastalıklarına iyi geldiğini belirtiyor. Kaplıca suları ayrıca, egzama ve sedef, ergenlik sivilceleri gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır. (1) Yaz aylarında yerli ve yabancı turistler 55 derece sıcaklıktaki yeraltından gelen, şifalı kaplıca suyundan yararlanmaktadır. Kaplıca romatizmal hastalıklar, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına  iyi gelmektedir.(2)  

2005'de Sağlık Bakanlığı'ndan Kaplıca Tesisi İşletme İzni alan ve Sağlık Merkezi hüviyeti kazanan Ayder Yaylası'ndaki tesislere, sağlık kurumlarından sevk alarak gelip, tedavi giderleri kurumunuzca karşılanarak tedavi görebilme imkanları da vardır.   Ayder'de kurulan tesislerde Ayrı ayrı 50 kişinin girebileceği havuzlar, dinlenme salonları, yataklı, özel kabinler, duş kabinleri, basınçlı su bölümü, fizik tedavi bölümü ve doktor bulunmaktadır. 

     Ayder’de 700 kişiyi barındıracak şekilde yatak kapasitesi mevcut olup, yayla evleri tipinde konaklama tesisleri ve alt yapı tesislerinin çalışmaları plan dahilinde olup, bu sorunun çözümü için gerekli girişimler yapılmaktadır. Turizm Bakanlığı'nca Teşvikli Turizm Bölgesi durumundaki Ayder’in günümüze kadar  uygulanan imar ve inşaat yönü turistik bir bölgenin sahip olacağı görünümde değildir. Ayder’de yöresel mimari özellik yansıtmayan beton yığınlarının ortadan kaldırılarak sahip olunan güzelliğe layık bir şekle getirilmelidir.

   Çamlıhemşin ilçesi hudutları dahilinde yer alan Ayder, gürgen dibiyle Aşağı ve Yukarı Ambarlık ( Gelin Tülü ) şelalesi, yayla evleri, çiçekli düzleri, türlü çiçeklerdin elde edilen balı ve şifalı kaplıcasıyla sırtını Kaçkarlar'a dayamış, çam örtülü yamaçlarla kaplı cennet görünümündedir. Zengin ve çok çeşitli bitki ve hayvan varlığı, meşhur  kaplıcası sayesinde  Karadeniz'in en bilinen yaylası olan Ayder Yaylası her yıl düzenlenmeye başlayan Ayder Şenllikleri ile son zamanlarda daha da poüler bir mekan olmaya başlamıştır. 

Arıcılık ve turizmden geçimlerini sağlayan Ayder civarında yaşayan yerel halkı, horon ve yemek konusunda  başarılı,  misafir perver, sıcak ve cana yakın insanlardır.  

Ayder yaylasının Fırtına Deresi'nde rafting için uygun ortamlar sağlar. Tatilinizi haziran ayına denk getirirseniz yayla şenliklerine katılabilir, parkurun bol olduğu Ayder'de doğa yürüyüşü yapabilir, tulum, kemençe seslerine kendinizi teslim edip yorulana kadar horon tepebilir, ekolojik açıdan oldukça zengin olan Ayder Yaylası'nda üretilen şifa kaynağı Ayder balından satın alabilirsiniz. Ayder'in coğrafik ve doğal güzellikleri fotograf çekmeyi sevenler için pek çok görsel şölenler sunmaktadır. 

Ayder Yaylası, Aşağı ve Yukarı Ambarlık(Gelin Tülü) şelalesi, dereleri, yayla evleri, tulum sesi, çiçekli düzleri, türlü çiçeklerinden elde edilen balı ve insana şifalı kaplıcasıyla ilginç bir tatil yeridir. 
 
       Ayder’de var olan Turistik potansiyeli yolun asfaltlanarak hizmete girmesiyle kat kat artmıştır. Bu artış Ayder’de tüketimi de beraberinde getirmektedir. Dünyanın en güzel suyuna sahip olan Ayder’de pet şişelerde su satıldığı ve bu şekilde de doğanın kirletildiği düşünülürse Ayder’de yapılacak yatırımların çeşitliliği ve aciliyeti konusunda yatırımcılara yeterli mesaj verilmiş olur.


AYDER ŞENLİKLERİ


Ayder yaylasını tanıtmak ülke ve ve yerel kültürünü  zenginleştirmek adına Ayder yayalasında yıulda iki kez iki  farklı şenlik düzenlenmektedir. Bunlardan birincisi ocak ayı içinde yapılan Ayder Yalası Kardan Adam Yapma Şenlikleridir.  ÇADOSK, Ayder Turizm ve Çevre Derneği, Ayder esnafı ile tüm Çamlıhemşinlilerin el ele vererek düzenledikleri bu şenlikler çerçevesinde yapılan şenliklerin beşincisi   28-29 Ocak günlerinde  2012 yılında yapılmıştır.(4)  Bu şenliklerde topluca yemekler yenmekte kardan adamlar yapılmakta, karların üzerinde yöresel kızaklarla kayılmakta ve topluca tulum eşliğinde horonlar tepilmektedir.

Haziran ayı ortalarında yapılan Ayder Şenlikleri iki sürmektedir.  Geleneksel hale gelen  ve 2012 yılında 12. yapılan şenlikler her yıl daha da zenginleştiri,lerek sürdürülmektedir.  Şölende, Mahalli Folklor Gösterileri, Yöresel Kıyafet Yarışması, Yöresel Çorap Yarışması,.Tulum Çalma Yarışması, Serbest Piknik,  Ücretsiz Açık Hava Konseri .Boğa Güreşleri  yapılmaktadır. Bu etkinliklerin her yıl daha da zenginleşeceği Ayder Yaylasının bu tip etkinlikler doğal güzellikler ve kapılcaları ile git gide çok daha tanınana ve sevilen alternatif bir tatil merkezi olacağı muhakkaktır. 



KAYNAKÇA 

  1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Ayder
  2. https://www.camlihemsin.gen.tr/ayder.htm
  3. https://www.ayderyaylasi.net/
  4. ww.pazar53.com/ayder,-kardan-adam-senliklerine-hazirlaniyor-20214h.htm
  5. https://www.ayderyaylasi.net/

Resim Alıntı.https://www.kalbimcity.net/ayder-yaylasi-resimleri.html/ayder-yaylasi-4


ayder yaylası 

Türkiye'nin Başlıca Gezilecek Yerleri

  • Abant Gölünü gezelim
  • Alaçatı'yı Gezelim - İzmir-Çeşme
  • ALANYA'YI GEZELİM Mİ ?
  • Amasra: "Çeşm-i Cihan Bu mu Ola?"
  • Assos- Behramkale-Aristo'nun Aşk Beldesi
  • Aspendos Tiyatrosu ve Antik Kenti
  • Antalya'da Çağlayanlar
  • Ayas'ı Hiç Gördünüz mü? ( Yumurtalık- Adana )
  • AĞVA'YI GEZELİM Mİ?
  • AYDER YAYLASI VE GÜZELLİKLERİ
  • AYVALIK'TA GEZİNELİM
  • AVANOS'TA GEZİNELİM
  • BERGAMA, PERGAMON'DA GEZİNELİM
  • BODRUM'UN GÜZELLİKLERİ
  • Fethiye ve Ölü Deniz
  • Dalyan ve İztuzu Plajı
  • Gediz Deltası ve İzmir Kuş Cenneti
  • Girlevik Şelalesi - Erzincan
  • Göbeklitepe- Cihanda İlk Yerleşke ve Gizemleri
  • GÖKÇEADA VE GÜZELLİKLERİ
  • Göreme'nin Turizm, Doğal ve Tarihi Özellikleri
  • Gülşehir Nevşehir
  • GÜRÜN GÖKPINAR GÖLÜ ALLAH' IN AKVARYUMU
  • IHLARA VADİSİ TARİHİ VE DOĞAL DOKUSU
  • Hazar Gölü ve Kömürhan Köprüsü Elazıg
  • Harput Şehri Kalesi ve Tarihi Eserleri
  • Harran'da Tarih Kültür Mimari ve İlk Üniversite
  • İznik ve İznik Kalesi
  • GÖKSU VADİSİ
  • Gerger ve Yeni Kale Cendere Köprüsü ile Vadisi ( Kahta )
İliniz, ilçeniz hatta köylerinizin, doğal güzellikleri hakkında yazılar yazabilir, Turistik, tarihi ve doğal güzellikleri fotoğraflarınız ile  paylaşabilrisiniz. 

 BAŞVURU İÇİN : ESA, İLETİŞİM  veya s_kuzucular@hotmail.com


Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar