Ayın Takdir Öyküsü ve Ömer Seyfettin

08.03.2020
 
 
Ayın Takdir Öyküsü ve Ömer Seyfettin
 
Ayın Takdiri adlı hikaye Ömer Seyfettin’in kahramanlık konulu ve onlar içerisinde de kalelerin zaptı ile ilgili  güzel öykülerinden biridir.  Ayın Takdir adlı öykü Ömer Seyfettin tarafından 1918 yılında yazılmış ve ilk kez aynı yıl içinde yakın arkadaşı Ziya Gökalp’ın çıkartmış olduğu Yeni Mecmu’a  adlı dergide yayımlanmıştır.  ( Ayın Takdiri!,Yeni Mecmua,  C. 2, S. 40, 18 Nisan 1918, s. 266)
 
Ayın Takdiri adlı öykü Ömer Seyfettin’in   Vire,  DiyetFerman Efruz Bey  Kütük Fon Sadriştayn’ın Oğlu  , Büyücü  , TopuzBaşını Vermeyen ŞehitFerman Pempe İncili Kaftan  gibi  tarih ve kahramanlık konuları işleyen bir öyküsüdür.
Ömer Seyfettin’in tarih ve kahramanlık konulu hikayerindeki tipler oldukça idealize edilmiş kahramanlar oplmaktadır. Nitekim bu öyküsündeki Aslan Bey de oldukça idealize edilmiş bir kahrmandır.
Ömer Seyfettin’in kahramlanlık konulu öykülerinden Vire,   Kütük ,  Büyücü  ve Ayın Takdiri gibi hikayelerinde kale fethi konusu ele alınmıştır.
 
 
Ayın Takdiri Öyküsü Özeti
 
 
Arslan Bey  büyük bir Türk askeridir.  Geçmişten beri ordusu ile birlikte pek çok kale zapt etmiş, düşmanlarına korku salmış bir komutandır.
 
Hayatını Türk yurdunun genişlemesini sağlamaya adayan Aslan Bey, ülkesine yeni topraklar kazandırmak için canla başla çalışan bir adamdır.  Tüm düşmanları onu tanımakta ve hiçbir düşmanı onun karşısına çıkmak istememektedir.  O ise hiçbir düşmandan korkmayan, kaleleri feth etmek konusunda büyük tecrübe sahibi olmuş bir komutandır.
 
Aslan bey yine ordusunu almış, onun gelemeye başladığını duyan düşmanları ise tedbirlerini almışlardır. Aslan Bey’in bu defa ki yolculuğu her zamankinden farklıdır.  Onun komutanlık dehasını, ordusunun gücünü ve büyüklüğünü bilen düşmanları   onunla karşılaşmamak için tedbirler almaktadırlar.
 
Aslan Bey, ordusu ile Borsem dağları içindeki Dregley Kalesi'nin önlerine gelir . Kaleyi ele geçirmek için askerlerine kaleyi kuşattırmıştır. Fakat bu defa Arslan Bey’in kafasında çok gizli bir plan vardır.  Aslan Bey’in niyeti tek bir kurşun atmadan ve kimseyi öldürmeden Dregly kalesini ele geçirmektir.  Fakat bu planının ve amacını herkesten sır gibi saklamaktadır.

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar