Ayşegül Uçağa Biniyor Romanı ve Ayşegül Serisi Gilbert Delahaye

26.06.2020



Ülkemizde “Küçük Ayşegül “ adı ile bilinen roman serisi aslında Belçikalı yazar Gilbert Delahaye’nin yazmaya başlamış olduğu  öldükten sonra da  kitapları resimleyen Marcel Marlier'in oğlu Jean-Louis Marlier’in devam ettirdiği Martine adlı bir roman serisinin başkahramanın adıdır.

Özgün adı Martine olan çocuk kitabı serisinin ana kahramanı Ülkemizde Ayşegül olarak tanınmış bu roman serisinin ilk baskısı Fransızca olarak Gilbert Delahaye tarafından yazılmış ve ressam Marcel Marlier tarafından da resimlenerek Casterman Yayınevi) 1954 yılında yayımlanmıştır.

Bu roman serisinin ilk kitabının adı ise Martine Çiftlikte adlı roman olmaktadır.  Roman 1954 yılında  ilk baskısını gördükten sonra önemli bir ilgi ile karşılaşmış, bunun üzerine romanın  yaratıcısı olan Gilbert Delahaye' romanın diğer serilerini yazmaya başlamıştır. Netice olarak eser. Belçika ve Fransa’da gördüğü büyük ilgi sonrasında diğer dillere de çevrilmeye ve pek çok ülkede de satılmaya ve tanınmaya başlar. Nitekim roman serisinin yazarı olan Gilbert Delahaye 1997 de ölene kadar 46 tane bu seriyi sürdüren roman yazmış olacaktır. Üstelik Gilbert Delahaye öldükten sonra da Ayşegül kitapları serisinin yenileri yazılmaya devam eder. Çünkü yazarının ölmesinden sonra Ayşegül serisini resimleyen Marcel Marlier'in oğlu Jean-Louis Marlier seriyi devam ettirir.

 Bu roman serisindeki Martine adlı küçük ana kahramanın adı Türkçeye çevrilince Ayşegül yapılmış, diğer ülkelerde de Martine’nin adı Amerikada Debbie, İtalya'da Christina, Almanya'da Steffi, İngiltere'de Emma, Portekiz'de Anita gibİ adlara dönüşmüştür. Elliden fazla ülkeye ve dile çevrilen bu roman serisinin ana kahramanı olan Martine pek çok dile çevrilirken o ülkede popüler olan kız çocuğu isimlerine dönüşmüş ülkemizde ise Matine’nin adı Ayşegül olup çıkmıştır.

Bu roman serisi ülkemizde ilk kez 1965 yılında yayınlanır. Serisinin ülkemizde yayınlanan ilk kitapları Ayşegül Okulda, Ayşegül Sirk Cambazı, Ayşegül Seyahatte, Ayşegül Hayvanat Bahçesinde, Ayşegül Denizde,  Ayşegül Uçakta gibi romanlar olmaktadır.  Yapı Kredi Yayınları Ayşegül kitap serisinin tamamını yayımlamaktadır.

Ayşegül Roman Serisinde Ayşegül her bir romanda örneğin, denize, çiftliğe, hayvanat bahçesine vb gidip çocuklara oralar hakkında bilinmesi gereken bilgileri ve detayları bir olay kurgusu içinde anlatmaktadır. Ayşegül ve Köpeği Fındık’ın romanlardaki görevi çocukları pek çok yerde gezdirirken her bir kitapta başka bir yeri öğretmeyi amaç edinmişlerdir.

Örneğin Ayşegül Uçağa Biniyor adlı romanda Ayşegül,  diğer çocuklara haritaya bakmayı, haritadan ülkeler bulmayı, uçağa binilirken neler yapılır, uçak yolculuğu nasıl yapılır, uçakta neler olur gibi uçak yolculuğu hakkında bilgiler vermektedir.  

 

Ayşegül Uçağa Biniyor Özeti 

Ayşegül, o yaz annesi ve köpeği Fındık ile yurtdışına gidecektir. Annesi bilet alırken Ayşegül de küçük köpeği Fındık ile uçak satış ofisindeki haritada gördükleri ülkeler hakkında konuşmaya başlamıştır.  Ayşegül, annesi ve köpeği Fındık ile İtalya’ya gideceklerdir.  İtalya’ya ise uçak ile gitmeye karar vermişlerdir. Uçak biletlerini alıp yolculuk yapacakları günü beklemeye başlarlar. Ayşegül ile Fındık tatile çıkacakları günü sabırsızlıkla beklemektedir.

 

Tatile gitme günü geldiğinde Ayşegül, , köpeği Fındık, Ayşegül’ün babası ve annesi havaalanında beklemeye başlarlar. Bavullarını bagaja verirler ve bavullarını yürüyen bir merdiven alıp götürür. Ayşegül ve ailesi bekleme salonuna geçerler. Biraz sonra anons yapılır ve uçuş bilgileri yolculara duyurulur. Binecekleri uçak, saatte, 800 km hızla gidecek olan 32 m uzunluğunda 10 bin metre yükseklikte uçacaktır. Binecekleri uçakta, 75 yolcu olacaktır. Ayşegül bu tatile annesi ile gidecektir. O yüzden Ayşegül babası ve Fındık ile vedalaşır.

Ancak, Fındık Ayşegül’den ayrı kalacağını anlayınca uçağın bavulları arasına saklanarak uçağa kaçak biner. Kimseye görünmeyen Fındık, bavullar arasına saklanır. Uçak havalanır ve Ayşegül uçağın içinde yolculuk ayrıntılarına dikkat etmeye ve kendi kendine anlatmaya başlar.  Uçak bulutlar içinde süzülürken yeryüzündeki evler, dağlar, ovalar, çok küçük gözükmektedir. Uçak normal bir şekilde uçuşa devam etmekte; uçaktaki görevliler yolculuğun konforlu bir şekilde sürmesi için hizmet etmekte, tüm yolculuk sorunsuz şekilde devam etmektedir.

Ayşegül portakal suyu içip yolcuları izlemektedir. Hostes uçaktaki çocukları birbirleriyle tanıştırır. Ayşegül de uçaktaki diğer çocuklarla tanışır. Akşam olunca da hostes onlara yemek servisi yapar. Fındık ise uçağın bağaj bölümünde bavulların iplerini çözerek vakit geçirmektedir. Uçak inişe hazırlanmış, inmiş anonsları yapılmaya başlamıştır.  Kemerler bağlanır.  Ayşegül, İtalya’yı gökten izlemeye başlamıştır. En sonunda Roma şehri de. Uçak piste iner, kapılar açılır yolcular uçaktan iner. Ayşegül ve annesi yere indiklerinde Fındık da çoktan inmiş ve koşup onların yanına gelmiştir.

 

 

KAYNAKÇA

Gilbert Delahaye, Marcel Marlier, Ayşegül 24-Uçağa Biniyor,  Yapı Kredi Yayınları

Aydın İleri, Hiç büyümeyen kahraman, 18 Şubat 2012

https://tr.wikipedia.org/wiki/Dünya edebiyatında nda_en çok_satan_kitaplar_listesi

https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BC%C3%A7%C3%BCk_Ay%C5%9Feg%C3%BCl

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar