BEN KARA FATMA ROMANI ÜZERİNE

06.01.2023

BEN KARA FATMA 

   Erzurumlu yazar Mehmet Dağıstanlı’nın “Türk yurdunu karşılıksız seven ve bu uğurda canlarını feda eden yiğit insanların anısına...” kaleme aldığı biyografik roman. 

   Tarihe “Kara Fatma” diye geçen, Erzurum Aşkaleli Üsteğmen Fatma Seher Hanım’ın hayatı... 

   Bazı hayatların destanlara, romanlara sığmayacağının ispatını görüyoruz bu kitapta. 

Konuyu Kara Fatma’nın ölümüyle açan yazar, olayların başladığı döneme giderek detaylı bilgilerle bu kahraman Türk kadınını tanımamıza yardımcı olmuş. Kitap genel olarak üç bölümden oluşmuş:

   1.Balkan savaşları sırasında cephe gerisindeki çalışmaları

   2.Eşinin Sarıkamış’ta şehit olmasıyla daha aktif görev almak istemesi ve işgâle karşı direniş güçlerine geçmesi

   3.Zaferden sonraki hayatı... Buna ayrıca Darülaceze’de yatışı ve ölümüne kadar geçen sürenin anlatımını da ekleyebiliriz. 

   İşgâl güçlerine karşı direnen vatanseverler, ayrıca Rum ve Ermeni çetecilerin köy baskınlarına, toplu katliamlarına, tecavüzlerine de karşı koymuşlar, savaşı hem işgâl ordularıyla hem eşkıyayla yapmışlardı. 

   Gerçek zamanlar, gerçek olaylar ve gerçek kişilerle anlatılan hatıralar, kitabın konusunu araştıranlar için, karşılaştırmalı tarih bilgisi de vermektedir. 

   Zaferden sonra kendine bağlanan maaşı da Kızılay’a (Hilal-i ahmer) bağışlayan yüce gönüllü kahraman anamızın, ilerleyen zamanda, vefasızlıktan yana da nasibini aldığını üzülerek takip ettik. 

   Bazı hayatlar başlı başına destandır. Mehmet Dağıstanlı’ya, büyük vefa örneği göstererek, bu değerli insanı bize tanıttığı için, onun hikâyesini yazıp savaşın zorluklarını ve vatan sevgisinin güzelliğini, yeniden, yaşattığı için sonsuz kere teşekkürler... Ellerine, gönlüne sağlık.

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar