Ben Kirke Hakkında Konusu Özeti Madeline Miller

06.04.2020

 
 
Ben Kirke  Madeline Miller
 
 
 
 
 
 
Kitabın Künyesi:
 
Yazar: Madeline Miller
Yayınevi: İthaki Yayınları
ISBN: 9786053759584
Sayfa: 408 sayfa Basım Tarihi: 2019
 
Ben Krke adlı roman Amerikalı  kadın romancı Temmuz 1978'de Boston'da doğan, New York ve Philadelphia'da büyüyen Madeline Miller’ in yazmış olduğu ikinci romandır.
 
Roman , Homeros’un Odesya destanında da yer alan   erkekleri domuzlara çeviren bir tanrıça olarak yer almaktadır.  Yazar Antik Yunan mitolojilerinde de yer alan bu mitsel karakter üzerinden fantastik bir kurmaca oluşturmuştur. Miller, Circe'nin hikâyesini anlatmak için çok çeşitli antik Yunan ve Latin kaynaklarından yararlanmış Yüksek Lisans düzeyinde eğitimi olan yazarın bu romanı dünyada ilgi ile karşılanmıştır.
2012 yılında Aşil Şarkısı  “The Song of Achilles”  adlı eseri ile ödül kazanan Madeline Miller[1], bu ikinci romanında da yüksek bir başarı yalamış, eser gördüğü ilgi sonrasında diğer birçok dillere çevrildiği gibi Türkçeye de tercüme edilmiştir.
 
Yazarın bu romanı 2018 yılında yılın en iyi Fantastic romanı seçilmiş, roman gördüğü ilgi sayesinde sekiz bölümlük bir TV dizisi haline de gelmiştir. [2]
 
 
ROMANIN ÖZETİ
 
Güneş tanrısı ve Titanların en büyüğü Helios'un evinde bir kız doğar.  Bu kızın adı Circe’dir . Fakat bu Circe garip bir çocuktur ve ne babası kadar güçlü ne de annesi kadar çok çekici ve acımasız biridir.  Circe  babasının salonlarında “olduğum şeyin adı yoktu”  ne olduğunu bilmeden büyümüştür.  Cirke doğduğu günden itibaren annesi tarafından bile sevilmemiş ne annesine ne de babasına hayır diyemeyen ve tepki de veremeyen aşağılanmış,  ezilmiş bir çocuktur.
 
Kirke’ 25 yaşına kadar aşık da olamaz. Ama bir gün yaşadığı bu hayattan sıkılır. Bir gün  Circe, bir balıkçıyı bir tanrıya dönüştürdüğünde büyücülük güçleri olduğunu fark eder. Hatta  Circe  bir rakibini tüm denizcilerin  korktuğu korkunç bir deniz canavarı haline getirince tanrıları bile tehdit edebilecek bir büyücülük gücüne sahip olduğunu  anlamıştır.
 
Arkadaş bulmak için ölümlüler dünyasına giden Circe başka bir âlemin olduğunu da fark eder.
 
“Ve bir gün, artık bu dünyaya dayanamayacağım, diye düşündüm. Bunun üzerine denizin derinliklerindeki kadim bir tanrı seslendi:
-Öyleyse çocuğum, başka bir dünya yap.”
 
Tehdit altında olan Zeus,  Circe’yi ıssız bir adaya hapseder ve Circe burada yüzyıllar boyu kalır.
Ancak  Circe farkında olmadan hem erkeklerin hem de tanrıların gazabını çekmektedir. Zalim kız kardeşi Pasiphae ve mucit Daedalus ile görüşmek için  Girit'i ziyaret eder. Daedalus'un insan becerisi le büyüsünü birleştirir.
En, sonunda kendini Olimpiyatçıların en korkunç ve intikamcı rakibiyle karşı karşıya kamıştır. Circe bu rakibine karşı en sevdiği varlığı korumak zorundadır.   Circe, tüm gücünü toparlamak mensup olduğu tanrılar âlemi ile çok sevdiği ölümlüler arasında tercih yapmak zorunda kalmıştır.  
 
 
[1] https://www.irishtimes.com/culture/books/circe-by-madeline-miller-review-a-fresh-take-on-ancient-mythical-tale-1.3463249
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Madeline_Miller

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar