Bilecik Turizm Tarih ve Doğal Güzellikleri

26.05.2012
 
  • Türklerde Mermer İşçiliği
  • Türk Mezarları: Süsleme, Hat, Motif ve Biçimsel Unsurları
  • Eskişehir'de Lüle Taşı İşleme Sanatı
  • Lüle Taşı ve İşlemeciliği
  • İl il Türkiye
  • Gezelim Görelim
  • Antik Kentler
 Dosya:Bilecik districts.png 

OSMANLI'NIN DOĞUM YERİ BİLECİK 




Bilecik, Marmara Bölgesinin güney doğusunda yeralmaktadır. İlginç olarak Türkiyede dört bölgede de toprakları olan tek şehirdir. Bilecik Marmara, Karadeniz, İçanadolu ve Ege Bölgelerinin kesiştiği noktadadır. Şehir en eski bilinen adları Agrilion ve Belekomadır. 4321 km²’lik alanı ile Türkiye’nin küçük illerinden biridir.Dağlar il topraklarının % 32’sine yakın bir bölümünü kaplar. Bu yükseltiler daha çok tepe görünümündedir. İlin en yüksek noktası Bozüyük ilçesinin batı ve güneybatısında yer alan yükseltiler üzerindeki Kala Dağı’dır (1906 m).İl topraklarındaki vadiler genellikle dik ve derin yarıklar biçimindedir. Bunların en önemlisi Sakarya Vadisidir. Göksu Vadisi, Göynük Vadisi ve Karasu Vadisi de önemli vadilerdir. (1) Nüfus: 194.326 (2000)2010 TUIK verilerine göre  merkez ilceyle beraber 8 ilce, 7 belde ve 243 köy vardır. 
Sakarya Nehri'nin etrafında toprakları olan Bilecik, engin dereleri, gölleri, ormanları ve maden ocakları ile ayrı bir özellik taşır.




BİLECİK'TEN YAPMADAN DÖNME

Ertuğrulgazi’ yi Anma ve Söğüt Şenlikleri ile Bilecik’ in Düşman İşgalinden Kurtuluşu, Ahilik ve Şeyh Edebalı Kültür Sanat Festivalini görmeden,

Şeyh Edebalı , Ertuğrulgazi, Dursun Fakıh Türbelerini; Metristepe Zafer Anıtı, Türk Büyükleri Platformunu ziyaret etmeden,

İnhisar’ın Narını, Pazaryeri’nin meşhur bozası ile helvasını tatmadan,

 Söğüt Ertuğrulgazi Müzesi gezmeden,

Pazaryeri Kınık Köyü toprak ürünleri almadan.... (6) 




Bilecik ilçeleri

Bozüyük
Bozüyük Frigler döneminde oluşmuş bir yerleşim merkezidir. 1908’den sonra Ertuğrul Livası’na bağlanarak Kaza merkezi yapılmıştır. Bozüyük Bilecik’in il olması ile birlikte 1924 yılında ilçe statüsüne kavuşturulmuştur. Bozüyük ilçesi bir çok fabrikasıyla üretim merkezi durumundadır. (4) 

Gölpazarı
Bizanslılar döneminde Harmankaya Tekfurluğu’na bağlı olan Gölpazarı, Osman Gazi tarafından alınmıştır. Gölpazarı kuruluşundan itibaren sıra ile Resulşel, Dönen ve Akçaova (Akçaoba) adlarıyla anılmış, son olarak Gölpazarı adını almıştır. Gölpazarı civarında meyvecilik yaygındır.

İnhisar
İnhisar önceleri Söğüt’e bağlı bir bucak iken mütevazı nüfusuna rağmen coğrafi konumu dikkate alınarak 1991 yılında ilçe yapılmıştır.

Osmaneli
Osmaneli çok eski bir yerleşim yeridir; Trakyalılar, Romalılar ve Bizansa ait kalıntılar bunu göstermektedir. İlçede her yıl karpuz festivali düzenlenmektedir.

Pazaryeri
Pazaryerinde ilk yerleşim 1273 yılında olmuştur. Pazaryerinde hediyelik ve turistik toprak ev eşyası ve ağaç eşya yapımcılığı da sürdürülmektedir.Ünü civar illere yayılmış olan pazaryeri bozası çok lezzetlidir. Ayrıca bira mayası üretimi için kullanılan şerbetçiotu bitkisinin Dünyada en kaliteli yetiştirildiği bölge Pazaryeridir.

Söğüt
Söğüt, Ertuğrul Gazi tarafından bir kuşatma ve mücadele sonucunda 1232 yılında Bizanslılardan alınmıştır. Ertuğrul Gazi Türbesi2nin de içinde bulunduğu ilçe önemli bir turizm merkezidir.Her yıl Söğüt şenlikleri düzenlenmekte ve çok büyük katılım olmaktadır.

Yenipazar
Eski adı Kırka olan Yenipazar, Cumhuriyetten önce Bolunun Göynük ilçesine bağlıydı. 1926’da bucak olarak Gölpazarı’na bağlanmış, 1988’de de ilçe olmuştur. (1) 

 


BİLECİK'İN TARİHÇESİ


Bilecik,  Bitinya (Bithynia) bölgesinin genel tarihi içinde gösterilmektedir. Bitinya bölgesinin bilinen tarihi MÖ 1950’lerde Trakya kavimlerinden Thynler’le başlar.MÖ 1550-1400 Mısırlılar, 1400-1200 Hititler, 1200-676 Frigler, 676-595 Kimmerler, 595-546 Lidyalılar, 546-334 Persler, 334-326 Makedonyalılar, 326-297 Özgürlük dönemi, 297-74 Bitinya Krallığı, 74-395 Roma İmparatorluğu, 395-1299 Bizans (673-678 ve 714-718 döneminde bölge Emevi ve Abbasi hakimiyeti) dönemlerini yaşamıştır.

Roma İmparatorluğu MS 395 yılında ikiye ayrılınca, Bitinya Bölgesi ve Bilecik Doğu Roma (Bizans) imparatorluğu sınırları içinde kaldı. Bizans döneminde Belekoma Kalesi Bilecik’te inşa edilmiştir. Bizans döneminde Bilecik bir Tekfurluk idi. Abbasi Halifesi Harun Reşid döneminde (797 yılında), Bitinya bölgesinin diğer şehirleri gibi Bilecik ve Söğüt civarı da fethedilerek Abbasi idaresine sokulmuştur. Çevresi kale ile korunan Belekoma kenti tarih içinde Bizanslılar-Emeviler ve Bizanslılar-Abbasiler arasında birkaç kez el değiştirmiştir.
 
 Selçukluların bir boyu olan Kayıların bir bölümü (400 çadırlık bir oba) Ertuğrul Bey yönetiminde batıya doğru yer değiştirerek Söğüt ilçesi ve çevresine gelmişlerdir.

Osmanlı vaka-i namelerinde Kayıların Söğüt ve çevresine yerleşme tarihi olarak 1230’lu yıllar gösterilmektedir. 1231 yılında İznik İmparatoru Selçuklu sınırına tecavüz edince Selçuklu Sultanı I. Aleaddin Keykubat Bizanslılara karşı bir sefer düzenlemiş, Ertuğrul Bey de bu sefere bir akıncı olarak katılmıştı. Selçuklu ve Bizans orduları arasında Sultanönü mevkiinde meydana gelen savaşın sonucunda Bizans ordusu yenilmiş, Karacadağ ve Söğüt dolayları Büyük Selçuklu Devleti’nin eline geçmişti. I. Aleaddin Keykubat Belekoma (Bilecik) Tekfurunu vergiye bağladı. Savaşta büyük yararlıklar gösteren Ertuğrul Bey’e Söğüt’ü mülk, Domaniç’i de yaylak olarak verdi.

Yine Osmanlı kaynaklarına göre Ertuğrul Bey 1281 yılında ölmüştür.  Ertuğrul Bey, Kayı Türklerinin değerli önderidir. Kayı boyu ise Osmanlı Devletinin nüvesi, kurucusudur. Böylece Söğüt ve dolaylarında kök salan 400 çadırlık uçbeyliğinden bir Devlet doğmuştur.

Osman Bey 1286 yılında İnegöl yakınındaki Hisarcık kalesini Bizanslılardan zaptetti. 1287 yılında İnegöl Tekfuru’nu Domaniç yakınındaki İkizce’de (Erice) yenilgiye uğrattı.

Osman Bey ve silah arkadaşlarının Bizans Tekfurları ile olan savaşlarını izleyen Selçuklu Sultanı III. Alaeddin Keykubat büyük bir ordu ile Karacahisar önlerine geldi. Osman Bey’in kuvvetleriyle birleşerek Bizans elindeki bu kaleyi kuşattı. Kuşatma sürerken Selçuklu Sultanı geri döndü. Osman Bey’e bir sancak, tuğ alem ve gümüş takımlı bir at göndererek Söğüt ve Eskişehir’i de içine alan bu sancağı Osman Bey’e verdi. Karacahisar’daki Rum kilisesini camiye çeviren Osman Bey ilk kez kendi adına hutbe okuttu(1289). Bu olaylar Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun ilk işaretleri olarak nitelendirilmektedir. (2) 

Osmanlı Devleti Türk-İslam Devleti olarak nitelenmekte, 1299-1923 tarihleri arasında Devlet-i Aliyye-yi Osmaniyye adı ile bilinmektedir. Kurucuları, Oğuzların Bozok kolunun Kayı boyundan olan Osman Gazi’dir. Osmanlı Devleti, Bilecik ilinin Söğüt ilçesinde ve yaylak olarak da Domaniç’de kurulmuştur.(7) 

 Bilecik (Belekoma) ve Yarhisar tekfurları vergiye bağlanmıştı. Osman Bey 1299 yılı yaz başında Belekoma kalesini ve peşinden Yarhisar kalesini fethetti.

Bilecik, Yıldırım Bayezid dönemine kadar Osmanlı yönetiminde kalmış, ancak, 1402 yılında Ankara meydan savaşında Bayezid’in Timur’a yenilmesi sonucunda 2 ay kadar Timur’un hakimiyetine geçmiş ve Çelebi Sultan Mehmet tarafından geri alınmıştır.

Bu tarihten sonra, Osmanlı yönetimi sırasında Bilecik giderek gelişmiş, ancak, şehrin kurulu bulunduğu alanın iskân için uygun olmaması daha hızlı gelişmesini engellemiştir. Bununla birlikte Bilecik Bursa ve İznik’ten Eskişehir’e ve Anadolu içlerine giden yol üzerinde önemli bir konaklama ve dinlenme yeri olarak önemini korumuştur.
I. İnönü Savaşı tümüyle Bilecik toprakları üzerinde geçmiştir. Akpınar, Oklubalı mevzilerinde göğüs göğüse kanlı çarpışmalar olmuştur.II. İnönü Savaşı, 23 Mart 1921’de Yunan ordusunun yeniden Bursa-Uşak kesimlerinden taarruzu üzerine başlamış ve Bilecik ili toprakları üzerinde geçmiştir.
Albay İsmet Bey yönetimindeki Türk kuvvetleri, Yunan birliklerini Bilecik-Pazaryeri ve İnegöl hattında karşılamış ve 26 Mart’ta ise Söğüt-Gündüzbey yolu, Yazıahlat-Karaköy demiryolu ve Bozüyük’ün batısı-Karasu çizgisinin oluşturduğu asıl mevzilerinde savaşmıştır. 30 Ağustos 1922’deki Başkomutanlık Meydan Muharebesiyle istilacı Yunan ordusuna karşı son ve kapsamlı zaferi kazanan Türk ordusu, 4 Eylül 1922’de Söğüt ve Bozüyük, 5 Eylül de Pazaryeri ve 6 Eylül l922’de ise Bilecik’i Yunan işgalinden kurtarmıştır. (2) 


      




BİLEÇİK'TE TARİHİ VE TURİSTİK YERLER


ŞENLİKLER

Üzerinde çok sayıda arkeolojik ve tarihi eser bulunan, Bilecik’teki tarihi eserlerin çoğunu Osmanlı döneminde yapılan camiler, türbeler, hanlar, hamamlar, sivil mimari örnekleri , imaret ve benzeri yapılar oluşturmaktadır. Kayı Boyu Aşireti mensuplarının 717 yıldan beri geleneksel olarak sürdürdükleri ve her yıl Eylül ayının 2. haftası Pazar günü muhteşem törenlerle kutlanan “Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri”ne (Yörük Bayramı) çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi gelir. (5) 

Şeyh Edebalı için Bilecik’te her yıl 6-7 eylül tarihlerinde çeşitli sanat, folklor ve kültürel etkinliklerin yer aldığı “Şeyh Edebalı Kültür Şenlikleri “ düzenlenir. Gelen konuklara türbe çevresinde şenlik pilavı ve üzüm ikram edilir. Şeyh Edebalı Türbesi yanındaki Orhan Gazi Camiinde mevlit okunur,Şehir stadyumunda çeşitli spor müsabakaları yapılır.


Bileçik ve ilçelerindeki başlıca gezilecek ve görülecek yerler şunlardır: 


Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi: Eski bir Türk evini restore ettikten sonra, 2001 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. Söğüt ilçe merkezindedir. Söğüt ve civarında yaşamış olan Yörüklere ait olan etnografik ve arkeolojik eserler sergilenmektedir. 

Müzede sancak, eski giyim ve kuşamlar, el dokuması kilim ve halılar, silahlar, ölçü ve tartı aletleri, peşkir ve para keseleri gibi etnografik eserlerin yanı sıra, sergilenen arkeolojik eserler arasında Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerine ait sikkeler, Roma dönemine ait toprak kaplar bulunmaktadır.



Ertuğrul Gazi Türbesi: Söğüt’ün hemen dışında bulunan türbe 13. Yüzyılda Osman Bey tarafından yaptırılmıştır. İlk olarak açık şekilde yaptırılan mezar Çelebi Mehmet döneminde türbeye çevrilmiştir. Günümüze dek pek çok kez onarım geçiren Ertuğrul Gazi Türbesi bugünkü halini 2. Abdülhamit döneminde yaptırılan onarım ile almıştır.

Çelebi Sultan Mehmet Camii: 1420 yılında tamamlanan cami Çelebi Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilmiştir. Çarşı Camii olarak biline cami dikdörtgen bir yapıya sahiptir. 3 girişi vardır ve biri büyük olmak üzere toplam 12 kubbeye sahiptir. Cami Söğüt’ün merkezinde yer alır.

Hamidiye Camii: Çifte Minareli Camii olarak da bilinen bu cami 2. Abdülhamit zamanında yaptırılmıştır. İlçenin en güzel yapılarından biri olan caminin özellikle minarelerinin mimarisi dikkat çekicidir.

Hamidiye İdadisi: Hamidiye Camii’nin hemen karşısında yer alan bu yapı yine 2. Abdülhamit tarafından cami ile birlikte yaptırılmıştır. İki katlı taş bir yapıdır.

Yetimler Yurdu (Dar’ul Eytam): Sultan Reşat döneminde tıpkı Kaymakam Çeşmesi gibi kaymakam Sait Bey tarafından yaptırılmıştır. İki katlı taş bir bina olan yetimler yurdu Hamidiye İdadisi’ne ek olarak inşa edilmiştir.

Kuyulu Mescit: İsmini bahçesindeki su kuyusundan alan yapının Ertuğrul Gazi zamanında yaptırıldığı sanılmaktadır. Günümüze dek defalarca onarımdan geçmiş olan mescit küçük bir ibadethanedir.


Pelit özü Göleti

İl merkezine 7 km uzaklıkta, etrafı çam ağaçlarıyla kaplı gölet; ulaşım kolaylığı ve geniş bir alana sahip olması nedeniyle özellikle hafta sonlarında büyük rağbet görmektedir

Küçük elmalı Gölet Çevresi

Pazaryeri İlçe merkezine 10 km uzaklıkta Küçük elmalı Köyü yakınında, çam ağaçlarıyla kaplı orman içi dinlenme yeridir İçinde tenis kortu, oyun sahaları ve masa, bank, ocak, tuvalet, çocuk parkı bulunmaktadır Gençlik ve izci kampları için de elverişli olan gölet çevresinin rakımı 950 m olup, doğa sporları ve Kültür Park niteliğindedir Olta balıkçılığı ile gölet çevresinde doğa yürüyüşü parkuru yer alır. (3) 

Bunlara ilaveten:

Saat Kulesi
Metristepe Zafer Anıtı
Orhan Gazi Camii
Köprülü Mehmet Paşa Camii
İnönü Şehitliği

Gezilip görülebilecek özelliklere sahip yerlerdir.

 

 Osman Gazi Cami



Rüstem Paşa Cami

KAYNAKÇA
  1. https://www.bilecik.bel.
  2. https://www.bilecik.bel.tr/tarih.php
  3. https://www.frmartuklu.net/bilecik-tanitimi/242537-bilecikte-gezilecek-yerler-nelerdir.html
  4. https://www.bilecikkultur.gov.tr/belge/1-33061/genel-bilgiler.html
  5. https://www.bilecikkultur.gov.tr/belge/1-57378/kultur-turizm.html
  6. https://www.bilecikkultur.gov.tr/belge/1-33079/yapmadan-donme.html
  7. https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilecik_(il)
    
Kaymakam Çeşmesi- Söğüt                                                                                            Metris Tepe, Zafer Anıtı

İLGİLİ SAYFALAR

  • ADANA'NIN TARİHİ VE TURİSTİK YERLERİ
  • ADIYAMAN, TARİHİ VE TURİZMİ
  • AFYON'UN TARİHİ VE TURİSTİK YERLERİ
  • AĞRI'NINTARİHİ TURİZMİ VE TURİSTİK YERLERİ
  • Aksaray'ın Tarihi ve Turistik Yerleri
  • Amasya'nın Tarihi ve Turistik Yerleri
  • Ankara'nın Tarihi ve Turistik Yerleri
  • Antalya'nın Tarihi, Turizmi ve Antik Yerleri
  • Artvin'in Tarihi, Turizmi, Yayla ve Vadileri
  • Aydın'ın Tarihi, Turizmi , Antik ve Doğal Güzellikleri
  • Balıkesir:Tarih, Turizm ve Gezilecek Yerler
  • Bartın'ın Tarihı Turizmi , Görülecek Yerleri
  • BATMAN'IN TURİZM, TARİH VE DOĞASI
  • Bayburt'u Gezelim mi?
  • Bilecik'i Gezelim mi?
  • Bingöl ve Güzellikleri
  • BİTLİS'İ GEZİP GÖRELİ,M
  • BOLU'YU GEZİP GÖRELİM
  • BURDUR'UN TARİH DOĞA VE KÜLTÜRÜ
  • Bursa'yı Gezip Görelim
  • Çanakkale: Tarihi, Turizmi ve Doğası
  • Çankırı'nın Tarihi Turistik ve Doğal Güzellikleri
  • Çorum , Tarihi, Turizmi ve Doğal Güzellikleri
  • DENİZLİ , TARİH TURİZM VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ
  • Elâzığ Tarih Turizim Doğal ve Diğer Özellikleri
  •  

İliniz, ilçeniz hatta köylerinizin, doğal güzellikleri hakkında yazılar yazabilir, Turistik, tarihi ve doğal güzellikleri fotoğraflarınız ile  paylaşabilirsiniz.

 BAŞVURU İÇİN : ESA, İLETİŞİM  veya s_kuzucular@hotmail.com




Not: Geleneksel ve Güzel Sanatlarla ilgili, Tez, yazı, İnceleme, Resim, Tablo, kaligrafi, ebru, Fotoğraf, minyatür, hat, sedef, el işi, oya, bezeme, Telkari, kazaziye  benzeri çalışma  ve araştırmalarınızı, sitemize üye olarak, bize başvurarak ESA'da paylaşarak kültürümüze katkıda bulunabilir, kendinizi ve ürünlerinizi tanıtabilirisiniz.

 





0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar