Bir Çift Yürek Hakkında ve Özeti Marlo MORGAN Bestseller

22.05.2020



Bir Çift Yürek Hakkında ve Özeti Marlo MORGAN

 

Bir Çift Yürek adlı roman Fransız asıllık Marlo MORGAN’ın bir romanıdır. İlk baskısı 1990 da yapılan bu roman kısa bir süre içinde oldukça ilgi görmüş ve en çok satan kitaplar arasına girmiştir.

“Bir Çift Yürek, Avustralya'da Amerikalı bir kadının Aborijinlerle birlikte çölü boydan boya katettikleri bir yürüyüşün romanıdır.  “Bu süre boyunca, çölün çorak coğrafyasındaki bitkiler ve hayvanlarla uyum içinde yaşamayı öğrenir. Olağandışı insanlardan oluşan bu toplulukla birlikte yaptığı yolculukta Morgan, bu insanların 50.000 yıllık kültürlerinin felsefesi ve bilgeliğiyle tanışır. Dayanıklılığının hergün sınandığı bu zorlu yolculukta, karşılaştığı her zorlukla birlikte ruhu da değişime uğrar.[1]

“Bir Çift Yürek, ilk basımından itibaren uluslararası bestseller olmuş ve tüm insanlığa eşsiz, zamanın derinliklerinden gelen güçlü bir mesaj iletmiştir. “ ( Tanıtım Bülteninden )

Roman, çölde yapılan bir seyahat esnasında doktor kadının kendini, insanları ve yerlileri bir başka cepheden tanımasına yol açar. Doktor, bu yolculukta çağdaş insanın, doğadaki insandan ne kadar kopup uzaklaştığını hisseder. Roman tüm varlıkların, evrensel birliğin bir parçası olduğu; evrendeki her şeyin bir diğerinin tamamlayıcısı olduğu ana fikrine ulaşır.

 

KİTABIN KONUSU

Elli yaşında Amerikalı bir tıp doktoru olan Marlo Morgan işi gereği Avusturalya’ya gider ve orada Aborjiniler ile ilgilenmeye başlar. Onun bu merakı onlarla birlikte 120 gün süren çölde seyahat yapmasına yol açar.  


KİTABIN ÖZETİ

Elli yaşında Amerikalı bir tıp doktoru olan Marlo Morgan, en pahalı giysileri giyinip en güzel takıları, son moda saçları ve makyajla Avusturalya’ya gider. Çalışmak için gittiği Avustralya’da, yerlilerin sorunları onu çekmeye başlar. Böylece Aborjinleri araştırmak ve anlamaya heves duyar.

Onun Aborijinler’e karşı olan ilgisi Aborijinler’in de çok hoşuna gitmiştir. Bunun üzerine Aborijinler de onu bir toplantılarına davet eder. Ancak, bu toplantı çok özel bir toplantıdır. Doktor, Aborijinler’e yaptığı iyilikler ve gösterdiği yakınlıktan dolayı özel bir hediye, ödül, takdir vb bir şeyler beklemektedir. Kendisini almak için eski bir Jep gelmiş ve yola çıkmıştır. Eski Jeep onu alarak çoğu çölün ortası olan dört saatlik bir yolculuk yaptırmıştır. En sonunda geldiği yer çölün orta yerinde bir grup “ilkel” yerlinin bulunduğu bir yer olur. Ortada ödül verilecek bir alan veya ortam da yoktur.

Yerlilerin ondan istediği ilk şey üzerinde ne varsa her şeyi çıkarması ve çırılçıplak olmasıdır.  Bir peştamala sarılı ve yalın ayak bırakılır. Diğer tüm eşyaları da orada yakılmıştır.  

Böylece Marlo Morgan’ın Avustralya’ da hem ruhi hem de fiziki dört ay sürecek olan bir yolculuğu başlar. Doktor, Avustralya yerlileri Aborijinler, ” Gerçek İnsanlar”  ile çölü boydan boya geçmek için yola koyulur. Kentli bir kadın olan Marlo Morgan çorak ve ıssız çölün ortasındaki bitkiler ve hiç görmediği hayvanlar ile yaşamayı öğrenmeye başlamıştır. Gerektiğinde solucan, yılan veya böcek yemeyi de öğrenmiştir. Aborjinlerin mistik dünyasına giren doktor onların doğaya olan mistik saygılarının, insanlara, hayvanlara ve dünyaya olan bakış açılarını idrak etmeye başlar.  

Aborjinlerin kendileri dışındaki diğer insanlara mutant insan olarak baktıklarını hisseder. Onlar kendilerinin bozulmamış gerçek insanlar olarak görürlerken kendi dünyaları dışındaki insanları da bozulmuş insanlar olarak görmektedirler. Aborijinler’in  50.000 yıllık kültürü, felsefesi ve bilgeliği bu kadını ruhsal bir yolculuğa da çıkarmıştır. Bu yolculuk çölün bir ucundan diğerine, bir yandan da bu günden binlerce yıl eskiye doğru ya giden kültürü anlama seyahati olmaktadır. Aynı zamanda bu deneyimler yazarın kendi için de ruhsal bir değişim başlatmıştır. Bu insanlar her sorunu atalarından aktarılmış deneyimlerle çözmektedirler.

 

Bu yolculuk her gün bir başka yönden direnç ve dayanıklılık savaşıdır. Aborijinler onu, kendilerinden biri kabul etmiş,  bu çölde onun dayanağı olmuşlardır. Her bir yerli onun ayrı bir öğretmenidir.  Doktor Hanım da her bir öğretmeninin ruhunu en çıplak hali ile izlemeye başlamıştır. Bu yalın çöl ortamında ruhların içinde bile her şey çıplak gezmektedir. O nedenle görmek ve anlamak çok kolaydır.  Çünkü burada maskeye hiç gerek yoktur. Ruh da karakter de ap açık ortadadır.

Bu insanlar doğa ile  iç içe bu kupkuru çölün bitkileri ve diğer hayvanları ile bütünleşmişlerdir. Her şartta aç ve susuz kalmamayı öğrenmişler konuşmadan birbirleri ile anlaşmayı başaran bir iletişim kurmuşlardır.  Çöldeki her çeşit hastalığa karşı buldukları tedavi yöntemi vardır.  Çöldeki bu insanlar hırs, kin, nefret, saldırganlık huylarından arınmışlar, olumsuz duyguları olmayan, yalan söylemeyen aldatmayı bilmeyen ve ihtiyaç da duymayan insanlar olmuşlardır.  

 

Doktor yolculuk boyunca ilkel olarak gördüğü insanların karşısında oldukça şaşırmıştır. Bu yolculuk boyunca kentli insanlar ile ilkel insanların hayatlarını ve düşünme biçimlerini sürekli mukayese etmiştir. Hiç bir maddi nesneye bağlı olmayan ve maddi zenginlik derdinde koşmayan bu insanlar mülkiyet hırsını da bilmeyen kişilerdir.

Çünkü bu insanlar ” sen birinin canını acıtırsan, kendi canını acıtırsın, birine yardım edersen, kendine yardım edersin.” Şeklinde düşünen kişilerdir.

 

Marlo MORGAN , Bir Çift Yürek , Dharma Yayınları , İstanbul, 2000



[1] Marlo MORGAN , Bir Çift Yürek , Dharma Yayınları , İstanbul, 2000

 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar