BİR KADININ MEKTUPLARI -TANITIM

10.07.2023

BİR KADININ MEKTUPLARI - Hilal Kahraman 

 

Hilal Kahraman, bu kitabına "Bir Kadının Mektupları" demiş. Kalbi kırık bir kadının dememiş, üzgün bir kadının dememiş, çok hayalleri olan ama hayal kırıklığına uğrayan bir kadının dememiş, bekleyen bir kadının dememiş, ayrılığın hasretiyle kavrulan bir kadının mektupları dememiş... 

Kocaman yürekli bir kadın ne kadar severse, ne kadar özlerse, ne kadar ümit ederse o kadar seven her kadının normal bir özelliği olduğundan, gönül rahatlığı ile (Herhangi) "BİR KADININ MEKTUPLARI" demiş. 

Kadın severse, özlerse, beklerse, vaz geçerse ve bunları sevdiğinin suratına haykıramazsa ne yapar?.. İşte bunu yapar. Yazar... Şiir, hikâye, roman yazar. Ama illâ ki hitabı sevgiliye olan mektuplar yazar. Bütün haykırışlar onadır. Okumasa da, anlamasa da, tınmasa da muhatap sevgilidir, yazı şiir de olsa öykü de olsa aslında mektuptur.

Okurken dalıp dalıp gittiğim için, "ben de böyle bir şey yazmıştım" dediğim için hep bir ortak duygu, düşünce, etki-tepki içindeydim. Hiç yabancısı olmadığım dizelerle karşılaştım. "Nasıl toparlarım" dediğimden biraz zor oldu ve uzun sürdü bunları yazmam. Birkaç dizesini örnek vereyim, dedim. Kitabın tamamını yazacaktım neredeyse...

Bazen kızmış "Bayım" diye seslenmiş, bazen yakın arkadaş gibi "Reis" diye içerlemiş. "Asmin'im" demiş, göklere yükseltmiş. Göğe değecek kadar büyük insanlara âşık olunur çünkü. Ama her defasında sevmeyi öne çıkarıp o duygudan sonraki emeği, fedakârlığı, sabrı, uğruna can vermeleri, gitmesin diye ses çıkarmamaları, metaneti anlatmış. 

Sevdayı elinde hazır bulan ve sevmenin bu tip duyguları da beraberinde getirdiğine inanmayan, anlamayan, sevgi sözcüklerini şikâyet olarak algılayan o sevgiliye yol vermek de bir nevi aşkı layık olmayandan geri almak olmuş. Buna rağmen onu beklemek ve sevmeye devam etmek, aşkı alışkanlığın ötesine geçirmiş. Ben hiç sensiz kalmadım çünkü aklım ve kalbim senle doluydu... diyerek aşkın gerçek ve yalın hâlini gözler önüne sermiş.

Sarı saçlı mavi kadın, minik yapılı dev kadın, kocaman yüreğinde yanardağlar saklayan ve büyük patlamalarla haykıran kadın:

Yazarız söylemek istediklerimizi. Okuyan kendinden bir şeyler bulur, belki de ilham oluruz. O sevgili okumasa da, yazdıklarımızdan haberi olmasa da...

...

Sen aklıma her geldiğinde

Dünya nüfusu ikiye bölünüyor

Yarısı sen oluyorsun yarısı ben

Sonra ikimiz bir bütün oluyoruz

Kimseye, kimselere sezdirmeden...

 

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar