Bunun Adı Findel Romanı Hakkında Bilgiler ve Özeti Andrew Clements

04.07.2020




Bunun adı Findel Romanı Hakkında Bilgiler 

Bunun adı Findel” adlı popüler çocuk romanı, elliden fazla çocuk romanı yazan, Amerikan asıllı yazar  Andrew Clements’in en popüler çocuk romanıdır. Yazar bu romanında  öğrencilerin okul hayatı, öğretmen öğrenci ilişkileri konusunu farklı bir açıdan ele almış, yazarın bu romanı en tanınan, en çok ödül alan , en çok satılan kitaplarından birisi olmuştur.

İngilizcedeki özgün adı “Frindle”  adlı bu roman Brian Selznick tarafından resimlenmiş eserin ilşk baskısı da 1996'da yayımlanmıştır.Bu roman oldukça ilgi görmüş ve pek çok ödül kazanmıştır.

Romanın aldığı ödüller ise şunlardır:

 

1999-2000 Pennsylvania Genç Okuyucunun Seçimi Ödülü (ABD)
1999 Pasifik Kütüphaneleri Birliği Genç Okuyucuların Seçimi (ABD)
1999 Teksas Çocukların Tacı Ödülü (ABD)
1998-1999 Massachusetts Çocuk Kitabı Ödülü (ABD)
1998-1999 Kuzey Carolina Çocukların Seçimi Ödülü (ABD)
1998 Rhode Island Çocuk Kitabı Ödülü (ABD)

Yazar, bu romanında çocuklara kelime öğrenmenin önemini fark ettirmeyi,  öğrenme, araştırma, proje geliştirmeye sevk ettirme,  eleştirmenin önemi anlatmaya çalışmış, öğrenmenin ve öğretmenin insan hayatı üzerindeki önemini vurgulamıştır.  

Romandaki Karakterler:

Mrs. Granger, Nicholas "Nick" Allen, Bud Lawrence, Miss Deaver, Mrs. Allen, Milo Sturgis, Janet Fisk, Alex Delaware


Konusu

Nick, beşinci sınıfa giden, öğretmenlerine sorular sorarak dersi kaynatan haşarı bir çocuktur. Ancak, dilbilgisi öğretmeni ona sözcüklerin nereden kaynaklandığı konusu hakkında araştırma yapması için ona bir ödev verir. Nick bu ödevini sunmak için bir formül düşünür ve kaleme Findel der. Lakin onun bu oyunu hiç ummadığı kadar çok ilgi görecektir.

Romanın Özeti

Nick , çok soru soran dersleri kaynatmayı seven ilginç bir çocuktur. Beşinci sınıfa giden Nıck,  yeni öğretmenleri Bayan Granger’ın derlsrini sorular sorarak kaynatmaya başlar.  Ama dilbilgisi öğretmeni Bayan Granger, kendi alanına hâkim bir öğretmendir ve Nıck’e özel bir ödev verir. Üstelik Nıck dersi de kaynatmaya artık fırsat bulamaz.  

Nıck’ın ödevi kelimelerin nereden geldiğini bulmaktır. Nıck bu ödevi için araştırma yapmaya başlar. Konuyu araştırırken Nıck’ın aklına ilginç bir fikir gelir.

Nick, kelimelerin nasıl meydana geldiği üzerinde epey bilgi toplayınca kalem yerine "findel" kelimesini kullanarak kelimelerin nereden ve nasıl meydana geldiğini örneklendirmek ister. Fakat diğer öğrenciler de kaleme Fındel demeye başlar. Bayan Granger ve Nick bu durumu düzeltmeye çalışsa da çocuklar bu kelimeyi kullanmaya devam ederler. Artık herkes kaleme fındel demeye başlamıştır

Bayan Granger , kalem yerine "findel" kelimesini kullanan çocukları bu alışkanlıktan kurtarmak için  çok uğraşır. Ama  çocuklar  kalem yerine "findel" yazmaya ve söylemeye devam ederler.
Bu yeni kelime kullanma sorununu kasabanın yerel gazetesi muhabirine kadar ulaşır.  Gazete muhabiri Judy Morgan bunun üzerine okula gelerek okul müdürü, Bayan Granger ve öğrencilerle görüşüp konuyu haber yapınca "findel"  sözcüğü bütün kasabaya yayılır.
Bu haber ve bu olay önemli bir Tv kanalı tarafından da haber konusu edilir. Bunun üzerineTV kanalı kasabaya gelerek , Nıck ve  Bayan Granger ile ropörtaj yapar. Bu seferde "findel"  sözcüğü bütün ülkeye yayılır.
Hatta akıllı bir yatırımcı olan Bud Lawrence bu kelimeyi markalaştırarak bu kelime üzerinden para da kazanmaya başlamıştır. Hatta telif sorunu yaşamamak için Nick'in babasıyla görüşüp,  Nick'e de bu markadan hisse verir. Böylece Nıck bir yandan okula giderken bir yandan da para kazanmaya başlamıştır…

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar