Çavdar Tarlasında Çocuklar "The Catcher In The Rye" J. D. Salinger

11.03.2015
Yazıda “Jerome David Salinger), Gönülçelen   veya Çavdar Tarlasında Çocuklar  “ hakkında bilgiler, eserin konusu, ana fikri,  kahramanları,  “Jerome David Salinger), Gönülçelen   veya Çavdar Tarlasında Çocuklar  “  “olay örgüsü,  eserin yazarı, “’nin  “hayatı, “, “şahıs kadrosu  yazarın diğer eserleri, eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar, “Jerome David Salinger), Gönülçelen   veya Çavdar Tarlasında Çocuklar  “ anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, , çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.
 
ROMAN HAKKINDA İLGİNÇ NOTLAR 
 
Dilimize Gönülçelen   veya Çavdar Tarlasında Çocuklar adıyla çevrilen romanın özgün adı  The Catcher in the Rye’dir. Roman  İngiliz yazar, J. D. Salinger tarafından yazılmış, 1951′de  İngiltere ve ABD`de basılmıştır.
Çavdar Tarlasında Çocuklar, Salinger’ın tek romanıdır.  Roman  ergenlik çağındaki bir çocuğun  yetişkinlerin  dünya düzenine karşı isyan edişini, Noel öncesi başına gelenlerle yüzünden  bir psikiyatri kliniğine  kadar gitmesine yol açan sorunlarına değinmektedir.
 
The Catcher in the Rye adlı romanı yazarın kendi özgeçmişinden pek çok izler taşımaktadır. Yazar, bu romanındaki kahramanının yaşadıklarına benzer bir hayat yaşamıştır. Bu nedenle romanındaki kahramanı Holden Caulfield’ ın başından geçenler bir anlamda yazarın başından geçenler olmaktadır.
Eser yazarın diğer eserlerinin birçoğunun da yayımlandığı, The New Yorker dergisinde  tefrika edilmiş daha sonra kitap halinde basılmıştır. Gönülçelen (Çavdar Tarlasında Çocuklar) derhal yankı yaratmış ve yazarının popüler olmasın sağlamıştır.  Romanın  anti kahramanı olan  Holden Caulfield’’in ergenlik dönemindeyken  topluma ve büyüklerin dünyasına  yabancılaşmasını ve masumiyetini kaybedişini anlatması, özellikle ergen okurlar arasında oldukça ilgi görmüş  eserin yakaladığı bu ilgi eserin ciddi satış rakamlarına ulaşmasını  sağlamıştır. Eser bu sayede yılda  250.000 adet satılan bir eser olmayı uzun müddet sürdürmüş  [1] tüm dünyada satış rakamı Dünyada 65 milyona kadar da ulaşmıştır.[2]
 
“Modern zamanların başyapıtı” olarak değerlendirilen bu eser, “ahlâk dışı” ve “açık saçık”  argo kelimelerinin bolluğu yüzünden  ABD’nin birçok  bölgesinde uzun süre yasaklı - sansürülü -eserler  arasında sayılmış, [3]  hâlâ da Amerikan kütüphanelerinin bazılarında bu yasak sürmektedir. [4] Roman ABD’nin birçok yerinde  lise düzeyindekiler için yasak kitap kabul edilmesine  rağmen yine de en çok okunan kitaplar arasındaki yerini korumaktadır.
1967′deki Adnan Benk eseri Fransızca versiyonu olan “L’Attrape-cœurs”den Türkçeye çevirmiş ve eseri  “Gönülçelen” olarak tanınmıştır.  Kitabın çevirisini İngilizceden yapan Coşkun Yerli ise  eseri özgün adına daha yakın olan “Çavdar Tarlasında Çocuklar”. Adıyla çevirmiştir. [5]
 
Holden Caulfield’ın  okulun üçüncü gününde okuldan atılmasıyla başlayan süreci Holden’ın ağzından anlatmaktadır.
 
Çavdar Tarlasında Çocuklar Roman’ının Konusu
 
Ergenlik çağına gelmiş olan Holden Caulfield, uyumsuz bir çocuktur. Dört ayrı okuldan da atılmıştır.  Büyüklerin dünyasına ve kurdukları düzene karşı isyankâr bir tutum içindedir.  Holden Caulfield   yaşadığı aşklar ile de sorunludur. En sonunda bir Noel öncesi başına gelenler onu psikiyatri kliniğine kadar götürmüştür.
 
ROMANIN KAHRAMANLARI
 
  • Holden Caulfield: Baş kahramanımız olan bu genç çocuk ergenlik döneminin getirdiği sorunlarla boğuşan, kendi dünyasında kendi kurallarıyla yaşayan, sorumsuz, düzensiz, palavracı fakat sevilen bir karakterdir.
  • D. B.: Holden’in ağabeyidir. İyi bir yazardır kendisi. Hollywood’da filim ve kitap yazmakta ve köşeyi dönmektedir.
  • Ackley: Holden’in nefret ettiği yan oda arkadaşıdır. Düzensiz, pislik, pasaklı ve sevilmeyen bir tiptir fakat Holden onun özlemini çekmektedir.
  • Phobe: Holden’in kız kardeşidir. Çok zeki bir kızdır, Holden ile araları çok iyidir, kızın zekiliği ve yaşından öte olan davranışları Holden’in çok hoşuna gitmektedir.
 
ÖZETİ
Hikâye Holden Caulfield`ın üç gününü kapsar. Holden okuduğu Pencey Prep okulundan Noel’den (tahminen 1949) hemen önce hariç tüm derslerden sınıfta kalmış ve atılmıştır
Holden daha önce, iki okuldan daha kovulmuştur ve bu sefer ailesiyle yüzleşmemek için eve gitmek istememiştir.  İlk önce eski tarih hocası Mr.Spencer`ı ziyaret eder. Hocası ona güzel şeyler söylemez.  Yurda dönen Caulfield, yakışıklı ve atletik bir genç olan  Stradlater  ve diğer yurt arkadaşlarıyla da kapışır ve orayı da küfürler savurarak terk eder. Ackley sevimsiz bir pisliktir.  Stradlater ise Holden’in eski evden tanıdığı bir kızla bir gece geçirmiştir.
Holden, New York’a gider.  Daha tatil başlamadığından eve giderek  ailesinin tepkisini çekmek istememektedir. Bu okul, atıldığı dördüncü okuldur ve ailesinden çekinmektedir. Caulfield, sarhoş olmuş, New York City` sokaklarında dolaşmaya başlamıştır.  Yolda  tanıdıklarıyla rastlaşır.  Ama her kime rastladıysa hepsini de  “samimiyetsiz/yapmacık (phony)”  bulmuştur. Caulfield sonunda bir otele gider. Noel tatiline kadar gezmeyi planlar ve  otele yerleşir. Cebinde  bir hayli para vardır.  Otelde bir kadın satıcısıyla anlaşır. Böylece ilk kez bir kadınla beraber olacaktır.  Odasına yaşıtı olduğunu tahmin ettiği bir kız gelmiştir.  Fakat  sevişmek istemeyen Holden kızı odadan çıkarmış, ücretini ödeyip kızı geri göndermiştir.  Fakat kadın satıcısı Maurice hem onu dövmüş hem de  fazladan beş dolar daha almıştır.
Holden, eski kız arkadaşlarından Sally Hayes ‘i arar. Beraber tiyatroya ve buz pateni yapmaya giderler. Sally ile buluşunca Holden oyun ve filmlerden nefret  ettiğini,  oyuncuların doğal olmadığını, ağabeyinin bile Hollywood’da filim senaryosu yazmasından hoşlanmadığını anlatır. Salyy bir ara eski bir erkek arkadaşını görür ve onunla dolaşır. Bunun üzerine Holden kıza hakaret eder.  Sally de üzgün bir şekilde kaçıp gitmiştir.
Holden Caulfield  artık çok bunalmıştır. Ailesine çaktırmadan kız kardeşi Phoebe`yi görmek için eve gider. Küçük kız kardeşi ona Noel için biriktirdiği parayı verir. Caulfield ailesi geldiği anda evden kaçar.
Holden hocası Mr. Antolini`nin evine gider. Hocası ona geleceği için mantıklı ve yararlı öğütler verir. Uyumaya başlayan Caulfield gözlerini açtığında hocasının onun alnını okşadığını görür. Holden bunu hocasının eşcinsel eğilimi olduğuna hükmetmiştir.  Hocasının evinden de ayrılan Holden, bir tren istasyonunda uyuyakalır. Sabah kalktığında ,  otostop yaparak Batı`ya doğru gitmeyi düşünmektedir.. Tanıdığı bütün insanlardan kaçıp vardığı yerde sağır taklidi yaparak bambaşka bir hayat sürecektir. Fakat önce bitirilmesi gereken bir iş vardır, kız kardeşinin parasını geri vermek.
Holden, Phoebe`nin okuluna gider ve  kız kardeşini öğle teneffüsünde  müzede beklediğine dair  not bırakır. Küçük kız kardeşi  Phoebe, elbiselerle dolu bir bavulla Holden’in yanına gelir.  Amacı Holden ile birlikte  kaçmaktır. Holden bu isteği reddeder. Kız kardeşine kötü örnek olduğunu düşünmeye başlamıştır. Phoebe ona küsünce, Holden de  Kaçmaktan vaz geçmek zorunda kalmıştır.  Holden kız kardeşini şehir parkına götürüp atlıkarıncaya bindirir. Atlıkarıncaya binen Phoebe, Holden`ı neredeyse ağlatacak kadar mutlu eder.
Holden Caulfield, şu anda bir psikiyatrist ile görüştüğünü ve sonbaharda okula gideceğinden bahsederek kitabı sonlandırır.
 
YAZAR HAKKINDA ÖZET BİLGİ
 
J. D. Salinger (Jerome David Salinger), 1 Ocak 1919’da New York’da doğdu. Manhattan’da, bir “modern klasik” sayılan tek romanı The Catcher in the Rye’daki (1951) Holden Caulfield’ın çocukluğuna benzer bir çocukluk geçirdi. 1934-36 arası Valley Forge Askeri Akademisi’ne, 1937-38 arası Ursinus College ve New York Üniversitesi’ne gitti; 1939’da Columbia Üniversitesi’nde yazı derslerine katıldı. 1941-48 arası Colliers, Esquire ve Cosmopolitan gibi şık dergilerde yirmi öykü yayımladı, ancak 1954’ten beri bunların yeniden yayımlanmasına izin vermemişti.  Bu öykülerinin bazıları ancak 1974’te korsan olarak yayınlandı. Zen-Budizm öğretisinden etkilenen Salinger, bunu yazdıklarına da yansıttı. “Yeni dönem” öykülerinden oluşan Nine Stories 1953’te yayımlandı.
1950’lerin ikinci yarısından itibaren New Yorker’da yedi tuhaf kardeşli Glass Ailesi’nin birbirine bağlı uzun öykülerini yayımlamaya başlayan Salinger, bu öykülerinin ilk ikisini Franny and Zooney adıyla 1961’de, sonraki ikiliyi ise Raise High the Roof Beam, Carpenters and Seymour: An Introduction adıyla 1963’te kitaplaştırdı. Glass ailesine ait son öykü “Hapworth 16,1924″ ise New Yorker’ın 16 Haziran 1965 tarihli sayısında kaldı.
1993'te Franny ve Zoey ile Dokuz Öykü adlı eserleri dilimize de çevrilip basıldı.
 
 
[1]  https://beyazkitaplik.blogspot.com.tr/2013/05/cavdar-tarlasnda-cocuklar-gonulcelen.html
[2] https://www.kitapkafalar.com/salingerin-cavdar-tarlasinda-cocuklar-kitabina-dair-bilinmeyenler/
[3] https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6n%C3%BCl%C3%A7elen_(roman)
[4]  https://beyazkitaplik.blogspot.com.tr/2013/05/cavdar-tarlasnda-cocuklar-gonulcelen.html
[5]  https://sabitfikir.com/haber/edebiyat-tarihinin-en-iyi-100-giris-cumlesi

 

 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar