Charles Dickens
Tam adı Charles John Huffam Dickens: ( d. 7 Şubat 1812 – ö. 9 Haziran 1870) İngiliz Edebiyatının en önemli yazarı, romancısı, öykücüsü, gazetecisi ve toplumsal eleştirmenidir.
Charles Dickens, tüm İngiliz edebiyatının, Victoria devrinin hatta dünyanın en iyi en etkili romancılarından birisi kabul edilmiş, yaşadığı süreç içerisinde de çok değer görmüş deha sahibi kabul edilen, eserleri hemen tüm dillere çevrilen, 19. Asırdan 21. Yy a kadar da eserleri en çok okunan büyük bir romancıdır.
HAYATI
Charles Dickens, 7 Şubat 1812’de İngiltere’nin Portsmouth şehrinde doğmuştur. Babası, Hampshire'daki Portsmouth'daki Kraliyet Donanması kâtiplerinden John Dickens,’tır. Annesi ise Londra'da yaşayan kızlık soyadı Barrow olan Elizabeth de katiplik işinde çalışan "neşeli ,sevgi dolu, , iyi bir anne ve iyi bir “kadındı. John ve Elizabet’in evliliğinden sekiz çocuk dünyaya gelmişti. Caharles , bu ailenin dünyaya gelen ikinci çocuğu oluyordu.
Charles Dickens’in babası sekzi çocuklu ailesini geçindirmek için çok büyük bir borca girmiş, tefeciler eline düşmüş, evinin eşyalarını dahi sattığı halde 1822'de borçlarından dolayı hapse girmişti. Küçük Caharles’in annesi Elizabeth, David Copperfield romanındaki gibi kocasını borçlardan kurtarmak için bir okul açmış ama bu okula hiç kimse kayıt olmadı. Ailesi üzerine bir yük daha binince Charles Dickens, on iki yaşındayken haftada 6 şilin maaş ile bir ayakkabı fabrikasında çalışmak zorunda kalıp okulundan da ayrılmıştı.
20 Şubat 1824'te Elizabeth Dickens ve dört küçük çocuğu da hapishaneye girmişti. Yazar bu yıllarını çocukluk yıllarının otobiyografik romanı olan David Copperfield ‘ta kahramanları farklı isimler olacak şekilde detaylı olarak anlatmıştır. Yazar, David Copperfield adlı romanında annesini Bayan Micawber, babasını ise Bay Micawber olarak göstermişti.
Dickens anlatılan nedenlerden düzgün bir eğitim alamamış, annesi ve babasının borçları yüzünden sürekli çalışmak zorunda kalmış, yoksul çok sıkıntılı, çalıştığı yerlerde işkenceler dahi gören bir ortamda büyümüştü.Ancak bu zorlu çocukluk yıllarını aşmayı başarması onu çok güçlendirmiş; diğer yandan da üzerinde Güneş Batamayan imparatorluğun yoksul insanlarının hayatını yakından tanımıştı. Hırsızlar, haydutlar, dilenciler, tefeciler, haydutlar, kötü kalpli işverenlerle didişerek büyüyen Dickens; güçlü, iradeli, hiçbir engel tanımamayı öğrenen, savaşçı bir karakter edinerek büyümüştü.
15 yaşında bir avukatın yanında stenografi öğrendi. Bu sayede “1835 yılında Morning Chronicle gazetesine stenograf olarak girdi ve 1835'te “Boz” takma adıyla Boz'un Karalamaları başlığında notlar yayımlamaya başladı.” Gazetenin yönetimi Dickens’e bırakılınca 20 yıl süresince gazeteyi yönetmişti. Gazeteyi yönetirken, 15 roman, 5 uzun öykü, yüzlerce kısa öykü ve makale yayımlayıp İngiltere genelinde tanınmış bir yazar oldu. Çocukluk yıllarındaki çektiği tüm acıları roman ve yazılarına limitsiz bir kaynak olmuş, çektiği tüm acıları edindiği şöhretinin sermayesi olmuşlardı.
Şöhretli bir yazar olarak 1840'ta Amerika'ya gitmiş çok iyi karşılanmıştı. 1843 ile 1846 birçok yere gidip bir çok yazarla tanışmıştı. Bu yıllarda Daily News gazetesini ve Household Words dergisini çıkardı.
1858 yılında eşinde ayrılmış, sık sık seyahate çıkıp konferanslar vermeye başlamıştı. Yorulduğunu fark edince Gadshill'deki evinde yaşamaya başladı. 1870'te de şöhretinin zirvesindeyken öldü. Mezarı Londra'daki Westminster Kilisesi'nde bulunmaktadır.
EDEBİ KİŞİLİĞİ
Elbette anlattıkları Dünyanın üçte birine hükmeden, üstünde Güneş batmayan, muazzam zenginliğe sahip İngiliz İmparatorluğunun arka bahçesini, Londra varoşlarında çürüyen fukara insanlarının dramları oluyordu. Dickens, Dünyayı sömüren zenginliğine inat yoksullarını çiğneyen en vahşi kapitalizminin ezdiği insanlardandı. Diçkens, büyüdüğü bu toplumsal yapının tam farkındaydı.
Dickens, 1836'da yayımlanan The Pickwick Papers adlı romanıyla şöhret oldu. 1837'de Catherine Hogarth ile evlendi. 1840 yılında Antikacı Dükkanı romanını yayımladı.
Birkaç yıl daha geçmeden tüm dünyanın tanıdığı meşhur bir yazar olmuştu. Yaşadığı kötü günlerden edindiği birikimler, ona sağlam bir karakter, ironiye giden bir mizah, toplumu ve düzeni eleştirebilecek kesin ve acımasız bir gözlem ve tasvir kudreti kazandırmıştı. Romanlarını haftalık veya aylık parçalar halinde tefrika ediyor, Viktorya döneminin yayın ve basım hayatına öncülük ediyordu. Romanlarındaki kişiler yakından tanıdığı insanların realist tasvirleri ve doğal karakterleriydi. Anlattığı olayların büyük kısmını yaşamış yahut şahidi olmuştu. Yazarlık başarısını yaşayıp, görüp, işitip veyahut esinlendiği olaylar ve kişileri ustaca betimlemek ve aksettirmekle sağladı.
Dikkati, özeni, merakı canlı tutacak teknik ustalığı, dozunda bırakmayı bildiği mizahi unsurları ve tamamen gerçekçi yaklaşımı ile popüler bir romancı olmayı başarmıştı. Karakterlerini psikolojik derinlileri ile aktarmadığından, anlatımdaki “ gevşeklikten “ dolayı tenkit edilse bile meşhur romancıların da takdirini hep kazandı.
Eserleri
Bay Pikvik'in Maceraları (1837)
Oliver Twist (1839)
Nicholas Nickelby (1839)
Antikacı Dükkanı (1841)
Bir Noel Şarkısı (1843)
Martin Chuzzlewit (1844)
Dombey ve Oğlu (1846-1848)
David Copperfield (1850)
Kasvetli Ev (1853)
Zor Yıllar (1854)
Küçük Dorrit (1855-1857)
İki Şehrin Hikayesi (1859)
Perili Ev (hikâye) (1859)
Büyük Umutlar (1861)
Müşterek Dostumuz (1865)
Edwin Drood'un Gizemi (1870
İLGİLİ YAZIMIZI TIKLAYIN
Charles Dickens Hayatı Edebi Yönleri Eserleri
İki Şehrin Hikayesi Hakkında Konusu Olay Örgüsü C. Dickens
Oliver Twist Hakkında Özeti Charles Dickens'ın Hayatı
İki Şehrin Hikayesi Hakkında Özeti C. Dickens'ın Hayatı