Çölde Bir İstanbul Kızı Konusu Özeti ve Esat Mahmut Karakurt

23.04.2020



Çölde Bir İstanbul Kızı ,Esat Mahmut Karakurt 

Çölde Bir İstanbul Kızı ,  daha ziyade macera türündeki romanları ile tanınan  Esat Mahmut Karakurt ‘un   bir romanıdır.

İlk baskısı 1926 yılında yapılmış olan Çölde Bir İstanbul Kızı  adlı roman, Osmanlının son dönemlerinde İstanbul’dan Şam’a kadar uzanan konusu ile macera ve aşk konulu bir romanıdır.

Çölde Bir İstanbul Kızı   adlı romanı  Esat Mahmut Karakurt   ‘un Vahşi Bir Kız Sevdim (1926)adlı romanından sonra yazılmış olan ikinci romanıdır.

Şura-yı Devlet üyesi Urfalı Mahmut Nedim Bey'in oğlu olan Esat Mahmut Karakurt, ( 1902, İstanbul - 15 Temmuz 1977,)  aşk, macera, polisye türü romanlar yazmış, çoğu da sinemaya uyarlanan,  aşk ve serüven romanları ile Cumhuriyetin ilk yıllarında popüler bir romancı olmuştur.  Ankara-Ekspresi-  , Kadın İsterse gibi romanları ile oldukça popüler olan Esat Mahmut Karakurt, çağdaş macera, polisiye ve aşk romanları türünde  edebiyatımızın en önemli romancılarından biridir.



Çölde Bir İstanbul Kızı ,   adlı roman filme de uyarlanmış Faruk Kenç ve Turgut Demirağ'ın üstlendiği 1957 yılı yapımı bu  Türk filminde başrolleri Turan Seyfioğlu ve Belgin Doruk paylaşmıştır.

 

ROMANDAKİ KARAKTERLER

SERMİN:  Çok güzel erkek gibi yetişmiş bir kızdır.  Gururlu, şımarık, kafasına eseni yapan, a paşa babasının dediğini kırmadığı, gururlu, şımarık, biraz da maceraperest, hayattan zevk almayı bilen bir kızdır.  
FİKRET:  Kadınlardan nefret eden, ,iri cüsseli, yakışıklı bir çete reisidir.
AFİF: Paşanın sağ kolu, Sermin’i deliler gibi seven nişanlısı  
NAZIM PAŞA: Kızını çok seven bir baba.

 

ROMANIN ÖZETİ

Daha küçükken annesini kaybeden Sermin, iyi eğitimli zeki bir kızdır.  Mahalledeki gençler  Sermin’e yabani gül adını vermişlerdir. Yakışıkılı bir adam olan Yüzbaşı Afif Bey ise Sermin’in babası Nazım Paşanın sağ koludur. Afif Bey, Sermin’e deliler gibi aşık olmuş, Sermin ile nişanlanmıştır.

Sermin’in nişanlısı ve babası görevleri icabı Arabistan’a gideceklerdir. Bu yüzden Sermin’de onlarla gitmek ister. Nişanlısı bu kararına çok sevinmiş babası da onları kırmamıştır. Böylece yola çıkarlar. Ama yolculuk çok uzun ve zahmetlidir.  En sonunda Şam yakınlarına kadar gelirler.

Şam Valisi Abdullah Paşanın kerimesi Fahrünnisa Hanım, çeteler tarafından kaçırılır. Sermin’in babası ve nişanlısı da askerler ile çetelerin peşine düşer. Sermin de onların yanın katılmıştır. Gazeteler, Fahrünnisa Hanım çöl çetesi tarafından öldürülmüş olduğunu yazmaktadır. Bu çöl çetesinin reisi i olan Fikret iri cüsseli, yakışıklı ve parlak gözlü bir hayduttur. Bu haydutlar kaçırdıkları kadınları kirlettiktn sonra büyük fidye alarak serbest bırakmaktadır.  

Sermin, ta buralara kadar babasına kendini kanıtlamak için gelmiştir.  Zaten küçük yaşından beri bir erkek gibi büyütülmüş şimdi de bir erkek gibi olduğunu kanıtlamak istemektedir. Lakin Babası ve askerler ile haftalarca çöllerde dolandıkları halde çetelerden bir iz yoktur. Sermin bir müddet sonra çölde çok sıkılmıştır. Çölde, ne insan, ne hayvan hatta eşkıya bile yoktur. Oldukları yerden ayrılmalarına da babası karşı çıkmaktadır. Sermin bir çadırın içinde kalmaktan iyice bunalınca askerlerden biri paşaya çölde bir han ile içinde bir meyhanenin olduğunu ve geceleri burada eğlenceler düzenlendiğini söyler. Bunu duyan Sermin ‘de nişanlısı ile oraya gitmek ister ve Paşa Babası da onun ısrarına dayanamayarak nişanlısı ile o hana gitmesine izin verir.

Fikret ve adamları eğlencenin dozunu kaçırınca Sermin daha fazla dayanamayarak Fikret ve adamlarına bağırır. Afif Bey de iyice sarhoş olmuş ve dengesiz davranmıştır. Çetelerden birisi hemen Sermin’e saldırmaya kalkar. Fakat Fikret, adamlarına seslenerek onlara engel olur. Herkes çok şaşırmıştır. Çünkü Fikret bir kadına ilk defa sahip çıkmakta ve onu kollamaktadır.

Sermin , bu olayı babasına anlatır ve aradıkları adam ile çetenin o çete olduğuna karar verirler. Bunun üzerine Sermin babasını da razı ederek Nişanlısı Afif Bey ile birlikte askerlerin başına geçerek bu hana gelirler. Günlerce bu handa Fikret ve adamlarını beklerler. Beşinci gece olunca Fikret ve adamları meyhaneye gelir.  Çıkan çatışmadan sonra Fikret Fikret ve adamları askerlere zayiat verdirirler  ve Sermin çetelerin eline esir düşer.  Sermin’in nişanlısı ve askerler geri çekilir.

 Sermin şimdi o vahşi Arapların eline esir düşmüş, Çetenin kurallarına göre Sermin çekilen kuraya göre, kuradan kim çıkarsa onunla birlikte olacaktır.  Fikret, Sermin’in böyle bir durumdan kurtarmak ise de çetenin kanunları bu olduğu için  olaya seyirci kalmak zorunda kalmıştır.  Çekilen kuradan   Gaffar adında vahşi bir Arap çıkar. Kuraya göre de  Sermin,  Gaffar ile birlikte olacaktır.  Gaffar , Sermin’i kucağına alarak odaya götürür . Fakat Sermin, tabanca ile Gaffar’ı öldürür.

Çeteler odaya girip Sermin’i dışarı çıkarırlar. Sermin’in cezası idamdır ve Fikret, bu idamı yapmak zorunda kalacaktır.  Çete heyeti sabaha kadar bu idamın yapılması için Fikret’e süre verir. Fakat, Fikret, Sermin’e aşık olmuştur ve Sewrmin’in bir suçu olmadığı için öldürmeye kıyamamaktadır. Sermin aslında Fikret’in  kötü biri olmadığını ve Fikret’ten hoşlandığını fark etmiştir.

Fikret ile Sermin sabaha kadar konuşup,  birlikte olurlar.

Ancak sabah olmuş ve Fikret, Sermin’i öldürmek zorundadır.  Fakat Fikret, Sermin’i alarak pencereden kaçırıp babasına teslim eder.  Sermin kurtulmuş ama Fikret askerler tarafından yakalanmıştır. Fikret idama götürülecektir…

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar