Yazıda “Margaret Atwood'un Damızlık Kızın Öyküsü - The Handmaid's Tale- “ romanı hakkında bilgiler, romanının özeti, romanın konusu, ana fikri, romanın kahramanları, romanın olay örgüsü, romanın yazarı, “Damızlık Kızın Öyküsü - The Handmaid's Tale “ romanın şahıs kadrosu yazarın diğer romanları, “Margaret Atwood'un” hayatı, “-Damızlık Kızın Öyküsü - The Handmaid's Tale “ adlı eserden alıntılar yer alır. Eser hakkında yorumlar, romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.
Eserin yayımlanma hikâyesi hakkındaki bilgileri, Dünya edebiyatına katkıları bulabileceksiniz.
DAMIZLIK KIZIN ÖYKÜSÜ HAKKINDA
Damızlık Kızın Öyküsü, özgün adı ile İngilizcesi; The Handmaid's Tale, Margaret Atwood'un distopya türü örneklerinden bir olarak kabul edilen bir romandır.
Atwood, bu romanı Batı Berlin ve Alabama'da 1980'lerin ortalarında yazmış ve roman 1985'te basılmıştır. Atwoodun bu romanı distopyanın güçlü feminist yönünü ele alarak karamsar bir kadın geleceği çizen bir romanıdır. Yazar bu romanında gelecekte kadınların rolünün daha kötü olacağı bu günkünün tersine kadın haklarının erkekler tarafından gasp edileceğini kadınların erkeklerin kölesi haline geleceği karamsarlığını anti ütopik bir yaklaşımla ele almıştır.
Roman kadın haklarının bugünkü halinin tersine döndüğünde neler olacaktır yaklaşımı ile yazılmıştır.
DAMIZLIK KIZIN ÖYKÜSÜ ÖZETİ VE KONUSU
Topluma terörist saldırılar olarak sunulan olayların ardından ABD hükümeti dağılmış; yerine Yakup'un Oğulları (Gilead) diyen bir grup yönetime el koymuş tur. Kısa sürede kadınların paralarına el konulmuş, çalışmaları yasaklanmış, yeni toplumdaki yerlerine dağıtılmışlardır. Kadınlar yüksek sınıf sayılan erkeklerle evlenip, ev işlerine bakacaklar yalnızca mavi elbise giyeceklerdir. Hizmetçi olarak kullanılan, doğurma yaşını geçmiş ya da kısır olan kadınlar olan Marthalar ise yeşil giysi giyecektir. Kırmızı uzun elbise, kırmızı eldivenler giyen, kırmızı peçeler ve beyaz kapatanlar giyecek olanlar ise ise damızlık kızlardır.
Damızlık kızlar yüksek rütbeli erkeklere aittir. Bu kadınların öncelikli görevi çocuk doğurmak ve eşlerini memnun etmektir. Damızlık kızları eğiten, kahverengi elbiseli kadınlara da teyze denemektedir.
Gilead yönetimini yaşlı kadınlar, kalabalık eğitim merkezlerinin yönetiminden sorumlu olan ekonokadınlar desteklemektedir. Daha alt seviyedeki erkeklere ait olan kadınlar ise k mavi, yeşil, kırmızı çizgili elbiseler giyeceklerdir. Eğer bir kadın bu sınıflardan hiç birisini beğenmezse kolonilerden birine gidip ağır işlerde çalışmak, kirlenmiş hava ve toprak yüzünden yavaş yavaş ölebilmek özgürlüğüne de sahiptir. . Ya da Jezebel olarak anılan komutanların yasa dışı partilerinde fahişelik yapabilmek şansına da sahiptirler. Kadınların okuması, yazı yazması yasaktır. .Kişilikleri, meslekleri, paraları, özgürlükleri yok edilmiştir. Marta sınıfındakilerin dışındaki kadınlar isimleri ile de çağrılmazlar.
Gilead'daki erkeklerin, yönetim kademesine ait birkaç rütbeleri vardır. En üstte, , komutanlar, bulunur ve sırasıyla Göz olarak adlandırılan, gizli polisler; Gilead sınırlarını büyütmek görevindeki melekler, polisler ve gardiyanlar üst sınıfı teşkil ederler.
Kitap, gazete ve televizyon tamamen Gilead yönetiminin kontrolündedir ve haberlerde yalnızca meleklerin yeni bir zaferi ya da yakalanan suçlular gösterilmektedir. Gilead, askeri güçler ve dini ögelerle toplumu kontrol altında tutmaktadır.
Margaret Attwood Quebe Hakkında
1939da Ottowada doğan Margaret Attwood Quebec, Ontario ve Torontoda büyüdü. Boston, Vancouver, Edmonton, Montreal, Berlin, Edinburgh ve Londra dâhil pek çok kentte bulundu, ayrıca tüm dünyayı dolaştı. Roman, şiir ve edebiyat eleştirisi dallarında yirmiye yakın eseri vardır. Attwood/ halen romancı Graeme Gibson ve kızları Jess ile birlikte Torontoda yaşamaktadır.