Damızlık Kızın Öyküsü Hakkında Özeti Margaret Atwood

08.07.2015

 


 
 
 
Yazıda “Margaret Atwood'un Damızlık Kızın Öyküsü - The Handmaid's Tale- “  romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları, romanın olay örgüsü,  romanın yazarı, “Damızlık Kızın Öyküsü - The Handmaid's Tale  “ romanın şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları, “Margaret Atwood'un”    hayatı,  “-Damızlık Kızın Öyküsü - The Handmaid's Tale “   adlı eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.
 
Eserin yayımlanma hikâyesi hakkındaki bilgileri, Dünya edebiyatına  katkıları bulabileceksiniz. 
 
DAMIZLIK KIZIN ÖYKÜSÜ  HAKKINDA 
 
Damızlık Kızın Öyküsü, özgün adı ile  İngilizcesi; The Handmaid's Tale, Margaret Atwood'un distopya türü örneklerinden bir olarak kabul edilen bir romandır.
 
Atwood, bu romanı Batı Berlin ve Alabama'da 1980'lerin ortalarında yazmış ve roman 1985'te basılmıştır. Atwood’un bu romanı “distopyanın güçlü feminist yönünü “  ele alarak karamsar bir kadın geleceği çizen bir romanıdır. Yazar bu romanında  gelecekte kadınların rolünün daha kötü olacağı bu günkünün tersine  kadın haklarının erkekler tarafından gasp edileceğini kadınların erkeklerin kölesi haline geleceği karamsarlığını anti ütopik bir yaklaşımla ele almıştır.
 
Roman  kadın haklarının bugünkü halinin tersine döndüğünde neler olacaktır yaklaşımı ile yazılmıştır.  


DAMIZLIK KIZIN ÖYKÜSÜ  ÖZETİ VE KONUSU
 
Topluma terörist saldırılar olarak sunulan olayların ardından ABD hükümeti dağılmış; yerine Yakup'un Oğulları   (Gilead)  diyen bir grup yönetime el koymuş tur. Kısa  sürede kadınların paralarına el konulmuş, çalışmaları yasaklanmış,  yeni toplumdaki yerlerine dağıtılmışlardır.  Kadınlar   yüksek sınıf sayılan  erkeklerle evlenip, ev işlerine bakacaklar yalnızca mavi elbise giyeceklerdir.  Hizmetçi olarak kullanılan, doğurma yaşını geçmiş ya da kısır olan kadınlar olan Marthalar  ise yeşil giysi giyecektir. Kırmızı uzun elbise, kırmızı eldivenler giyen,  kırmızı peçeler ve beyaz  kapatanlar  giyecek olanlar ise ise damızlık kızlardır.
 
Damızlık kızlar yüksek rütbeli erkeklere aittir.  Bu kadınların öncelikli görevi çocuk doğurmak ve eşlerini memnun etmektir. Damızlık kızları eğiten, kahverengi elbiseli kadınlara da  teyze  denemektedir.
 
Gilead yönetimini yaşlı kadınlar, kalabalık eğitim merkezlerinin yönetiminden sorumlu olan   ekonokadınlar  desteklemektedir.  Daha alt seviyedeki erkeklere ait olan kadınlar ise k mavi, yeşil, kırmızı çizgili elbiseler giyeceklerdir. Eğer bir kadın bu sınıflardan hiç birisini beğenmezse kolonilerden birine gidip ağır işlerde çalışmak, kirlenmiş hava ve toprak yüzünden yavaş yavaş ölebilmek özgürlüğüne de sahiptir. . Ya da Jezebel olarak anılan komutanların yasa dışı partilerinde fahişelik yapabilmek şansına da sahiptirler. Kadınların okuması, yazı yazması yasaktır. .Kişilikleri, meslekleri, paraları, özgürlükleri yok edilmiştir. Marta sınıfındakilerin dışındaki kadınlar isimleri ile de çağrılmazlar.
 
Gilead'daki erkeklerin, yönetim kademesine ait birkaç rütbeleri vardır. En üstte, , komutanlar, bulunur ve sırasıyla Göz olarak adlandırılan, gizli polisler; Gilead sınırlarını büyütmek görevindeki melekler, polisler   ve  gardiyanlar  üst sınıfı teşkil ederler.
Kitap, gazete ve televizyon tamamen Gilead yönetiminin kontrolündedir ve  haberlerde yalnızca meleklerin yeni bir zaferi ya da yakalanan suçlular gösterilmektedir. Gilead, askeri güçler ve  dini ögelerle toplumu kontrol altında tutmaktadır.
 
Margaret Attwood Quebe  Hakkında
 
1939’da Ottowa’da doğan Margaret Attwood Quebec, Ontario ve Toronto’da büyüdü. Boston, Vancouver, Edmonton, Montreal, Berlin, Edinburgh ve Londra dâhil pek çok kentte bulundu, ayrıca tüm dünyayı dolaştı. Roman, şiir ve edebiyat eleştirisi dallarında yirmiye yakın eseri vardır. Attwood/ halen romancı Graeme Gibson ve kızları Jess ile birlikte Toronto’da yaşamaktadır.
 
 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Umut Demirci

Umut Demirci

6 years ago

eline sağlık :)