KategorilerEDEBİYATEdebiyat Terimleri MazmunlarDeccal Nedir Kiyamet Deccal ve Hicaz

Deccal Nedir Kiyamet Deccal ve Hicaz

16.09.2015
 
 

 

 Deccal ( Şiir Dünyamızda Deccal )

 

Osmanlıca yazılışı Deccâl :  دجال

Deccal kelimesinin Osmanlıca sözlüklerdeki anlamları:  “Hakkı bâtıl, bâtılı hak olarak gösteren.  Kıyamet kopmadan önce gelen, İslâmı kaldırmaya çalışan, dinlere savaş açan yalancı ve aldatıcı kimse. Kıyâmetin büyük alâmetlerinden biri. Kıyâmete yakın çıkacağı bildirilen ve Îsâ aleyhisselâm ile hazret-i Mehdî tarafından öldürülecek olan zâlim. Kıyametten önce ortaya çıkarak yandaşlarıyla birlikte dini yıkmaya çalışan azgın kimse. Kıyâmete yakın çıkacak, yalancı, dini tahrîb edecek şahıs.”

 

Deccal kelimesi Arapçadaki decl kökünden gelir. Decl, boyamak, yaymak, örtmek anlamındadır. Deccal ise, çok yalancı, aldatıcı, hilekâr anlamında bir sıfattır.

Deccal, İslamiyet, Hıristiyanlık ve Yahudilikte kıyametten önce geleceğine inanılan; kendini önce peygamber sonra da Allah olarak ilan edecek olan; insanları inançlarından saptırarak kötülüğe ve sapkınlığa yönelteceğine inanılan, şeytani bir varlık olarak  tasavvur edilir. Deccal, kutsal kitaplarda kıyamet öncesi ortaya çıkarak  İslamı ortadan kaldırmaya çalışarak büyük karışıklıklar çıkartacak olan kimse veya hadise olarak anlatılır. Deccal ortaya çıktıktan sonra Dünya’ya pek çok kötülük gelecek Hz İsa ile Mehdi yeryüzün e inerek Deccal’ı ortadan kaldıracaktır.  ( bkz  Deccal Nedir ve Deccal Tasavvuru )

 

 İslamiyet’te kıyamet alametlerinin 6. sı olarak gösterilen Deccal , Hz İsa’nın yeniden doğmasından önce zuhur ederek  sahte bir peygamber olarak ortaya çıkıp, insanlığı dehşete salacak olan önce peygamber sonra da Tanrı olduğunu ilan edecek olan  tek gözlü, alnında  sadece Müslüman olanları okuyabileceği “ kefere” yazısı olan büyük bir kötülüktür. Deccal tek gözlü, kısa boylu, suyu ateş, ateşi su;  cenneti cehennem, cehennemi cennet olan büyük bir yalancı olacaktır. ( bkz İslam Deccali İle Alakalı Hadisler ve Tevilleri )

Deccal’ın  yaydığı kötülük  Mekke, Medine ve Mescid-i Aksaya ‘ya giremeyecek  Deccal’ın alnındaki Kâfir yazısı  sadece  okuma yazma bilmese dahi Müslümanlara görülecek diğer dinlerde olanlara görülmeyecektir.

Deccal,  büyük yalanları ile âleme şeytanın idaresini getirecek kendine inanmayanları  kendi cehennemine atacak, inananları ise kendi cennetine gönderecektir. Fakat onun cenneti cehennem, cehennemi ise cennettir.

Yaydığı kötülük kıyametin habercisi olacak olan Deccal’ın hükmü Hz İsa veya Mehdi’nin gelmesi ile son bulacaktır. Şia inançlarına göre ise Deccal’ı ortadan kaldıracak  olan kuvvet Mehdi ve ordusudur.

Deccal  divan, halk ve hatta çağdaş şiirimizde de görülen bir unsurdur.

Tuvânâ olsa olurdu har-ı Deccâle har-bende
Veli berş âfetin almış teninde kalmamış kuvvet                 Nefi (Sihamı Kaz K k14/4) [1]

Har- ı Deccaldır derdim eğer olsaydı pâlânı      Nefi

Mesîhâ geçinir ammâ har-i Deccâl ile tevem   Nefi

Anda k’ıslâh ide tapun şer ü şûr
Har-î Deccâle diyeler ker ü kûr             Şeyhi Harname

Şöyle mağlub-u riyadır ki yanına gidenin
Hak üşer başına güya hâr-ı deccal yürür.      Ruhı Bagdadi  [2]Softa riyaya o kadara aldanmıştır ki   sanki Deccal’ın eşeği yürüyormuş gibi herkes  onun etrafına doluşur.

Şöyle mağlıb-ı riyadır ki yanınca gidenin
Halk üşer başına gûyâ har-ı Deccâl yiiriir          Ruhî


Çalmazız çağırmazız bir sâza mayii olmazız
Dinsiz imansız hem ehline Deccâl olmazız          Yahya Bey

“Gele Deccâl gele gele
Gör ki bu gün neler ola
Cümleten il sana güle 
Gele Deccâl gele gele
Gör kim senün hâlün n'ola”   Niyazi Mısri [3]

 

Kimi rivayetlere göre İsa’nın inişi tozlu bir günde olacak
Beytüllahim’de bir rahip bu yüzden sürekli toz üretir
Tozun sesidir gökgürültüsü, tozun öksürüğü
Tozun merhemi sağaltır ayışığının tende bıraktığı lekeleri
Zaman tozludur, toz öldürecek Deccal’i
Tozun çarmıhında değişecek İblis ateşten elbiselerini
Çünkü toz barış sağlar, toz savaş, toz bir Marinetti şiiri![ [4]   Murat Güzel

 

KAYNAKÇA

 

  • [1]  Nurettin ÇALIŞKAN, NEF'Î DİVANI VE SİHÂM-I KAZÂ'NIN ZİHNİYET, EDEBÎLİK VE İÇERİK BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASI*, https://www.turkishstudies.net/Makaleler/
  • [2]  A. Talat Onay Edebiyatımızda Mazmunlar, MEB , İst. 1996, shf 181
  • [3] https://www.tefekkurdergisi.com/Yazi-Deccal_ve_Deccaliyet_-533399.html
  • [4] HAYRİYE ÜNAL ,BİR PORTRE ve TÜRK ŞİİRİNDE DOKUZ İRONİK SÖYLEM, https://www.edebistan.com/index.php/hayriye-unal/bir-portre-ve-turk-siirinde-dokuz
Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da