Deccal ( Şiir Dünyamızda Deccal )
Osmanlıca yazılışı Deccâl : دجال
Deccal kelimesinin Osmanlıca sözlüklerdeki anlamları: “Hakkı bâtıl, bâtılı hak olarak gösteren. Kıyamet kopmadan önce gelen, İslâmı kaldırmaya çalışan, dinlere savaş açan yalancı ve aldatıcı kimse. Kıyâmetin büyük alâmetlerinden biri. Kıyâmete yakın çıkacağı bildirilen ve Îsâ aleyhisselâm ile hazret-i Mehdî tarafından öldürülecek olan zâlim. Kıyametten önce ortaya çıkarak yandaşlarıyla birlikte dini yıkmaya çalışan azgın kimse. Kıyâmete yakın çıkacak, yalancı, dini tahrîb edecek şahıs.”
Deccal kelimesi Arapçadaki decl kökünden gelir. Decl, boyamak, yaymak, örtmek anlamındadır. Deccal ise, çok yalancı, aldatıcı, hilekâr anlamında bir sıfattır.
Deccal, İslamiyet, Hıristiyanlık ve Yahudilikte kıyametten önce geleceğine inanılan; kendini önce peygamber sonra da Allah olarak ilan edecek olan; insanları inançlarından saptırarak kötülüğe ve sapkınlığa yönelteceğine inanılan, şeytani bir varlık olarak tasavvur edilir. Deccal, kutsal kitaplarda kıyamet öncesi ortaya çıkarak İslamı ortadan kaldırmaya çalışarak büyük karışıklıklar çıkartacak olan kimse veya hadise olarak anlatılır. Deccal ortaya çıktıktan sonra Dünya’ya pek çok kötülük gelecek Hz İsa ile Mehdi yeryüzün e inerek Deccal’ı ortadan kaldıracaktır. ( bkz Deccal Nedir ve Deccal Tasavvuru )
İslamiyet’te kıyamet alametlerinin 6. sı olarak gösterilen Deccal , Hz İsa’nın yeniden doğmasından önce zuhur ederek sahte bir peygamber olarak ortaya çıkıp, insanlığı dehşete salacak olan önce peygamber sonra da Tanrı olduğunu ilan edecek olan tek gözlü, alnında sadece Müslüman olanları okuyabileceği “ kefere” yazısı olan büyük bir kötülüktür. Deccal tek gözlü, kısa boylu, suyu ateş, ateşi su; cenneti cehennem, cehennemi cennet olan büyük bir yalancı olacaktır. ( bkz İslam Deccali İle Alakalı Hadisler ve Tevilleri )
Deccal’ın yaydığı kötülük Mekke, Medine ve Mescid-i Aksaya ‘ya giremeyecek Deccal’ın alnındaki Kâfir yazısı sadece okuma yazma bilmese dahi Müslümanlara görülecek diğer dinlerde olanlara görülmeyecektir.
Deccal, büyük yalanları ile âleme şeytanın idaresini getirecek kendine inanmayanları kendi cehennemine atacak, inananları ise kendi cennetine gönderecektir. Fakat onun cenneti cehennem, cehennemi ise cennettir.
Yaydığı kötülük kıyametin habercisi olacak olan Deccal’ın hükmü Hz İsa veya Mehdi’nin gelmesi ile son bulacaktır. Şia inançlarına göre ise Deccal’ı ortadan kaldıracak olan kuvvet Mehdi ve ordusudur.
Deccal divan, halk ve hatta çağdaş şiirimizde de görülen bir unsurdur.
Tuvânâ olsa olurdu har-ı Deccâle har-bende
Veli berş âfetin almış teninde kalmamış kuvvet Nefi (Sihamı Kaz K k14/4) [1]
Har- ı Deccaldır derdim eğer olsaydı pâlânı Nefi
Mesîhâ geçinir ammâ har-i Deccâl ile tevem Nefi
Anda k’ıslâh ide tapun şer ü şûr
Har-î Deccâle diyeler ker ü kûr Şeyhi Harname
Şöyle mağlub-u riyadır ki yanına gidenin
Hak üşer başına güya hâr-ı deccal yürür. Ruhı Bagdadi [2]Softa riyaya o kadara aldanmıştır ki sanki Deccal’ın eşeği yürüyormuş gibi herkes onun etrafına doluşur.
Şöyle mağlıb-ı riyadır ki yanınca gidenin
Halk üşer başına gûyâ har-ı Deccâl yiiriir Ruhî
Çalmazız çağırmazız bir sâza mayii olmazız
Dinsiz imansız hem ehline Deccâl olmazız Yahya Bey
“Gele Deccâl gele gele
Gör ki bu gün neler ola
Cümleten il sana güle
Gele Deccâl gele gele
Gör kim senün hâlün n'ola” Niyazi Mısri [3]
Kimi rivayetlere göre İsa’nın inişi tozlu bir günde olacak
Beytüllahim’de bir rahip bu yüzden sürekli toz üretir
Tozun sesidir gökgürültüsü, tozun öksürüğü
Tozun merhemi sağaltır ayışığının tende bıraktığı lekeleri
Zaman tozludur, toz öldürecek Deccal’i
Tozun çarmıhında değişecek İblis ateşten elbiselerini
Çünkü toz barış sağlar, toz savaş, toz bir Marinetti şiiri![ [4] Murat Güzel
KAYNAKÇA