Musa SERİN kardeşimizin “DEDEM KORKUT’UN TÜRBESİNE YÜZ SÜRMEK” başlıklı yazısına kuvvet olması dileklerimle ve bu çalışmama vesile olduğu için teşekkürlerimle can dostlara selam ve muhabbet…
DEDE KORKUT VE BAYBURT
“Bayburt ili, eski bir yerleşim yeri olması nedeniyle, zengin bir tarihi geçmişe ve kültürel kimliğe sahiptir. Bu değerlerden biri de Türk Dünyası’nın ortak kültür hazinelerinden en büyüğü olan ve yaşanmış olayları efsaneleştirerek anlatan Dede Korkut hikâyeleridir.
Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden Alp Erenler’den biri olan Dede Korkut’un mezarı, Bayburt’a bağlı Masat köyündedir. Hikâyelerde (Parasarın Bayburt Hisar’ı)olarak anılan Bayburt Kalesi’nin karşısındaki Duduzer Tepesi’nde de hikâye kahramanlarından Bamsı Beyrek(Beğ Böğrek)’in mezarı bulunmaktadır.
1997 yılında Valiliğimizce “Bayburt Dede Korkut 3. Kültür-Sanat Şöleni” kutlamaları çerçevesinde, Türkiye çapında(80 ilde) ilk ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik, “Dede Korkut” konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenlenmiştir.
Edebiyat tarihimizin önemli siması ”Dede Korkut”u öğrencilerimize tanıtmak, ilgi ve yeteneklerini tanıyıp geliştirmelerine, daha başarılı olmalarına, kendilerine güven duyabilmelerine, sosyal ilişkilerde anlayışlı ve saygılı olabilmelerine, bilimsel inceleme ve düşünme alışkanlığı kazanabilmelerine imkân vermek amacıyla düzenlenen bu yarışmalara katılan eserler, Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri tarafından değerlendirilmiştir.
Büyük Ozan ve Bilge Kişi olarak Korkut Ata’nın, Türk Dili ve Kültürü üzerine efsanevî öyküleriyle derin bir yeri olması ve ulusça yeniden hatırlanmak istenmesi sebebiyle Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı’nca 1998 Yılı Dede Korkut Destanı’nın 1300. Yıldönümü olarak kutlanmıştır.
Dede Korkut Destanı’nın 1300. Yıldönümü dolayısıyla basımı yapılan bu kitaba, eseleri ile katılan öğrencilerimizi, yarışmaya katılan eserlerin değerlendirmesini yapan Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyelerini ve bu kitabın basımını gerçekleştiren Bayburt Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanlarını kutluyorum.”
Ali Haydar ÖNER
Bayburt Valisi
ÇOCUK BAKIŞIYLA DEDE KORKUT
-Bayburt 3. Kültür Sanat Şöleni Bayburt Valiliği
İl Milli Eğitim Müdürlüğü Yayınları-2000-
Öğrencilere yönelik yarışmanın Kompozisyon Türkiye birincisi Gaziçiftliği Lisesi öğrencisi Duygu GÜCÜK’ün TÜRKİYE BİRİNCİSİ kompozisyonunun son bölümünü sizlerle paylaşmayı bir görev biliyorum:
DEDE KORKUT DÜŞ DÜŞLEDİ…
“Gölgeli ve büyük ağacın altına oturup, Dede Korkut’la XX. yy hakkında konuşuyoruz. O, dünyanın gidişini beğenmediğini söylüyor. İnsanların düşüncelerini, davranışlarını eleştiriyor. Günümüz insanının maddî varlığa verdiği önemi, çıkar savaşlarını anlatırken önce öfkeleniyor, sonra eline kopuzunu alıyor, neşeli havalar çalıp destan söylüyor:
“Şimdi hani dediğim bey erenler,
Dünya benim diyenler,
Ecel aldı yer gizledi,
Fani dünya kime kaldı?
Gelimli gidimli dünya,
Son ucu ölümlü dünya…”
Avuçlarını açıp göğe kaldırıyor, sonra bana dönüp şöyle diyor: “Ecel geldiğinde Allah imandan ayırmasın, Kadîr seni namerde muhtaç etmesin, Tanrının verdiği ümidin kesilmesin, ak alnında beş kelime duâ kıldık, kabul olsun, âmin diyenler Tanrının yüzünü görsün…”
-Duygu, hadi kalk! Duygu!
-Aaaaaayyyyyy!
Hepsi bir rüyaymış. Dede Korkut kitabını okurken uyuya kalmışım; ama rüyada bile olsa Dede Korkut’la konuşmak güzeldi…”
Duygu GÜCÜK
Gaziçiftliği Lisesi/Ankara-2000
Türkiye Kompozisyon Birincisi
Öğrencilere yönelik yarışmanın şiir TÜRKİYE BİRİNCİSİ Burdur Anadolu Lisesi öğrencisi Gonca ÖZMEN’in şiirinin son dizelerini de paylaşmak mutluluk verici…
“Bir deli eser Bayburt Kalesi’nde, Duduzar Tepesi’nde rüzgâr,
Senin nefesini solur, Soğanlı Dağları’ndaki, Çoruh vadisindeki meşeler,
Çocuklarını çok seversin sen, ayrılamazsın Bamsı Beyrek’ten,
Gelemesen de buralara kalkıp Masat Köyü’nden
Ger Oğuz’un yayını, gönder okla mesajını,
Biliyorum mutlaka etkileyecektir okuyanı,
Su gibi kutsal, bozkır gibi, engin berrak sözlerin…”
Gonca ÖZMEN
Anadolu Lisesi/Burdur-2000
Türkiye Şiir Birincisi
Bilgi kaynaklarımıza ve katma değer çalışmalarıyla paylaşıma katkı sunan kalemlerimize şükranlarımı sunuyorum… Musa SERİN kardeşimizin yazısı ile birlikte bu çalışmamız üzerine çok yorumlar yapılabilir ve yapılmalıdır da… Selam ve muhabbetle…Şahin Öğretmen
Sibel Cihan
8 years ago
Şahin Mutlu
8 years ago