DEDEMİN DEFTERİ- AĞIZ TADI

27.10.2022

AĞIZ TADI

 

Dedemin bir arkadaşı, bir gün oğlunu, kızını ziyaret etmeye diye evden çıkmış. "Bakalım oğlumun kızımın halleri nicedir, iyi midir, hoş mudur, dolu mudur, boş mudur..." demiş giderken. 

Önce oğlunun evine gitmiş. Oğlu, filanca köyün en zengin ağasıymış meğer. Tarla takım, ev bark sahibi biriymiş. Babasını karşısında görünce çok sevinmiş oğlan. Hemen içeri buyur etmiş. Baş köşeye oturtmuş. İzzet ikram sunmuş. Gelin hanım pek memnun olmamış ama sesini de çıkarmamış. Yiyecekler sofraya gelip gittikçe suratını asmış, zoraki gülümsemiş, istemeye istemeye hizmet etmiş. E yılların tecrübesi... Adam anlamamış mı sanki gelinin memnun olmadığını. 

Kavurmasından manda yoğurduna, etli pilavından güvecine sofrada herşey varmış. En son ballı kaymaklı kızarmış ekmek sunmuşlar adama. Suyunu da içip yatmış.

Sabah erkenden kalkıp, oğlu daha uyanmadan, yola çıkmış. Gelin hanımın suratsızlığından kaçıp bir de kızını görmekmiş niyeti.

Kızı, uzak bir dağ köyünde oturuyormuş. O da çobanın karısıymış. Tarla yok, toprak yok... Köylünün verdiği yevmiyeyle geçiniyorlar. Elde avuçta bir şeyleri yok. 

Kız babasını görünce çok sevinmiş. Atlamış boynuna sarılmış, ellerini öpmüş. Hemen içeri buyur etmiş. Çoban damat da çok sevinmiş kayınbabasının geldiğine.

-Aman bizim de evimize misafir mi gelmiş... Evimiz mi şenlenmiş, bereketlenmiş...  

Hemen ocağı yakmışlar, pelitleri dökmüşler önlerine. Kızcağız közleyip közleyip babasına veriyormuş. Elleri yanarak, üfleyerek, neşe içinde yemişler pelitleri. Adam suyunu da içmiş uyumuş.

Sabah, bu fakir aileye daha fazla yük olmamak için erkenden kalkıp yola koyulmuş. Köyüne giderken de dedemin bakkalına uğramış. Ayaküstü hal hatır sormalardan sonra dedem;

- Çocuklar nasıldı, sana iyi baktılar mı?.. Diye sormuş.

Adam derin bir nefes çekip bırakırken

- Vallaa ne diyem, kızın evinde pelit yedim üstüne su içtim ağzım bal oldu. Oğlanın evinde bal yedim üstüne su içtim ağzım b.k oldu, demiş.

Dedem bunu anlatır, sonra bize;

-Ağız tadı malda mülkte, balda börekte değil, güler yüzde tatlı dildedir. Sofranıza oturanın ağzı, su içince bal olsun, b.k olmasın, derdi. 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar