Define Adası Hakkında ve Özeti Robert Louis Stevenson

24.04.2015

Yazıda “Robert Louis Stevenson'un Define Adası    “romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları,  “Define Adası   “romanın olay örgüsü,  romanın yazarı, “Robert Louis Stevenson'un   “hayatı, “, “şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları, eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar, Define Adası   romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.
 
 DEFİNE ADASI ROMANI  HAKKINDA GEREKLİ BİLGİLER 
 
Define Adası  adlı roman İskoç asıllı romancı  Robert Louis Stevenson'un  dünyaca ünlü macera romanıdır. Roman tüm dünyaya yayılmış, pek çok türevleri oluşan  dünya edebiyatında belki de en çok işlenen bir roman olarak tanınmış, romanın adı yazarının adından çok daha  meşhur olmuştur.
 
 Roman  dünya edebiyatının  korsan ve kayıp define temalarını kullanan ilk roman olmak ve sonrasında yazılmış bu tip temalı romanların öncüsü  olarak da dikkati çekmektedir.
 
Robert Louis Stevenson bu  eserini 30 yaşında iken yazmaya başlamış ve  bu romanı ile dünya çapında şöhrete ulaşmıştır.  Romancı olarak ilk başarısını bu kitapla elde etmiştir. Roman sipariş üzerine yazılmıştır.  Robert Louis Stevenson bu romanı üvey oğlunun, bir harita, bir define, terk edilmiş bir gemi ve içerisinde kadın olmayan bir hikâye şeklinde bir roman  siparişi [1]üzerine kaleme alınmıştır
Yazar  bu romanını ailesi ile birlikte yaşadığı  İskoçya’nın  yaylaları ile meşhur Braemar adlı yerleşim yerinde iken yazmıştır. [2]
 
Roman ilk kez 1881-1882 yıllarında bir çocuk dergisinde diziler halinde tefrika edilmiş;  ilk bölümlerinden sonra tamamlanan kitap daha sonra 1883 yılında basılmıştır.
 
Eser  yayınlandıktan sonra pek çok uyarlamaları da ortaya çıkmış, benzeri konuda pek çok kitap yazılmıştır. Eser birçok kez sinemaya  da aktarılmış,  Define Adasına Dönüş adındaki İngiliz televizyon dizisine de esin kaynağı olmuştur.[3]
 
KONUSU VE KISA ÖZETİ
 
Romanda, İngiltere’de bir hancının oğlu olan Jim Hawkins adlı bir çocuğun çıktığı define avı konusu işlenmektedir.
Babasına ait  Amiral Benbow Hanı`nda çalışarak geçiren  Jim Hawkins, handa kalmaya başlayan Bill adındaki bir  korsanla tanışır.  Yaşlı bir denizci olan Bill’in   sırlarla dolu bir geçmişi ve   sürekli olarak kaçmaya çalıştığı  tek bacaklı bir denizci vardır.  Odasındaki sandıkta, kese kese parası olan ve Kaptan Flinte ait bir de hazine haritası saklayan Bill aniden ölmüş, sırlarını da  Jim Hawkins  öğrenmiştir.
 
Kilitli sandığı açan  Jim, define hikâyesini ve define  haritasını konusunu, babasının doktoru olan ve çok çok güvendiği Doktor Livese’ye anlatır. Defineyi bulmaya karar veren doktor,  yakın arkadaşı Şövalye Trelawneyi, geçmişi  karanlık bir denizci olan Uzun bacaklı  John Silver adındaki bir denizciyi ve bir grup mürettebatı  ve Bill’i de yanına alarak haritadaki Define Adasına doğru  yola çıkarlar.
 
Bill ve arkadaşları bir deniz yolculuğundan sonra sözü edilen adaya ulaşır.  Fakat onları izleyen tek bacaklı bir korsan ile adamları  da vardır.
 
Üstelik b u serüvende kimin dost kimin düşman olduğu da belli değildir. Korsan Flintin altı adamıyla adaya gizlediği hazineyi kim ele geçirecektir? Roman Bill ve arkadaşlarının Define adasında başlarına gelen maceralar ve defineyi bulduktan sonra korsanlarla girdikleri mücadele konu edilmektedir.   
 
 
Hikayenin kahramanları :

JIM HAWKINS: Jim Hawkins,Admiral Benbow hanını İşleten ailenin oğlu.
 BİLLY BONES: Flint’in adamlarından ve Flint’in define haritasını taşıyan kişi  yaşlı korsan
BLACK DOG:  Flint’in tayfası Billi öldürüp  haritayı alacaktı.
PEW: Black Dog Bill’den haritayı alamayınca  gelen Bill’in ikinci ziyaretçisi olan kör adam
KAPTAN DANCE : İngiliz subayı Dance, Jim ve annesini korsanlardan kurtaran kişi
DR. LİVESEY: Jim ve Trelawney ile define için adaya yolculuğa çıkan doktor.
SQUİRE TRELAWNEY: Trelawnwy devletin yetkili kişisiydi. Soylu biriydi.
KAPTAN SMOLLETT: Define adasına giden geminin kaptanı .
LONG JOHN SİLVER: Korsan Flint’in tayfası defineyi biliyordu. tayfayı kışkırtıp isyana kalkışan Silver,daha sonra Jim’in hayatını kurtardı.
ISRAEL HANDS: Gemini ikinci kaptanı.
BENN GUNN: Korsan Flint’in tayfalarından biri
 
 
ÖZET
 
Jim Hawkins’in babası ölmüş ve  Jim Hawkins günlerini  babasından kalan Amiral Benbow Hanı`nda çalışarak geçirmektedir.    Bir gün bu  hana  Bill adında bir kaptan gelmiş ve  handa kalmaya başlamıştır. Bill’in yanında  bir de gizemli bir sandık vardır. Kaptan  handa kalmaya başlayınca herkes onu merak etmeye başlamıştır. Bill, küçük Jim’e biraz para vererek  bir ayağı tahta olan bir denizciyi gördüğünde, kendisine haber vermesini de tembih etmiştir.  
 
Bill handa kalmaya başlayınca  sürekli olarak eline bir dürbün alıp  dışarıyı gözlemekten kendini alamamaktadır.  Bu durum Jim’in dikkatinden kaçmamıştır.  
 
Aradan aylar geçmiş olmasına rağmen  Bill’in bu handan gitmeye niyeti yoktur. Daha sonra hanın parasını dahi vermemeye başlamıştır. Bu sebepten  Jim’in babası ile Kaptan Bill tartışmaya başlamıştır. Bir tartışma sırasında,  Jım’in babası  kalp krizi geçirir. Annesi Jim'e gidip doktor Livesey'i çağırmasını ister.. Jim koşarak Doktor Livesey'in yanına gitmiş geldiklerinde Doktor Livesey'den babasının çok az ömrünün kaldığını öğrenmişlerdir.
Birkaç gün sonra Jim'in  babası  ölür.  Yaşadıkları bu hana  Karaköpek lakaplı bir korsan gelmiştir. Kaptan Bill, Karaköpek’i görünce çok şaşırmış. Karaköpek ve Kaptan  Bill silahlarına sarılmışlar,  Kaptan Bill  yaralanmış,  Karaköpek  de kanlar içinde handan dışarı çıkmıştır.
Birkaç gün sonra Jim ve annesi hanlarının yakınlarında gözü olmayan biriyle karşılaşmışlar, adam Jim'in kolunu tutarak kendisini hana götürmesini istemiştir.  Jim ile  bu adam  Kaptan'ın odasına girdiklerinde  Kaptan Bill’in ölmüş  olduğunu  görmüşlerdir.  
Gözsüz adam arkadaşlarını çağırmaya gittiğinde  Jim, Kaptan’ın sandığını açarak içindeki kağıtları, haritayı bir miktar parayı da almıştır.  Hana gelen korsanlar Kaptan Bill’in sandığını ve hazinesini alarak handan uzaklaşmışlardır.. Gözsüz adam paralarla kaçarken  hana gelen polislerin atlarının ayakları altında kalmıştır.  
Kaptan Flint, çok tehlikeli bir korsandı ve bir yerlere gizlemiş olduğu hazinesi vardı. O,  adamlar ise para peşinde değil, hazinenin yerini gösteren haritanın peşinde idi. Ve bu harita,  artık Jim’in ellerindeydi.
Jim’in babasının doktoru olan Doktor Liveseye  bu haritanın gösterdiği adaya gitmek ve defineyi bulmaya kara vermişti.  Jim ise define avına çıkacakları için oldukça mutluydu.  Jim'in annesine yardımcı olması için  bir işçi vererek Brİstol limanından, denize açılmışlardı.  
Adaya varmalarıan bir iki gün yol kaldığında  Jim  bir  elma almak için girdiği fıçının içinde iken, aşçılık da yapan tek bacaklı gemici Silver  ile bir  başka bir gemicnin konuşmalarını duymuş mürettebattakilerin bir çoğunun korsan olduğunu anlamıştı. Silver  ise   kaptan Bill’in  kaçtığı tek bacaklı korsandan başkası değildi. Jim Fıçıdan çıkınca,  kaptan, kont ve doktora tüm duyduklarını anlatmıştı.
 
 Adaya çıktıklarında Jim  tayfalardan bazılarını isyan çıkaracaklarını ve gemiyi ele geçireceklerini öğrenmişti. İsyancılardan Tom, Silver’e karşı çıkmış, Silver, Tom’u öldürmüş, bunu görünce kaçan Jim yamyam gibi bir adamla karşılaşmıştı. Adı Benjamin Gunn olan bu gemici, üç yıl önce burada tek başına yaşamaya mahkûm edilmiş biriydi.
Adaya  inen  Jim’in  grubuyla isyancılar  çatışmaya başlamış  Jim ve arkadaşları   gemiden gerekli eşyaları alıp   gemiden ayrılmışlar, kırık bir kuleye sığınarak, gemiyi isyancılara bırakmışlardı.  
Bir müddet sonra, Silver ve adamları yakınımıza kadar gelip, anlaşmak İstediklerini söylemişler ve İsyancılar kuleyi basmak istemişti Kuledekiler  isyancıları püskürtmüş isyancı  gurubunun çoğunu öldürmüşlerdi. 
 
Jim, kıyıya giderek bağlı olan geminin halatlarını kesmek istemiş  kayığa binip  gemiye yaklaşıp, halatı kesmiş,  gemidekiler farkına varmamışlardı.  Gemidekiler sarhoş olup sızdıklarını görünce  gemiyi ele geçirmek  istemişti.   Gemide yaralı gördüğü bir gemici ile anlaşıp gemiyi Define Adası’na doğru yönlendirdi.  Ona yardım eden  Hands adlı gemici, gemimi karaya oturduğunda, sinsice  Jim’e saldırmış,   yaralanan Jim de onu vurarak öldürmüştü.  Kayalara çarptığı için yan yatmış bulunan gemiden çıkıp kıyıya ulaşmış ama Jim, korsanların eline düşmüştü. Korsanlar onun Doktor ve gurubundan kaçtığını  sanıyorlardı.
 
Korsanlar doktor ve arkadaşları ile anlaşmışlar, her şeyi korsanlara  bırakıp, ayrılmışlardı. Jım, korsanlar ile birlikte   definenin olduğu yere gitmek  zorunda kalmıştı. Hep birlikte defineyi kazmışlar ama kazdıkları yerden hiç bir şey çıkmamıştı. Birisi,  defineyi daha Önce, bulmuş ve götürmüştü. Silver  Jim’e bir tabanca vermiş  ve her şeye hazırlıklı olmasını söylemişti. Nitekim az sonra, ağaçların arasından korsan­ların üzerine kurşun yağmaya başlamıştı. Çatışmada, Silver sağ kalırken diğer korsanlar ölmüştü.
 
Gerçekte ise Silver ve doktor bir anlaşma yapmış,  Benjamin Gunn’da bu plandaki rolünü çok güzel oynamış,  hazi­neyi  yerinden çıkarıp emin bir yere götürmüştü.
Ertesi sabah   defineyi paylaşmışlar ve  geri dönüşleri için  adayı terk etmişler, kaçan korsanları adada bırakıp onlar için adaya bir miktar da yiyecek bırakmışlardı.  Birkaç gün sonra güzel bir körfeze girerek, demir atmışlar,  O o günün, gecesi, Silver yanına bir miktar  define de alarak   gemiden kaçmıştı.
Defineciler sonunda Bristol’a  ulaşmış,  altınları paylaşmıştı. Jim ve annesi hanı tekrar  işletmeye başlamıştı.
 
[1]  https://www.idefix.com/kitap/define-adasi-robert-louis-stevenson/tanim.asp?sid=EHIMIJKW4A1A8RE0NUQZ
[2]  https://tr.wikipedia.org/wiki/Define_Adas%C4%B1
[3] https://tr.wikipedia.org/wiki/Define_Adas%C4%B1

1

1

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Nurullah Demirkol

Nurullah Demirkol

7 years ago

Yazılı olabiliyig