Deli Doktoru Öyküsü ve Joaquim Maria Machado de Assis Hakkında

17.07.2020


Deli Doktoru  Öyküsü ve  Joaquim Maria  Machado de Assis Hakkında 


Deli Doktoru,  adlı öykü Brezilyalı romancı Joaquim Maria  Machado de Assis’in (1839-1908) dünya klasikleri arasına girmeyi başarmış bir romandır.

Helena,  Memörias pösthumas deBraz Cubas’ da (“Bras Cubas’ın Ölümünden Sonra Yayımlanan Anıları”), Don Casmurro ( Bay Aksi) adlı romanları ile tanınan romancı öyküleri ve şiirleri ile de tanınmıştır.  

Öykünün konusu bir kasabada Yeşil Ev adında bir hastane açan bir doktorun hastaneyi açtıktan sonra deliler ile uğraşması konu edilmiştir.    Doktor kasabada oldukça meşhurdur. Kasaba da akıl hastaensi de olmadığı için diğer hastaların yanı sıra kasaba halkı tarafından deli kabul edilen hastalar da ona tedavi için gelmeye başlar.

Öyleki kasaba halkının neredeyse tamamı hastanesine gidip gelmeye başlar. Doktorun deliler ve delilik hakkındaki düşünceleri yaşadığı olaylardan sonra değişmeye başlamıştır.  Öyle bir zaman gelir ki doktor deliler mi normal;  normal gözükenler mi deli karar vermekte zorlanmaya başlar. Pek çok ironi, kara mizahi olaydan sonra doktorun deliler ve normal insanlar hakkındaki düşünceleri hızla değişmeye başlar.

Kişsel denge nedir sorusuna cevap armaya başlayan doktor,  normal gözüken insanların delilerden daha mantıklı düşünemediği sonucuna doğru gitmeye başlamıştır.

.

Machado de Assis , Deli Doktoru, Çevirmen: Ozan Cem Kubaşık, Yayın Tarihi:13.10.2014

ISBN:6059971188

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar