Demiryolu Çocukları Özeti ve Edith Nesbit Hakkında Bilgiler

16.07.2020


Demiryolu Çocukları ve Yazarı  Edith Nesbit Hakkında Bilgiler 


Demiryolu Çocukları özgün adı The Railway Children İngiliz asıllı kadın yazar Edith Nesbit (1858  1924 tarafından yazılan ve ilk baskısı 1905'teLondra Dergisi'nde tefrika edilen, 1906 yılında ise kitap halinde basılan daha sonra da seri roman haline gelen bir çocuk ve gençlik romanı dizisinin ilkidir.

Kitap ilk önce İngiltere’de ilgi görmüş daha sonra diğer ülkeler tarafından da benimsenmiş romanın 1970 yılından sonra birkaç kez sinemaya da uyarlanması sonrasında roman tüm dünya da tanındığı gibi bu roman Dünya çocuk klasikleri arasına da girmeyi başarmıştır.

 


ROMANIN ÖZETİ

 

Asıl adları Peter ve Phyllis olan ama lakapları Roberta ve Bobbie’nin Roberta adında bir kardeşleri daha vardır. En büyükleri Roberta olan bu çocukların babaları Londra Dışişleri Bakanlığı'nda çalışmaktadır. Bu çocukların bir bakıcısı, Ruht adında kâhyaları ve köpekleri de vardır.

Her şeye sahip olan bu üç şanslı çocuğun anneleri de iyi bir kadındır ve sürekli olarak onlarla ilgilenmektedir.

Fakat bu üç şanslı çocuğun hayatları babalarının casusluk yapmak suçu ile hapse atılması ile alt üst olur.   Anneleri bu olayı onlardan saklamaya çalışmış evin hizmetçileri gitmiş, hizmetçilerin yerine teyzeleri Emma eve gelmiştir.

Her şey kötüye gitmekte ve anneleri gün be gün çok üzülmektedir.  En sonunda kâhyaları Ruth bile işten çıkarılır. En sonunda teyzeleri Emma ile de vedalaşıp Londra’dan taşınarak demiryolu yakınlarındaki bir yere yerleşirler. Artık fakir bir hayata başlamışlardır.

Çocukların annesi bir gün yabancı bir adam ile konuşmuş, bu adamı alıp eve getirmiş ve hasta olan adamı iyileştirmiştir. Bu adam Rus asıllı bir yazardır ve eserlerinden dolayı mahkûm edilmiş, Rusya’dan kaçarak buraya gelmiştir. Çocuklar yine bir gün üzerine toprak kaymış olan bir treni torbaları bayrak yapıp sallayarak makinistleri uyarıp treni devrilmekten kurtarmışlar ve madalya da almışlardır.

Peter ve Phyllis,  demiryolu yakınlarındaki evlerinde yaşarlarken her gün saat 9-15 te trene binen bir yaşlı bir adama dikkat ederler. Her 9:15 treninde kendilerine el sallayan o yaşlı adamla dost olurlar. Peter ve Phyllis,  babalarının casus olmadığına ve suçsuz yere hapiste yattığına inanmaktadır. Bobbie bir gün eski bir gazetenin üzerindeki haberden babasının  suçsuz olduğunu ve asıl suçlular tarafından iftiraya uğradığını öğrenir.  Peter ve Phyllis bu yaşlı adamın babalarına yardımcı olabileceğini düşünerek ona bu konuyu açarlar.

 

 



Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar