DOST DİDÂRI

09.09.2018

Dervîş meşrep kelebekten narin, ipekten lâtif, tüyden daha hafif ince ruhlu birisiydi. En korktuğu şey birinin gönlünü kırmaktı. O yüzden zârif yüreği gördüğü her insana dünyanın en nadide çiçeği gibi davranırdı.
Üzerinde ALLAH'ın El-âlî ve el-aziz sıfatı tecellisi ile kâinata ve varlığa sonsuz hürmet ve muhabbetle doluydu kalbi..
Hasret özlem dolu bekleyişten sonra nihayet Hâkk'tan nîdâ erişmiş mübârek yerlere davet edilmişti. Büyük bir sevinçle davete 'beliğ' diyerek koştu.Mübârek mekânlarda, burası Rahmân'ın ve Nebi'nin misafirleri diyerek hassasiyeti büsbütün dahada artmıştı. İtilse, kakılsa, düşürülse de(hatta namazda iken bile) kimseye bir şey dememiş; İçinden daim "Rabbim! Senin ne güzel kulların var!Beni de al içlerine " diye kardeşliğe, imana ağlamıştı.
Bu hâl grub hocasının da gözünden kaçmamıştı. Umre dönüşü bir yere davet edildiler. Grup hocası hürmetle bakarak "Ben uzun senelerdir her sene görevli Umreye Hacca giderim; Ama sizin gibi insanlara sabırla,muhabbetle ince, zârif, hoş davranan insâna hiç rastlamadım! Çevremde de hiç görmedim ! bunun sırrı nedir? Dedi.
Dervîş meşrep kimse çok duygulandı ağlayarak "Nakşı görenle, Nakkaşı gören farklıdır. Nakşı gören başına gelen işlede, başına iş getirenlede kavga eder. Nakkaşı gören ise gönülden" Eyvallah! "der. Hem kime kötü muamelede bulunayım" Fe eynema tuvellû fesemme Vechûllâh "(nereye dönerseniz Allâh'ın Vechi oradadır.) Her yerden gözüken Sevgilinin yüzü her yerden tecelli eden O dedi. Bazınızı, bazınızla imtihân edeceğiz (Enam, 6/53)
 
Ehl-i şefkât kamiller hakîkat taliplilerini tevâzû ve sevgi kılıcı ile öldürürler. Onlar kalp hırsızıdır. Hz. Pîrimiz "Bu yolda en iyi ehliyet iyi huydur. Fazilet ve mehâreti kenara at! Hâkk yolunda iyi huy ve hizmet fayda verir" buyurmuşlar. İnsanları rahat ve mutlu ettirmekten daha yüce bir ibâdet bilme! İnsân-ı kâmiller böyle bilmiş "İnsan-ı kâmil,halka rahat eriştirmeyi hiç bir amele müsavî görmedi,hiç bir taati ondan daha iyi bilmedi ve hiç bir rahatı ondan daha iyi görmedi ALLAH kullarının rengarenk olmasını dilemiştir. Mânevî gözü kör olanlar insanları kötü görürler. Hâlbuki her şey olduğu gibi hoştur. Bir çok kimseler bu yolda yeni iken insanları hor görürler . Siz çocuklarınızı kabahat yaptılar diye evlatlıktan çıkarırmısınız? Allâh'ta kullarından geçmez..
 
 
Sevgiyle bakan her şeyi kusursuz görür. Sevgi kusur gören gözü kapatır güzellik gören gözü açar demişler. 
 
İstemem versen cihan varını.. Gönül nakşetti güle yârını.. Her yüzde görmek DOST didarını.. Sizde bir türlü bizde bir türlü...
 
 Kalbinin kırıklarına çiçek tohumları ekip, çiçek çiçek kanâviçe işleyen insanlarda var..
"Atılan oklardan motif motif âşkı dokuyorsan!" dedi, meczup "menzilin Cânân olur..."
 
 
(Yunusleyin)
 
Hûûû
 
 Seven, sevilen bende; beden arada perde
Perde kalksa aradan sevgi kalır her yerde
İkide Bir bilindi, Bir’de iki silindi
Özün bilen sevindi Bir’lik benim diyerek...
 
 
Söz uzadı kesmek gerek vesselam....

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Cemile Reyhanlı

Cemile Reyhanlı

6 years ago

bir yazının neyi değil nasıl anlatıldığına bakarım.Anlatım ilgimi çekti.

Aslı Gemici

Aslı Gemici

6 years ago

Okuyanın ders çıkardığı yazılar daha çok olmalı ki okur da amacına ulaşmış olsun. tebrikler

Fahrettin Saygılı

Fahrettin Saygılı

6 years ago

"Dervîş meşrep kelebekten narin, ipekten lâtif, tüyden daha hafif ince ruhlu birisiydi. En korktuğu şey birinin gönlünü kırmaktı. O yüzden zârif yüreği gördüğü her insana dünyanın en nadide çiçeği gibi davranırdı." Anlatım diliniz çok güçlü. Belli ki edebiyat yolunda çok fırın tüketmişsiniz.