Dünyaların Savaşı Hakkında Konusu Özeti Herbert George Wells

05.06.2020



Dünyaların Savaşı Herbert George Wells

 

 

Bay Wells’in eserleri zamanın eskitemeyeceği ve gerçekleşmesi pek de imkânsız olmayan hikâyeler anlatıyor.” –Jules Verne

 

Dünyaların Savaşı (özgün adıyla The War of the Worlds), İngiliz yazar Herbert George Wells’in 1898 yılında  yayımcı William Heinemann tarafından yayımlanmış olan bilim kurgu romanıdır.

Birçok türde roman yazmış olmasına rağmen, Dünyaların Savaşı, Görünmez Adam, Dr. Moreau'nun Adası ve Zaman Makinesi adlı bilimkurgu romanlarıyla tanınan H. G. Wells’in bu romanı pek çok, filme, çizgi filme, romana vb etki etmiş, Marslıların Dünyayı istilası konulu bu tip eserlerin ilk örneği olmak ile ünlenmiştir.

Wells , bu eserinde, on dokuzuncu yüzyılın sonlarında Dünya’nın Marslılar tarafından istila edilişini konu edinmiş, ama roman şaşırtıcı bir şekilde ve oldukça mantıklı bir son ile de bitmiştir.

 

ROMANIN KONUSU

Mars gezeninden gelen istilacılar dünyadaki insanları öldürmeye başlar. Fakat Marslıları hiç hesap etmedikleri bir takım sorunlar da beklemektedir. İstilacı Marslılar Dünyadaki yerçekimi farklılığı nedeni ile çok yavaş hareket etmektedirler. Fakat bir müddet sonra Marslılar robotik makineleri ile bu sorunlarını alt etmeyi başarırlar

 

ROMANIN ÖZETİ

 

Birinci kitap (Marslıların Gelişi),

 

Felsefe konusunda eserler ver n bir bilim adamı Ottershaw’daki gözlemevinde bir arkadaşı ile Mars’ı seyretmektedir.  Bu iki bilim adamı Mars’ın yüzeyinde bir takım patlamaların olduğunu fark eder. Mars’ın yüzeyindeki patlamaları teleskopla seyreden anlatıcının evi Horsell Otlağı denilen yerin yakınlarındadır.

Bu sırada Horsell Otlağı’na bir “meteor” düşer ve insanlar bu düşen şeylerin ne olduğunu merak eder. Meteor sandıkları şeyler silindir şeklinde kapsüllerdir ve bu düşen üç kapsülün içinde canlılara ait olduğu düşünülen sesler gelmektedir.

Anlatıcı ve arkadaşı da düşen bu kapsüllerin yanlarına gelmişlerdir. Çok geçmeden bu silindirlerin içinden dünya dışı yaratıklar çıkmaya başlamıştır. Bu yaratık, “neredeyse bir ayının boyutlarında, kahverengi ve yağlı bir deriye sahip, büyük ve koyu renk gözlerinin altında, titreyerek soluyan ve salyalar saçan V şeklinde tuhaf bir ağız olan ve Gorgonların saçlarına benzeyen dokungaçları bulunan” bir canlıdır.

Fakat bu yaratık çok yavaş hareket etmektedir Aralarında Ogilvy’nin de bulunduğu bir ekip,  bu düşen araçlara ve içinden çıkan yaratıklar ile iletişim kurmayı düşünürler.  Ellerinde beyaz bayraklar ile bu canlılara yaklaşırlar.  Ancak bu yaratıklar onlara dostça davranmaz ve kendilerine yaklaşanlara ısı ışınları ile saldırmaya başlarlar. Onların fırlattıkları bu ısı ışınları her şeyi yakıp kül etmektedir.

Bunun üzerine anlatıcı karısını ve ailesini alarak kuzeninin evine götürür. Sonra da bir at arabası kiralayıp olay mahalline tekrar döner. Araba ile gelirken yaratıkların etrafa saldırmaya devam ettiklerine şahit olur. 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar