EPİGRAF
Kelime anlamı yazı, kısa not, başlık açıklaması, yönlendirici açıklayıcı, alıntı yazı vb dir.
Sözlüklerde: “ Bir eserin veya bir bölümün başlangıcında yer alan cümle, alıntı ya da şiir” , “kurmaca metinlerde bölüm ya da öykünün başında bulunan ve o bolümde anlatılmak istenilen şeyleri ifade eden bir başka yazara ait cümleler, alıntılar veya dizelerdir. “ , “ Kitap, tez veya makalelerde girişte veya bölüm başlarında alıntılanan şiir veya veciz sözler “ şekillerinde tarif edilir.
Epigrafi birçok yerde kullanılan bir kelimedir.
Mimaride epigrafi: Kitabe
Mimaride kitabe anlamında kullanılır. Mimari eserlerde eseri yapanların yaptıranların, yapım tarihinin ve yapının özelliklerini belirten binanın ön yüzüne iliştirilen yazıya denir. Bizim dilimizdeki bu kullanımın tam karşılığı kitabedir. Kitabelerde dua, kısa bir söz arma veya semboller de bulunabilir.
Bizim kültürümüzde oldukça sık görülen kitabe kavramındaki epigraf batı kültüründe de vardır.
Edebiyatta Epigraf
Bir eserin veya bir bölümün başlangıcında yer alan, cümle, alıntı ya da şiirdir. Eserlerin bölüm başlarında okuyucuyu iletilen başka bir edebi eserden yapılan veya yazarının yazdığı kısa küçük alıntılara denir. Bir yazarın bölüm başlarında okuyucuya sunduğu kısa yönlendirmeler ve iletilerdir.
Elif Şafak'ın Pinhan adlı eserinden bir örnek:
"Kırılmamak için bükül
Düz olmak için eğril.
Dolmak için boşal,
Parçalan ki yenilen
Az şeye sahip olanlar
Çoğa kavuşabilirler
Çok şeyi olanların zihni karışıktır"
Örnekte de görüleceği gibi bir kitabın bölümlerin başına konan, o kitapta veya bölümdeki yazılanları özetler mahiyette sözler, şiir parçaları, atasözleri, vecizelere epigraf denmektedir.
Epigraf; ön söz, özet ( Eski dilde dibace ) veya başka eserden yapılmış alıntı, dipnot, kurmaca eserlerde eserin içeriğine uyumlu başka eserden alınmış alıntılar koymak manasına da gelmektedir.
Örneğin, Isaac Asimov, Frank Herbert kurgulanmış bir geleceğe ait sözleri "alıntı" olarak eserlerinde kullanmışlardır.