Eric Carle'nin Aç Tırtıl Kitabı Hakkında Konusu ve özeti

23.06.2020




Aç Tırtıl  Kitabı  ve Eric Carle Hakkında Bilgiler

Aç Tırtıl, ( İngilizcedeki özgün adı ile  The Very Hungry Caterpillar) adlı çocuk kitabı ABD’li yazar Eric Carle'ın ilk basımı 1969 ABD ‘de yapılan popüler bir resimli çocuk kitabıdır.[1]  Aç Tırtıl  adlı kitabın ilk versiyonu Kitap Kurdu Willy  adı ile çıkmış, sonraki baskılarında ise Kitap 1969 yılında "World Publishing Company" tarafından basılmış, daha sonra "Penguin Putnam" tarafından yayınlanmaya başlamıştır.

Kitap basıldığı tarihten 2010 yılına kadar 50'den fazla dile çevrilmiş ve 30 milyondan fazla kopya satmış,[2] 2016 yılında verilen bilgilere göre tüm dünyada 40 Milyon,  2020 tarihli baskılarında ise bu rakam” 62 dile çevrilen ve 46 milyondan fazla satan [3] olarak güncellenmiştir.

Kitap ile bilgi veren kaynaklara göre kitap resimleme ve grafik tasarım konusunda uzman olan Eric Carle, “delgeçle kâğıtta delikler açtığı sırada, kafasında ilk kez kitap kurdu hakkında bir hikâye yazma düşüncesinin belirdiğini söylemiştir. Nitekim kitabın özgün hali Willy adlı bir kitap kurdunun hikâyesidir.” Kitabın özgün adı Kitap Kurdu Willy ( Willy The Worm) iken yayınevinin editörü bu adı beğenmemiş ve kitabın kahramanının bir tırtıl olması gerektiği söylediği için kitabın adı aç tırtıl olarak değiştirilmiştir.

Kitabın Türkçe baskısı ise Fatih Erdoğan'ın çevirisiyle "Aç Tırtıl" adıyla "Mavibulut Yayıncılık" tarafından yayınlanmıştır.

Dünya çocuk edebiyatının en gözde kitaplarından birisi olmayı başaran kitap resimli baskısı ile çok sevilmiş, kitabın içindeki resimleri sayesinde de birçok ödül almış, pek çok ülkede ve özellikle İngilizce dilinin konuşulduğu ülkede çorcuklar için tavsiye edilen kitapların başında gelmiştir. Kitabın Orijinal baskısında  "tırtılın açtığı" deliklerin bulunması kitabın ilginç bir özelliği de olmuştur. Kitabın aldığı ödüllerden bazıları şunlardır:

1969 - The New York Times dergisinin yılın 10 en iyi renkli kitabı

1970 - Amerika Grafik Sanatlar Enstitüsü Ödülü

1972 - Selection du Grand Prix des Treise (Fransa).

1975 - Nakamori Reader's Prize (Japonya).[4]

 

KİTABIN KONUSU

Kitap dünyaya gelen bir tırtılın dünyanın büyüklüğü karşısındaki güçsüzlüğünü, canlıların doğum, büyüme, gelişim,; beslenme, yetişme aşamalarını , çocuklara da renkleri, sayıları ve günleri öğretmeye odaklıdır.  Kitap, çocuklara sayıları, haftanın günlerini, yiyecekleri ve bir tırtıldan kelebeğe dönüşmesi evresini eğitici bir yöntemle anlatmayı amaçlar. Kitap, sürünmekten uçuşa geçmeyi farklı bir bakış açısı ile ve resimleyerek anlatır.

 

KİTABIN ÖZETİ

 Kitabın kahramanı olan tırtıl, Pazar günü dünyaya gelip yaprak yemeye başlar. Aç tırtıl her gün hem değişik şeyler yiyecek, hem de her gün farklı sayılarda yiyecektir. Her gün farklı bir şey yiyecek ve beslenecektir. Bu tırtıl bir türlü doymamaktadır ve kendisine pazartesiden cumaya kadar, her gün değişik miktarlarda değişik şeyler yeme hedefi koyar.

Cumartesi günü gelince aç tırtıl ne bulursa yemeye başlar.  Kek, sosis, salatalık, lolipop, dondurma, pasta, kaşar peyniri… Fakat gece olunca aç tırtıl kötü ve düzensiz yediği için karnı ağrır. Ertesi gün; yeşil bir yaprak yer ve arkın ağrısı geçer. Bunun üzerine rast gele her şeyin yenmeyeceğini de öğrenmiş olur.  Tırtıl daha sonra gelişmeye başlar. Hatta artık tırtıl da değildir ve kendisine bir koza örmeye başlar. Bir müddet bu koza içinde kalır ve kozasından bir delik açıp kozadan kelebek olarak çıkıp uçmaya başlar.



[1]https://tr.wikipedia.org/wiki/Dünya_Capında_en_çok_satan_kitaplar_listesi#cite_ref-42

[2] The Telegraph on The Very Hungry Caterpillar: "It has been translated into more than 50 languages and its sales have now surpassed the 30 million mark." (3 Nisan 2010)

[3] Eric Carle, Aç Tırtıl, Çevirmen,Fatih Erdoğan, Mavibulut Yayıncılık

[4] https://tr.wikipedia.org/wiki/A%C3%A7_T%C4%B1rt%C4%B1l

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar