ESA DERNEK KURULUYOR VE AMAÇLARI

02.05.2017
 
ESA DERNEK VE AMAÇLARI
 
Değerli Arkadaşlar: ESA nın 40 üyesi ESA çatısı altında bir edebiyat, kültür ve sanat derneği kurma kararı almıştır.   Aşağıdaki yazı ESA DERNEĞİNİN önerilen manifestosu ve amaçlarıdır.
 
Bu yaz,ı görüş ve önerileriniz doğrultusunda  son şeklini alacaktır.
 
Yazıyı dikkatli bir şekilde okuyarak, ilave edilmesi ve çıkarılması gerekenlerle ilgili düşüncelerinizi, görüş öneri ve tavsiyelerinizi yazı ile yorumlamanızı rica ediyoruz.
 
 
 
DERNEĞİMİZİN AMAÇLARI 
 
Derneğimiz   “Türküler de, Şiirler de, kardeştir” ruh hali içinde oluşmuştur.  Kuruluşundaki bu ruhaniyet ile Anadolu kültürünü yeşertmek, geliştirmek hatta örnek bir evrensel değer haline getirmeyi amaçlayan derneğimiz,   kültürümüze vücut veren her meşrep ile birlikte   “ BİZ OLMAYI ÖZÜMSEYEN BİZ OLMAYI ÖNEMSEYEN dini, tarihi, siyasi, kültürel, edebi ve ruhani mecburiyet içinde biz olmayı güncellemeyi amaç layan faaliyetler de bulunmak için kurulmuştur. 
 
Derneğimiz ülkesini, bayrağını, kültürünü, sanatını sevmesi şartı ile edebiyat, sanatve halklarımıza hizmeti gaye edinen;  fakat sanatını, parti, ideoloji, tarikat, mezhep propagandasının hizmetine adamayan;    her mezhep, her meşrep, Anadolu kültür mozaiğini meydana getiren her halktan edip ve sanatçıya açıktır.
 
Derneğimizin amacı edebi, kültürel ve sanatsal faaliyetlerinde para kazanma gayesi taşımadığı halde profesyonelce ürünler veren,  gerçek ve gani gönüllü edip, ozan ve sanatçıların kültürel ve sanatsal faaliyetlerine etkinlik kazandırmaktır.  Edip ve sanatçıları bir çatı altında toplamak;  onların manevi destek bulabilmelerini sağlamak;  eserlerini, icraatlarını ve kendilerini tanıtmak;  ürünlerine ve icralarına sunum, basım,  tanıtım imkânları oluşturmak; Türkçenin doğru kullanılmasını, edebiyatımızın gelişmesine olanak verecek çalışma,  hizmet, sunum ve etkinliklerini yaygınlaştırmaktır.
 
Derneğimiz,; popüler olabilmek için sanatı feda etmeye rıza göstermeyen;  sanatını ve icrasını manevi haz almak, ülke kültürüne katkı sağlamak amacıyla yapan; parti, tarikat,  zümre, yandaşlık, borazancı kimliğine girmeye  tenezzül etmeyenlerin derneği olacaktır.  Derneğimiz, sadece sanatı ve icrası ile kendine yer bulmaya çalışanlara kapısını açacak, kimsesizlerden müteşekkil kimseler gücünü oluşturacaktır.
 
Müşahede edilmiş tir ki, hiçbir sanatsal ve yaratıcı kudretleri olmadığı;  hatta edip ve sanatçılık vasıflarını dahi taşımadıkları ı halde;   bir çok kişi; yandaşlık, tarafgirlik,  parti, ideoloji, tarikat  destekleri ile popüler hale getirtilmiş;  ruhu, maneviyatı ve yaratıcılığı olmayan eserleri de örnek sanat eserleri olarak lanse edilmiştir.  Bu nedenle gerçek edip ve sanatçılar göz ardı edilirken, yanlış eserler, sanat eseri;  yanlış kişiler de edip ve sanatçıdır, algısı yaratılmış;   bu durum edebiyat, kültür ve sanatımıza büyük zararlar vermiştir.
 
Derneğimiz, sanatın ve edebiyatın evrensel olduğunu bilirken,  sanatın kültürel kökenlerinden bağını koparmadan güncellenmesi gerektiğini savunarak; sanata, edebiyata, dile ve folklorumuza hizmeti olacak her türlü faaliyeti yapmaya gayret edecek; bu tip faaliyetlere destek verecek, sosyal faydayı önde tutan toplum kuruluşları ile de ortak hareket edecektir.
 
 
              AMAÇLADIĞI FAALİYETLER
 
1.Derneğimizin doğal yayın organı durumunda bulunan Edebiyat ve Sanat Akademisi ve ESA E- DERGİ kanalıyla, çeşitli sponsorların da desteği ile her yıl birkaç kez Şiir, Hikâye, İnceleme, Roman, Resim türlerinde yarışmalar açacaktır.
2.Derneğimiz,  edebiyat, sanat, kültür ve sosyal faydayı amaçlayan projelere fon sağlayan kalkınma ajansları, Avrupa Birliği, Kültür ve MEB nezdindeki destekleme programlarına - yurt içi ve yurt dışı-  projeler hazırlayacak veya yurt içindeki veya dışında yürütülen bu tür faaliyetlerle ortak yada katılımcı olacaktır.
3.Edebiyat, kültür, sanat çerçeveli paneller ve konferanslar düzenleyecek,   şiir dinletileri, tanışma yemekleri ve buluşma geceleri tertip edilecektir.
4.Derneğimiz sanatçı, edip ve akademisyen üyelerinin faydasına olabilecek, sergi, imza günleri,  ürün tanıtım, reklam vb faaliyetlerine destek vermek için kurulmuştur.
5.Derneğimiz;  üyelerinin kitaplarını, kültürel ve sanatsal ürünlerini tanıtmak;  ilan etmek,   basım ve dağıtımlarına kolaylık sağlamak,  üyelerinin çıkarlarını korumak ve kollamak adına yayıncılar ve dağıtıcılar nezdinde girişimde bulunmak, üyelerinin karşılaşacağı ticari ve hukuki ihtilaflarda üyelerinin haklarını korumak ve kollamak hususunda teşebbüs ve gayretlerde de bulunacaktır.
6.İlerideki aşamalarda, diğer illerde de dernek şubelerimizin açılmasına izin verilecektir.
 
 
 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Mehmet Aluç

Mehmet Aluç

7 years ago

Çok güzel bir çalışma olur,emeği geçenlere teşekkürler ederim,böylesi bir etkinliğe kültür birlikteliğine ve kısaca adı dernek birliktelik kardeşlik dayanışmaya ihtiyaç var, bu amaçla bu açığı kapatacağınıza gönülden inanıyorum ,hayırlı olsun hayırlara vesile olsun diyorum,elimden gelen gönlümden gelen bir şey olursa teklif etmeniz yeterlidir ,selam ve dua ile.

Mehmet Demirel

Mehmet Demirel

7 years ago

Şehamettin bey, ESa derneğinin kuruluş amaçlarını dikkatimi vererek okudum, Şair derneklerinin ve platformlarının çok parçalı bir manzara teşkil ettiği günümüzde Temel; sanat edebiyat ve estetik ten taviz vermeyen,Siyasi etnik farklı kültür değerlerini öne çikarmayan bir anlayışı zikretmişsiniz. Bütün söylemlerinizin altına imza atıyorum. Deyindiğim gibi; çok parçalı bir yapı arzeden Edebiyat ve sanat platformları ve dernekleri, konfederasyon anlayışıyla bu çatı altında bir araya gelirlerse, edebi ve sanatsal eserlerine güç katarlar inancındayım. Ben demeden, biziz biriz denmeli. Ses getirecek, gücünü samimiyetinden alan nice güzel etkinliklere imza atılmasını dilerim. Kucaklayıcı ve kuşatıcı ifadelerinize bu amacı daha gürbüz ifadelerle dillendirmeniz uygun olur diye düşünüyorum. özünde İhlas olan hiçbir proje yolda kalmaz İnşallah. Emeği geçen ve geçecek olan bütün şair edip dostlara peşinen teşekkürlerimi arzederim.

Şahamettin Kuzucular

Şahamettin Kuzucular

7 years ago

Mevcutta ESA camiasından 40 kişinin ismini yazdırdığı bu oluşumun amacı, Kalınma Ajansları Avrupa Birliği , Kültür bakanlığı nezdinde Yurt içi ve yurt dışı edebi, sosyal ve kültürel projeler hazırlamak , yurt içi ve yurt dışı etkinlikler yapmak, üyelerinin menfaatlerini ve haklarını koruyacak teşebbüsler de bulunmak olacaktır. Böylece ESA ve ESA DERNEK - kabul edilmiş olması şartıyla- hem yapacağı organizasyonlara maddi destek bulacak, hem de yapacağı etkinlikleri kimsenin hükmü altında eğilip bükülmeden gerçekleştirebilecektir. Bu bildiri bir hafta bu şekilde görüşleriniz için açık olacak, öneri talep ve eleştirilerinizden sonra son şeklini alarak , 11 Nisandan itibaren kuruluş aşamasına geçecektir. Derneğimizin 50 - 100 TL gibi cüzi bir yıllık aidatı olacak, kuruluş aşamasında aktif olan veya yönetimde olmasında yarar görülen 15 kişiden oluşan kurucu ve yönetim kadrosu olacak, ESA 'ya, - ESA - E DERGİYE ve ESA DERNEĞE abone olmayanlar doğal olarak derneğin bu tip organizasyon ve faaliyetlerine - her ne şekilde girişim yaparlarsa yapsınlar- dahil olamayacaklardır. 11 NİSAN da derneğimizin kurulmasına karar alanları ve derneğin mevcut üyelerinin iismleri de bu sayfadan duyurulacaktır. Saygılarımızla.....

Ulvi Yürük

Ulvi Yürük

7 years ago

@ulviyuruk466 | Derneğin kuruluş aşama tarihi; 11 Mayıs olması gerekirken, 11 Nisan yazılmış. Derneğin Edebi yad camiasına hayırlı ve uğurlu olması temennisiyle, başta Şahamettin Kuzucular olmak üzere, dernek oluşumunda görev alacak tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.Selam ve saygılarımla.

Sevim Kınalı

Sevim Kınalı

7 years ago

Hedeflediğiniz güzel çalışmaları başarıyla gerçekleştirmenizi diliyorum. Saygılar. Selamlar.

Necibe Çetinkaya

Necibe Çetinkaya

7 years ago

Derneğin kuruluş amaçlarını çok dikkatli bir şekilde okudum .Hiçbir art niyet olmadan özveriyle hazırlanmış bir çalışma.Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum Böyle bir dernek çatısı altında olmaktan onur duyarım.Rabbim kolaylıklar versin.Saygılarımla. .

Esa

Esa

7 years ago

@esaesa446 | Bizde teveccühünüzden memnuniyet duyarız Necibe Hanım, Listeye alınmanızı hararetle teklif edeceğiz.

Aydın Çetinkaya

Aydın Çetinkaya

7 years ago

Amaçarı iyi niyetle çerçevelenmiş geniş kapsamlı düşünce.Başarılı olmanızı temenni ederim. Saygılarımla.

Şahamettin Kuzucular

Şahamettin Kuzucular

7 years ago

@sahamettinkuzucular293 | Halis düşüncelerimiz ve gönlümüz ve birbirimize olduğumuz destek ve el birliği ile hep birlikte nice güzelliklere diyelim. Aydın Bey .............