ESA VE DÖRTYOL BELEDİYESİ I.TÜRK DÜNYASI ŞİİR YARIŞMASI

02.08.2016
 
Edebîyâd ve Sanat Akademisi ile Dörtyol Belediyesi I.TÜRK DÜNYASI ŞİİR YARIŞMASI
 
Son badire bildirdi ki destanı olmayan yığın,  devlete sahip çıkamaz. Milleti olmayan iman, yoz softaya karşı durmaz.
 
Bu son darbe teşebbüsü dahi  bir yığını millet yapan şeyin; destan, türkü ve iman olduğunu; dil, kültür ve ahlakın  millete maya olduğunu kesinkes ispat etti.  Demek ki mayası tutmamış birey imanlı da olamıyor. Kültürsüz halk, cahil yığın; imansız halk, kara budun;  öz benliksiz yoz softalık, ayrıksı cemaat kulu, hain ve mankurt oluyor.
 
Kültürü kıt kalan toplum nesneden tanrı yaratır.  Öz benliksiz cahil toplum Fetö’den Mehdi çıkarır. Edebi olmayan millet, edipsiz millet demektir. Belli ki  edipsiz yığın, illet ve zillete düşer. Ozanı kıymetli millet,  âlimlere ilham verir.  Özdeyişi, deyimleri, hayalleri yazar bulur.  İnsana kanat takanlar,  yıldız savaşı açanlar, âlimden önce yazardır.
 
Mevla bizi sağır, dilsiz ve şairsiz bırakmasın. Mevla börklü başımızı şiir ile sancaklasın. Kadim güzel yâdımızı yoz ve yaban çiğnemesin! Kadir Mevla bu ülkeyi Mümin Türk’e baki kılsın!”
 
En güzel arazi dahi yoz yığına vatan olmaz.  Kültürlü bir millet ise çöllerden cennet çıkarır.
İşte bu duygularla:  Ülkemizin sanal dünyadaki en ciddi edebiyat, sanat ve kültür sitesi haline gelen Edebî yâd ve Sanat Akademisi ile Mili Mücadele yıllarında Fransız işgaline ilk direnişi gösteren Dörtyol halkı ve Belediyesi Türkiye ve Türk Dünyası genelinde bir şiir yarışması düzenlemiştir.
 
Yarışmada dereceye girenlerin ödülleri, Fransız işgaline karşı 1918 yılında direnişin başladığı Dörtyol’da ve ilk kurşunun sıkıldığı gün olan 19 Aralık ‘ta verilecektir.
 
ÖDÜLLER
 
  1. Birinciye 2 Cumhuriyet altını ve hediyeler
  2. İkinciye 1 Cumhuriyet altını, bir çeyrek altın ve hediyeler
  3. Üçüncüye 1 Cumhuriyet altını ve hediyeler
 
MANSİYON
 
  1. Beş adet mansiyon ödülü verilecektir
  2. Her mansiyon ödülüne bir çeyrek altın,  kitap seti ile hediyeler verilecektir.
 
SEÇKİLER KİTABI
 
  1. Yarışmaya gönderilen şiirler arasından seçki kurulumuzun seçtiği 50 şiir ile ödül kazanan şiirler bir kitap haline getirilerek Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy’un takdim yazısı ile birlikte Dörtyol Belediyesi Kültür Yayınları arasında basılacaktır.
  2. Basılan kitabın birkaç kopyası şiirleri çıkan şairlere, ödül töreni akabinde yapılacak etkinliklere katılan davetlilere ve katılımcılara da takdim edilecektir.
  3. Yarışmaya katılan her şair bu şartları peşinen kabul etmiş sayılacak, başka bir hak talep edemeyecektir.
 
      
YARIŞMA ŞARTLARI VE DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
 
  1. Yarışmaya, bölücü olmayan, kendini Türkiye vatandaşı hisseden, Türk ve Müslüman dünyasından, her görüşten her şair de katılabilir.
  2. Vatan sevgisi, İstiklal savaşlarımız, kültürel benliğimiz konularını işleyen şiirler ödüle daha yakın değerde görülecektir.
  3. Yarışmacılar Edebiyat ve Sanat Akademisi. com ‘a üye olarak - üye olduktan sonra görebilecekleri -YARIŞMA kategorisinden şiirlerini göndereceklerdir.
  4. Bir şair hiçbir yerde yayınlanmamış en fazla bir şiir ile katılabilir.
  5. Yarışmaya son katılım tarihi  4 ARALIK  – 2016 gecesidir. Yarışma sonuçları en geç 4 ARALIK 2016 da EDEBİYAT VE SANAT AKADEMİSİ ile DÖRTYOL BELEDİYESİ resmi web sayfalarında ilan edilecektir.
  6.  Şiirler her türlü ölçü, nazım şekli ve şiir anlayışı ile yazılmış olabilir. Fakat şiirlerindeki dizelerde AD VE MAHLAS bulunmayacaktır.( MAHLAS varsa tarafımızdan düzeltilecektir.)
  7. Seçki kurulu Edebiyat ve Sanat Akademisi yönetici ve editörleri tarafından seçilmiş uzman edipler, şairler ve akademisyenlerden oluşacak, seçici kurul yarışma bittikten sonra ilan edilecektir.
  8. Kurul seçilecek şiirlerin şairlerinin isimlerini ve rumuzlarını göremeyecek, şiirler otomatik kod numaraları ile yollanacak,  şiirler aşağıdaki puanlamaya göre değerlendirilecektir.  
  9. Şiirler: a) Yazıldığı tarzın teknik özellikleri( 10 puan üzerinden, her hata eksi puan) b)  Yazım ve imla ( 10 puan üzerinden her hata eksi puan – noktalamasız post modern şiirler için noktalama hatası aranmayacaktır.)  c) Özgün tema, benzetme, deyiş, deyim, mecaz, (20 puan her biri 4 puan) d )  Ritim, ahenk, melodik yapı,  genel müzikalite ( 10 puan )  d) Buluş değerindeki düşünceler, özgün hayaller, keşif nitelikli deyimler, çarpıcı fikirler  ( 20 Puan)  e) Dili kullanma becerisi, özgün üslup, ustalık gerektiren söylemler, özgün ve yenilikçi yaklaşımlar ( her madde 4 puan toplam 20 puan)  f) söz sanatlarını kullanma ve sehl-i mümteni  (10 puan )
  10. Ödüller 19 Aralık 2016 da Dörtyol İlk kurşun Müzesinde davetliler ve katılımcıların huzurunda Belediye Başkanı Yaşar Toksoy tarafından takdim edilecektir.
 
 
 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Şahamettin Kuzucular

Şahamettin Kuzucular

8 years ago

@sahamettinkuzucular293 | Uyarı için çok teşekkür ederim.

Şahamettin Kuzucular

Şahamettin Kuzucular

8 years ago

Sitemizin emektar üyelerinin davete icabetlerini bekliyoruz. Son ana kadar sitemizin emektar üyelerini bekleyeceğiz.

Salih Özel (Evreni)

Salih Özel (Evreni)

8 years ago

Şehamettin hocam; yanlışlıkla farklı bir şiir göndermişim silemiyorum, Konu ile ilgili yazdığım şiiri eklememde yardımcı olabilir misiniz.?

Esa

Esa

8 years ago

@esaesa446 | Değiştirmek mümkün değil ama seçici kurula o şiirinizi de göndeelim Salih Bey

Şahamettin Kuzucular

Şahamettin Kuzucular

8 years ago

Etkinliğimiz Dörtyol Belediyesi sponsorluğunda yapılmaktadır. Dörtyol Belediyesi de diğer belediyeler gibi siyasi bir partiden seçilmiştir. Fakat yapacağımız etkinliğe siyaset asla burnunu sokmayacak, Yarışma ve akabinde yapılacak etkinliğe siyaset asla bulaşmayacaktır. Etkinliğimiz Bölücü ve FETÖCÜ olmayan her görüşe ve düşünceye açık, her görüşe, partiye ve mezhebe saygılıdır. Etkinliğimize davet edilecek olanlarda aranacak tek şart şair ve yazar olması, işini sanatsal fayda için yapması, kontenjan sınırlı olduğu için de sitemiz aktif üyelerine öncelik verilmesinden ibarettir.

Şahin Mutlu

Şahin Mutlu

8 years ago

Şahameddin Hocam, Müsabaka için gönderilmiş olan şiirlerle ilgili şiir sahibine şiirinin alındığını teyid eden geri dönüş bildirimi mümkün müdür ? Şiir sahibinden ya da teknik nedenlerden şiirin sisteme ulaşımı konusunda bir kuşku oluşabiliyor. Selam ve muhabbetle...

Şahamettin Kuzucular

Şahamettin Kuzucular

8 years ago

@sahamettinkuzucular293 | Teknik olarak geri bildirim akıl etmemişler . Ama sizinki gelmiş Şahin Hocam merak etmeyin

Ecir  Demirkıran

Ecir Demirkıran

8 years ago

Üstadım, öncelikle selam ve muhabbet. Müsabaka için gönderdiğimiz ilk şiir- ne yazık ki- sehven sisteme aktarıldı. Bu yanlışımın hemen farkına vardım ve anında müsabakaya katılmasını arzuladığım ikinci şiirimi hemen sisteme aktardım. İkinci şiirimin müsabakaya dahil edilip edilmediği konusunda bilgi dönüşü yapılabilir mi? Eğer dahil edilmemişse kabulü için sistem dahilinde ne yapılabilir ya da ben ne yapabilirim? Meşguliyetinizi artırdığımız için de hakkınızı helal ediniz...Tekrar selam ve muhabbet...( Bu konuyla ilgili sizinle bilgilendirme paylaşımında bulunmuştuk.)

Emin Çelimli

Emin Çelimli

8 years ago

Merhabalar Hocam etkinliğinize ben de katılmak istiyorum Mümkünse aranızda olmaktan onur duyacağım. İçimdeki Güz isminde yayımlanmış bir şiir kitabım mevcuttur. Saygılarımla

Şahamettin Kuzucular

Şahamettin Kuzucular

8 years ago

@sahamettinkuzucular293 | Telebiniz kabul edildi Emin Bey listeye alındınız

Emin Çelimli

Emin Çelimli

8 years ago

@emincelimli338 | Çok teşekkürler ediyorum Hocam sevgi saygı ve selamlar

Esa

Esa

8 years ago

@esaesa446 | Şiiriniz geldi Şenol Bey Başarılar diliyorum.

Ulvi Yürük

Ulvi Yürük

8 years ago

Şiir yarışması sonuçları belli oldu mu?

Şahamettin Kuzucular

Şahamettin Kuzucular

8 years ago

@sahamettinkuzucular293 | Cumartesiye kadar açıklamaya çalışacağız Siteyi takip edin lütfen

Şahamettin Kuzucular

Şahamettin Kuzucular

8 years ago

Evet haklısınız Kazanan şiirleri paylaşabiliriz Sevgi Hanım. Yarışmaya katılan şairler buna itiraz edemezler. Basılacak olan kitaba alınacak şiirlerin isimlerini de yarın akşama kadar hazırlamaya çalışırım. Basılacak şiirler arasında ilk elliye girememiş olsalar dahi yöre tarihi ve kültürünü işleyen şiirleri de almayı düşünüyoruz.